Ексклюзивы
пятница, 13 мая 2011 13:46
Андрій Новак
Андрій Новак
Голова Комітету економістів України, Проректор Європейського Університету

Ахметов переступив межу

Український бізнесмен Рінат Ахметов купив квартиру в найдорожчому районі найдорожчого міста світу — Лондоні, площею 2323 кв.м. і вартістю 136 млн. фунтів стерл., або 223 млн. дол. США. На перепланування у багаторівневу квартиру підряднику заплатять ще 70 млн.грн. На облаштування технікою і меблями, як правило витрачається не менше половини вартості ремонту. Тобто разом за місце проживання у Лондоні український бізнесмен викладе (чи вже виклав) біля 340 млн. дол. США.

Кажуть, рахувати чужі гроші непристойно, але це не зовсім чужі гроші — це гроші, зароблені на неоподаткованому використанні надр української землі, на недоплаченій українським робітникам зарплаті, на недосплачених завдяки оф-шорним операціям податках до українського бюджету, а також знову ж гроші платників податків, якими через бюджет оплачується продукція ахметівської групи SCМ...

Якщо гроші, що заробляються в Україні і акумулюються у дуже великих сумах в одних руках, а потім знову інвестуються в Україні — це є ще прийнятним з точки зору економічного ефекту для країни — фінансовий колообіг відбувається всередині країни, а значить для її користі.

Але якщо гроші, що заробляються в Україні напівлегітимно у великих сумах вилучаються з внутрішнього фінансового колообігу назовні, без користі для країни — це вже викликає несприйняття з точки зору економічної ефективності.

Що таке 340 млн. дол. США для української економіки? - Це, наприклад, будівництво 3-4 найсучасніших високотехнологічних сміттєспалювальних заводів із безвідходним циклом і виробленням електроенергії на виході. Що вирішило б повністю проблему утилізації сміття, наприклад, у Донецькій і Луганській областях, створило б декілька тисяч нових робочих місць і забезпечило б дешевою електроенергією сотні тисяч споживачів... При цьому, самі заводи окуповуються і стають вельми прибутковими вже з 3 року експлуатації.

Натомість, такі небхідні в час кризи кошти вилучаються з українського економічного обігу назовні, і головне на що — місце ночівлі однієї сім'ї.

За гривневий еквівалент лондонської квартири у 2 млрд. 720 млн. грн. в Україні можна було б стільки набудувати, модернізувати, і розвинути! - Але ж ні, величезні українські гроші принесуть користь чужій економіці. - Маю до цього великий економічний жаль.

Таким чином, Ахметов переступив межу української економічної території.

Поганим є не лише сам факт купівлі українським бізнесменом наддорогої нерухомості за кордоном, а й те, що це поганий приклад для інших наших не лише крупних, а й середніх бізнесменів, про те, що можна і потрібно обживатись за кордоном і перебирати туди свої сім'ї.

Адже зрозуміло, що це купівля не тимчасової ділової квартирки для себе, а облаштування цілого великого родинного гнізда, з яким вже буде пов'язане майбутнє його дітей і онуків, від їх освіти і до місця постійного проживання і роботи, а далі і громадянства.

Хоча капітали зароблялись на українських ресурсах, підприємствах і людях.

Виходить, гроші заробляються - тут, а витрачатись будуть - там.

Таким чином, Ахметов переступив межу моральної відповідальності свого бізнесу.

На сьогодні, заборгованість по зарплаті в Україні складає майже 1,5 млрд.грн., з яких більшість, понад 1 млрд.грн., - заборгованість перед шахтарями і металургами, переважно Донецької та Луганської областей — території і сфери діяльності підприємств групи SCM Ахметова. В такій соціально-економічній ситуації свого "рідного" регіону придбання найдорожчої квартири в Європі виглядає як повна зневага до суспільства, серед якого живеш і на якому заробляєш капітали.

Таким чином, Ахметов переступив межу своєї суспільної легітимності в очах земляків.

При чому, і в очах підприємців, і пенсіонерів, і, навіть, вболівальників "Шахтаря".

На жаль, Ахметов переступив межу...

Сейчас вы читаете новость «Ахметов переступив межу». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть