пʼятниця, 13 травня 2011 13:46
Андрій Новак
Андрій Новак
Голова Комітету економістів України, Проректор Європейського Університету

Ахметов переступив межу

Український бізнесмен Рінат Ахметов купив квартиру в найдорожчому районі найдорожчого міста світу — Лондоні, площею 2323 кв.м. і вартістю 136 млн. фунтів стерл., або 223 млн. дол. США. На перепланування у багаторівневу квартиру підряднику заплатять ще 70 млн.грн. На облаштування технікою і меблями, як правило витрачається не менше половини вартості ремонту. Тобто разом за місце проживання у Лондоні український бізнесмен викладе (чи вже виклав) біля 340 млн. дол. США.

Кажуть, рахувати чужі гроші непристойно, але це не зовсім чужі гроші — це гроші, зароблені на неоподаткованому використанні надр української землі, на недоплаченій українським робітникам зарплаті, на недосплачених завдяки оф-шорним операціям податках до українського бюджету, а також знову ж гроші платників податків, якими через бюджет оплачується продукція ахметівської групи SCМ...

Якщо гроші, що заробляються в Україні і акумулюються у дуже великих сумах в одних руках, а потім знову інвестуються в Україні — це є ще прийнятним з точки зору економічного ефекту для країни — фінансовий колообіг відбувається всередині країни, а значить для її користі.

Але якщо гроші, що заробляються в Україні напівлегітимно у великих сумах вилучаються з внутрішнього фінансового колообігу назовні, без користі для країни — це вже викликає несприйняття з точки зору економічної ефективності.

Що таке 340 млн. дол. США для української економіки? - Це, наприклад, будівництво 3-4 найсучасніших високотехнологічних сміттєспалювальних заводів із безвідходним циклом і виробленням електроенергії на виході. Що вирішило б повністю проблему утилізації сміття, наприклад, у Донецькій і Луганській областях, створило б декілька тисяч нових робочих місць і забезпечило б дешевою електроенергією сотні тисяч споживачів... При цьому, самі заводи окуповуються і стають вельми прибутковими вже з 3 року експлуатації.

Натомість, такі небхідні в час кризи кошти вилучаються з українського економічного обігу назовні, і головне на що — місце ночівлі однієї сім'ї.

За гривневий еквівалент лондонської квартири у 2 млрд. 720 млн. грн. в Україні можна було б стільки набудувати, модернізувати, і розвинути! - Але ж ні, величезні українські гроші принесуть користь чужій економіці. - Маю до цього великий економічний жаль.

Таким чином, Ахметов переступив межу української економічної території.

Поганим є не лише сам факт купівлі українським бізнесменом наддорогої нерухомості за кордоном, а й те, що це поганий приклад для інших наших не лише крупних, а й середніх бізнесменів, про те, що можна і потрібно обживатись за кордоном і перебирати туди свої сім'ї.

Адже зрозуміло, що це купівля не тимчасової ділової квартирки для себе, а облаштування цілого великого родинного гнізда, з яким вже буде пов'язане майбутнє його дітей і онуків, від їх освіти і до місця постійного проживання і роботи, а далі і громадянства.

Хоча капітали зароблялись на українських ресурсах, підприємствах і людях.

Виходить, гроші заробляються - тут, а витрачатись будуть - там.

Таким чином, Ахметов переступив межу моральної відповідальності свого бізнесу.

На сьогодні, заборгованість по зарплаті в Україні складає майже 1,5 млрд.грн., з яких більшість, понад 1 млрд.грн., - заборгованість перед шахтарями і металургами, переважно Донецької та Луганської областей — території і сфери діяльності підприємств групи SCM Ахметова. В такій соціально-економічній ситуації свого "рідного" регіону придбання найдорожчої квартири в Європі виглядає як повна зневага до суспільства, серед якого живеш і на якому заробляєш капітали.

Таким чином, Ахметов переступив межу своєї суспільної легітимності в очах земляків.

При чому, і в очах підприємців, і пенсіонерів, і, навіть, вболівальників "Шахтаря".

На жаль, Ахметов переступив межу...

Зараз ви читаєте новину «Ахметов переступив межу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути