Ексклюзивы
вторник, 01 ноября 2011 11:03
Олексій Коломієць
Олексій Коломієць
президент Центру європейських та трансатлантичних студій

Янукович перейшов межу. Тепер для ЄС він - ніхто

Об'єднану резолюцію щодо України ухвалив Європарламент. У ній рекомендує Європейській комісії до саміту ЄС - Україна зустрітися з президентом Віктором Януковичем. Мета - "відновлення конструктивного діалогу".

Європарламент не має функцій окреслювати і реалізовувати політику Євросоюзу. Тому така резолюція для України має символічний характер. Чи буде українська влада робити висновки з цього - це її справа. ЄС своїми основними структурами - Європейською радою, Радою міністрів, Єврокомісією - свою політику щодо України визначив. З обранням Януковича президентом європейські лідери сподівалися, що в Україні нарешті настане очікувана політична стабільність. Але після вироку Тимошенко європейські інституції та посадовці повністю розчарувалися в Януковичі. Вони, швидше за все, не будуть із ним мати справу. Хіба щось робитимуть через "не хочу". Для поліпшення діалогу з Європою треба чекати нового президента України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща застерегла Януковича: торгуючись з ЄС, можна переоцінити свої сили

Щодо Угоди про асоціацію та Зону вільної Торгівлі з Євросоюзом, то у кращому разі відбудеться парафування - узгодження остаточного тексту. Потім цей документ треба офіційно перекласти всіма мовами країн ЄС та українською. На це може піти півроку. Тільки після цього можливе підписання. Потім почнеться процес ратифікації угод парламентами країн. Але це вже не має жодного значення. Навіть якщо у грудні парафують, то ратифікувати почнуть лише після парламентських виборів в Україні. Європа за ними пильно слідкуватиме, але жодних рухів на зближення не робитиме. Подальші кроки залежатимуть від того, наскільки демократичними будуть ці вибори. Це другий "бар'єр" після справ проти Тимошенко та інших опозиціонерів.

Але ще невідомо, що буде до середини грудня в самому Євросоюзі. Там ситуація розгортається непередбачувано. Після Греції криза може перекинутися на інші країни — Іспанію, Португалію, Італію. Тоді європейцям буде взагалі не до угод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянський Янукович нагадує Європі недалекоглядного буржуа - Le Monde

У відносинах України з ЄС будемо дивитися серіал. Перша серія пройшла, коли скасували візит Януковича до Брюсселя 20 жовтня. Зараз паралельно розгортаються дві інші — політична ситуація в Україні та економічна в ЄС.

До того ж, Євросоюз вирішив перенести саміт ЄС - Україна з 14 на 19 грудня. Натомість 14-го буде саміт ЄС - Росія. Це чергове приниження Януковича і його команди. Це ляпас неймовірної сили, який свідчить про повний крах міжнародної політики нинішньої української влади. Після цього треба звільняти міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, радника президента Андрія Гончарука і голову РНБО Раїсу Богатирьову.

Спроба демаршу команди Януковича - мовляв, якщо ви нас не хочете, ми підемо до Росії - була блефом, що тільки погіршив ситуацію. З Євросоюзом так розмовляти не можна. Янукович перейшов межу, яку ніхто ніколи не переходив. Вищі керівники ЄС і глави країн ніколи вже йому цього не пробачать. Це мітка на все життя. Тепер він для ЄС - ніхто. Європейці вже навіть не вибирають дипломатичних висловів. Останні заяви, листи, інтерв'ю - це пряма чоловіча розмова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європарламент прямо заявив Януковичу: Угода про асоціацію = вільна Тимошенко

Якщо Янукович звільнить політв'язнів та почне діяти за демократичними нормами, то це хіба що відкриє шлях до парафування угод. Але довіру не відновить - за півтора року вона повністю зруйнована. Європейці не сприйматимуть Януковича як рівноправного партнера.

Політично владна команда вже ізгой для Європи. Упевнений, що на столі у керівників Євросоюзу лежать сценарії санкцій щодо наших можновладців. Насамперед почнуть відмовляти у візах на в'їзд. Для українських чиновників і народних депутатів це стане божевіллям - як це не поїхати на вихідні у Женеву чи Ніццу? Там у них родини, діти, будинки, яхти, коні, гроші.

Сейчас вы читаете новость «Янукович перейшов межу. Тепер для ЄС він - ніхто». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

17

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть