Ексклюзивы
понедельник, 24 января 2022 17:05
Ольга Швед
Ольга Швед
Ольга Швед

Експерименти

– Реформа в шкільних їдальнях буде провальна, – каже знайома. Ведемо доньок на навчання після новорічних канікул. – Не уявляю, як шкільна кухарка готуватиме кіш-лорен чи нагетси. Найкраще їй вдається підлива з борошна, води й цибулі.

Із 1 січня почали діяти нові норми харчування у школах. Менше цукру, солі, без ковбас і консервованої риби, булок і газованих напоїв. Започаткувала зміни дружина президента Олена Зеленська. Розроблене шеф-кухарем Євгеном Клопотенком меню містить 160 страв української та європейської кухні. 75 відсотків продуктів – рослинного походження: овочі, крупи, фрукти та ягоди.

Радію хоч якимось змінам у цій сфері. В мої шкільні часи щодня годували картоплею, макаронами чи гречкою. Додавали суху котлету, ложку тертого буряка чи капусти. Найбільше ми любили булку й чай. Зараз донька скаржиться, що дають макарони, схожі на шматок тіста. Але любить оладки, щедро посипані цукром.

У більшості шкіл почалися проб­леми – застарілі харчо­блоки, нема постачальників нових продуктів, кухарі не хочуть перевчатися. Євген Клопотенко обіцяє, що їздитиме містами з безкоштовними курсами. Радить не боятися експериментувати. Цікавлюся думкою сусідки Світлани Іванівни – колишньої шкільної кухарки.

– І перша леді, і той Клопотенко живуть у своєму фантастичному світі, – каже. – А реалії такі – зі 100 кіло купленого за тендером м'яса половина – кістки й жили. А готувати з нього треба цілий місяць. Якщо хтось і вміє експериментувати, то це шкільні кухарі.

Сейчас вы читаете новость «Експерименти». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть