Ексклюзивы
среда, 01 февраля 2012 18:29

"Януковича просто не помітили"

 

Віктор Янукович удруге як президент відвідав щорічний Всесвітній економічний форум у швейцарському місті Давос. Виступив на двох конференціях - "Нова енергетична архітектура: можливе і ефективне перетворення" та "Шляхи майбутнього розвитку". Говорив про успіхи вітчизняної економіки й рекламував інвестиційні можливості України

Володимир ЛАНОВИЙ, 59 років, президент Центру ринкових реформ:

- У форумах, як давоський, президенти беруть участь, щоб додати ваги бізнесменам і фінансистам своєї країни, захистити її інтереси. Але цієї мети Янукович не досягнув. Жодних серйозних зустрічей у нього не відбулося. Домовленостей - тим більше.

Анонсували підписання угоди з Азербайджаном про щорічне постачання до України 15 мільярдів кубометрів газу. Проте Баку заявив, що не готовий до предметних домовленостей.

Янукович укотре говорив про залучення іноземних інвесторів до України. Але інвестори сюди не йдуть. Якби Україна долучилася до асоціації з Євросоюзом, то вони зрозуміли б: у цю країну можна вкладати кошти, вони будуть захищені нормами, подібними до загальноєвропейських. А Україні, по суті, в асоціації відмовили.

Януковича на цьому форумі просто не помітили.

Борис КУШНІРУК, 46 років, економіст:

- Міністерство закордонних справ намагається не допустити повної ізоляції Януковича. Тому його поїздка в Давос мала насамперед показати, що в президента все гаразд у відносинах з Європою. Але бачимо, що до такої розмови сторони підходять із різних позицій. Європейці хочуть почути від Януковича публічну обіцянку вирішити справу Тимошенко на її користь. А Янукович тримається своєї стратегії - не показувати слабкості. Інакше, як він розуміє, дотиснуть і зімнуть. Тому президент уникав розмови на незручну для себе тему в діалозі з колишнім польським президентом Александром Квасневським та іншими учасниками конференції.

Єдина подія могла б стати визначальною для України - підписання угоди про постачання газу з Азербайджаном. Тільки маючи укладені контракти з гарантованими обсягами поставок, можна будувати термінал скрапленого газу. Але азербайджанська сторона відклала це питання. Висновок: Україні треба домовлятися про 20-річний газовий контракт не лише з Азербайджаном, а й із Туреччиною. Бо Баку багато в чому орієнтує свою політику на Анкару.

Іще одне несприятливе тло форуму в Давосі - жорстка резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи щодо України. Як на мене, європейці нещирі з нами. Роблять вигляд, що тиснуть на Януковича і його режим, і не йдуть на кроки, що справді потрібні Україні. Хіба для західних спецслужб секрет, хто з наших можновладців і опозиціонерів має рахунки в західних банках та офшорах?

Ільдар ГАЗІЗУЛЛІН, 30 років, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень:

- Щоб отримати кредитні гроші, вибити рефінансування чи позику в Міжнародного валютного фонду, не потрібно їхати в Давос і спілкуватися з особами, яких президент бачив напередодні. Треба щось робити з бізнес-кліматом в Україні. Як інвестори почуваються в нас - ось проблема номер один. І вона залишиться, хоч би як Янукович презентував нас на всесвітніх форумах.

Сейчас вы читаете новость «"Януковича просто не помітили"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть