Ексклюзивы
среда, 29 декабря 2010 19:54

Друзі Януковичів можуть зруйнувати фінансову систему

23 грудня Верховна Рада затвердила головою Національного банку України 34-річного Сергія Арбузова. Перед цим він три з половиною місяці був першим заступником голови Володимира Стельмаха, 71 рік. Той очолював НБУ з грудня 2004-го, а до цього - протягом 2000-2002 років

Новий голова Нацбанку - близький знайомий родини Януковичів. Перед голосуванням у Верховній Раді його не заслуховували. Кандидатуру підтримали 282 народних депутати.

На сайті Національного банку біографічна довідка про керівника відсутня.

ОСВІТА

Закінчив Донецький національний університет за спеціальністю "фінанси і кредит". Кандидат економічних наук.

КАР'ЄРА

Те, що влада замінили голів Нацбанку та Податкової служби друзями родини Януковичів, свідчить: президент не дуже довіряє навіть своїм соратникам

19-річним влаштувався на посаду економіста донецької філії "ПриватБанку". Її на той час очолювала мати, Валентина Арбузова. 1998-го стає керівником Костянтинівської філії "ПриватБанку", де працює п'ять років. У жовтні 2003-го очолює банк "Донеччина", який незабаром перейменовують на "УкрБізнесБанк". 24 червня 2010 року стає головою наглядової ради державного "Укрексімбанку", а з 1 вересня - перший заступник глави Нацбанку.

РОДИНА

Має двох синів. Дружина Ірина працює в "УкрБізнесБанку" заступником завгоспа. Мати - голова правління "Всеукраїнського банку розвитку", брат - її заступник. Єдиний акціонер банку - підприємство старшого сина президента Олександра Януковича "Донснабтара". Нещодавно той заявив: збирається оформити на себе 100% акцій цього банку.

ЯНУКОВИЧІ

В "УкрБізнесБанку" відкриті рахунки всіх підприємств, пов'язаних зі скандальною резиденцією Віктора Януковича "Межигір'я" - "Дом Лесника", "СПС-Груп", "КиївУніверсалСервіс", "Танталіт", "Девелоперська компанія АВК" та інші. Там має рахунок і донецький фітнес- та spa-центр "Le Maree". Він належить Олені Янукович - дружині сина президента Олександра.

ПАРТІЙНІСТЬ

2005 року Арбузов вступив до "Нашої України". Балотувався до Донецької обласної ради, але партія не подолала бар'єр у 3%.

СТАТКИ

У декларації про доходи вказав: торік заробив 150,5 млн грн. Із них 150 млн - дивіденди, відсотки та роялті, 96 тис. - дохід від підприємницької діяльності, заробітна плата - 475,3 тис. Згідно зі звітом "УкрБізнесБанку" за 2009 рік, Арбузов - власник 2,2949% його акцій. Їхня номінальна вартість - 3 млн 78 тис. грн. Банк не сплачував дивідендів за акціями, якими володіє Арбузов.

МАНЕРИ

Розповідають, що Арбузов ходить приміщенням Нацбанку з охороною, а службове авто оформив як інкасаторське - з мигалкою. Заступники, щоб потрапити до нього, подають звернення у письмовій формі.

Борис КУШНІРУК, 44 роки, економіст:

- У нинішніх умовах посада голови Нацбанку - одна з ключових у державі, на рівні з посадами міністрів фінансів та економіки. А ніхто не знає рівня компетентності Арбузова. Це нікому не відома людина. Напевне, були побоювання, що у Верховній Раді йому почнуть ставити фахові питання, які потребують професійних знань і конкретних відповідей - і він "попливе". От і вирішили: краще, щоб зовсім не виступав.

Нацбанк досить закрита структура. Невідомо, хто і як ухвалює рішення по фінансуванню тієї чи іншої галузі. Раніше це була дуже консервативна установа - там було мало свіжої крові, його самозакохані та неадекватні працівники часто не відповідали вимогам часу. Але зараз може відбутися процес настільки швидкої заміни всіх тамтешніх керівників, що прийдуть зовсім нові люди, із зовсім іншими принципами. Вони можуть наробити помилок, які не відчуватимуться безпосередньо, але будуть дуже небезпечними в перспективі.

Те, що влада замінили голів Нацбанку та Податкової служби друзями родини Януковичів, свідчить: президент не дуже довіряє навіть своїм соратникам. Але ж призначення особисто відданих людей на ключові посади ніколи ні до чого доброго не приводило. Вони можуть просто зруйнувати фінансову систему.

Сейчас вы читаете новость «Друзі Януковичів можуть зруйнувати фінансову систему». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть