Ексклюзивы
вторник, 28 августа 2012 13:40
Олексій Коломієць
Олексій Коломієць
президент Центру європейських та трансатлантичних студій

Янукович погрожує ЄС, щоб на нього не тиснули

Під час виступу з нагоди Дня незалежності 24 серпня Президент Віктор Янукович наголосив, що Україна й надалі рухатиметься у Європейський Союз, але якщо це не обмежуватиме її незалежність.

У тій заяві президента є декілька площин. По-перше, це абсолютно повна зовнішньополітична і внутрішньополітична дезорієнтація Януковича, яка спонукає його робити такі абсолютно неадекватні заяви. По-друге, не зрозуміло, про що саме він веде мову, говорячи про певні межі, через які Україна не може переступити заради зближення з Євросоюзом.

Звичайно, що всі процеси такого рівня вимагають від країни певних поступок. Коли до Європейського Союзу приєднувалися країни центральної та східної Європи, вони зробили надзвичайно великі поступки за всіма напрямками переговорного процесу. Але щодо України, то в рамках Договору про асоціацію не передбачаються речі, які було необхідно зробити в країнах східної Європи, а також Кіпру, Мальті, щоб відповідати критеріям ЄС.

А третє значення його фрази — це свого роду прямий натяк Януковича щодо того, щоб на нього не здійснювався прямий тиск. Він немов би каже, що у нього є якісь ресурси й інструменти, завдяки яким він може таким чином погрожувати Європейському Союзу. Ця третя частина, на мою думку, є одна із головних у цьому його пасажі. І ця третя частина ще більш завдасть шкоди і так його вже майже цілковитій нелегітимності.

Чи відреагує Євросоюз на цю заяву — сказати важко. Але якщо реагування буде, то важливо, в якій саме площі. Беручи до уваги те, що він настільки вже їм набрид, що просто може трапитися те, що вони, в решті-решт, почнуть діяти у напрямку санкцій. Ця тема, яка обговорювалася приблизно рік тому, починаючи із жовтня, можливо могла б спрацювати, але жодні санкції не були застосовані. А зараз, коли ситуація вже кардинально змінилася, то залишається головне питання — нелегітимності влади на чолі з Януковичем, як внутрішньої, так і зовнішньої. Все тепер залежатиме від того, чи буде ЄС вже чітко казати, що це нелегітимна фігура і його дії та заяви не мають жодного легітимного підґрунтя. Це питання головне.

Друге фундаментальне значення заяви президента у тому, що зважаючи на абсолютну політичну неадекватність цього пасажу, як і всього виступу президента, постає питання, чи є сенс вести мову про Договір про асоціацію з ЄС. Це вимагає наразі досить глибинних аналітичних і фахових досліджень.

Можна зробити попередній висновок, що в багатьох частинах текст Договору про асоціацію з ЄС вже є недієздатним. Чи є розуміння цього у розробників і тих, хто надалі каже про переваги або недоліки цього договору — не відомо. Але можна зробити попередній висновок, що цей договір вже не відповідає умовам і ситуації, в якій перебуває Європейський Союз.

Янукович цього не розуміє. Для нього головне, щоб йому не погрожували. Він розуміє, що став нелегітимним і це для цього основне. Він абсолютно є ізольованим. Просто намагається погрожувати, щоб на нього не тиснули.

Сейчас вы читаете новость «Янукович погрожує ЄС, щоб на нього не тиснули». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

99

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть