Ексклюзивы
суббота, 10 сентября 2011 08:00
Олег Зарубінський
Олег Зарубінський
Народний депутат від "Боку Литвина", голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин

Новий закон не дозволить "ряженим" носити військову форму

8 вересня Верховна Рада України у першому читанні проголосувала за законопроект, яким забороняється носіння військової форми, форми одягу інших військових формувань та знаків розрізнення і відзнак особами, які не мають на це законних прав.

Цим законопроектом просто передбачається, щоб усі "ряжені", які жодного відношення до військової служби не мають, не носили форму військових. Хочеться, щоб не носили генеральські мундири, котрі носять люди, які прослужили по 30 років, ті, хто навіть строкової служби, можливо, не пройшов.

Це не правильно, некоректно і не етично щодо тих людей, які дійсно є військовими, які дійсно працюють в правоохоронних органах.

Якщо якась громадська організація хоче мати свої знаки розрізнення - хай сама їх і придумує, нехай носить якісь хусточки, папахи, шорти чи щось таке.

Ніхто не має право сам собі присвоювати чин полковника і носити полковницькі погони. Якщо це майор - то майор, і ніхто не має права носити шеврон, який носять у Збройних силах України.

Є певні організації, які вважають себе військовими утвореннями і носять військову форму. Та вони поза законом, адже в Україні утворюватися військові угруповання не можуть. А якщо це просто громадські організації, то вони мають носити форму, яка б не була ідентичною формі чинних законних правоохоронних органів.

Ніхто не проти того, щоб козак чи хтось інший мали свої знаки. Нехай вони придумують собі знаки, але не переносять знаки тих, хто чесно служить Батьківщині, які мають право носити погони, зірочки, шеврони, лампаси. Оточуючі сприймають, наприклад, таку людину за справжнього полковника, справжнього генерала, а вона навіть строкову службу не пройшла.

Та не варто думати, що цей законопроект повністю забороняє носити одяг у стилі "мілітарі". Так, якщо якийсь рибалка чи мисливець має просто якусь форму без знаків розрізнення, то, будь ласка, нехай він її носить. Закон спрямований не на колір одягу, а на те, коли деякі люди носять знаки розрізнення, які вони не мають право носити.

Крім того, мова не йде про різноманітні історичні військові форми. Тут не йдеться ані про, наприклад, армію УПА, ані про крайову армію, ані про СС "Галичина" чи червоні загони. Мова йде про форму, яка чинна на сьогоднішній день.

Друге питання - як бути з кінозйомками чи театральними спектаклями. Тобто, має бути передбачено, щоб цей закон не стосувався цих випадків. Так щодо зйомок, наприклад, детективів. Не хочеться, щоб так вийшло, що у детективах актор не може бути, умовно кажучи, полковником кримінального розшуку, бо його за це штрафуватимуть. Це такі дрібнички, але всі це розуміють. Я думаю, що такого не буде. Це все треба відшліфувати.

У пояснювальній записці говориться, що головна мета законопроекту - демілітаризація суспільства. Але це вже зі сфери естетики. Я не вважаю, що половина населення має бути у якійсь формі. Я людина абсолютно немілітарного плану. Вважаю, що чим більше яскравого та цивільного одягу, тим краще ця країна сприймається.

Сейчас вы читаете новость «Новий закон не дозволить "ряженим" носити військову форму». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

37

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть