Ексклюзиви
пʼятниця, 25 березня 2011 15:37

15-річне опікунство над "Шахтарем" обійшлося Ахметову в $ 1,5 млд

15-річне опікунство над "Шахтарем" обійшлося Ахметову в $ 1,5 млд

Власник донецького "Шахтаря", найбагатший бізнесмен України Рінат Ахметов за 15 років вклав у клуб $ 1,5 мільярда. Про це повідомляє ЛігаБізнесІнформ з посиланням на журнал "Корреспондент".

За даними видання, щорічний бюджет команди - близько $ 100 млн. Будівництво власного стадіону "Донбас Арена" обійшлося в $ 400 млн. Футбольна школа "Шахтаря" щорічно отримує близько $ 10 млн.

У Європі основні доходи клубів - це продаж телевізійних прав і квитків, а також спонсори. В Україні жодна з цих схем нормально не функціонує. Наприклад, від продажу прав на телетрансляції "Шахтар" отримує за сезон $ 300 тисяч, у той час як навіть аутсайдер англійської Прем'єр-ліги отримує в десятки разів більше. Інший приклад: у Європі найдешевший квиток на матч коштує 25 євро, а в Україну потрапити на стадіон можна і за 15 грн (1,5 євро).

Не дивно, що доходи "Шахтаря" навіть приблизно не покривають витрати його власника. Хоча сальдо потроху зменшується: якщо за сезон 2008-2009 року клуб заробив близько $ 34 млн., то в 2009-2010-му - вже $ 69 млн.

За минулі 15 років "Шахтар" п'ять разів виграв чемпіонат України, шість разів був володарем Кубка країни і тричі - Суперкубка України. У 2009 році команда під керівництвом Мірчі Луческу виграла Кубок УЄФА, а в нинішньому сезоні вперше пробилася в чвертьфінал Ліги чемпіонів.

Зараз ви читаєте новину «15-річне опікунство над "Шахтарем" обійшлося Ахметову в $ 1,5 млд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути