Ексклюзивы
понедельник, 28 октября 2013 11:43
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

У зовнішній політиці важать лише власні інтереси

Між США та Німеччиною вибухнув шпигунський скандал. З'ясувалося, що американські спецслужби багато років прослуховували телефони німецького канцлера Ангели Меркель. Відбувалося це нібито навіть з відома і за згоди Барака Обами.

Звісно, негарно виходить. Німеччина для США головний союзник у Європі. 2011-го той таки Обама нагородив Меркель однією з найвищих американських відзнак – Медаллю свободи. Влітку цього року він приїздив з візитом до Берліна, аби продемонструвати канцлеру підтримку напередодні парламентських виборів. А тут такий конфуз.

Та чи треба поспішати хапатися за голову й ганьбити низькоморальних американців? "У нас немає вічних союзників і вічних ворогів – вічні та постійні наші інтереси", - казав ще понад півтори сотні років тому тодішній прем'єр Англії Генрі Джон Пальмерапон. У зовнішній політиці справді зайве шукати шляхетності. Це глобальне поле жорсткої боротьби, конкуренції, відстоювання чи й вигризання своїх інтересів. При цьому перевагою для гравця часто є прагматизм на межі з цинізмом або ж і лише останній.

Ангела Меркель – головна дієва особа не лише німецького, а й всеєвропейського масштабу. Вона безпосередньо впливає на процеси на континенті, які можуть так чи інакше зачіпати інтереси США. Американські спецслужби скористалися можливістю побути невидимими глядачами європейської кухні, спостерігаючи безпосередньо за шеф-кухарем. Адже хто поінформований – той озброєний. Тут більше запитань до спецслужб німецьких, які це допустили.

До слова, батьківщина згаданого лорда Пальмерапона Велика Британія - єдина нині з держав так званого "старого Євросоюзу", що офіційно підтримує членство України в ЄС. На відміну від тої таки Німеччини, яку нервують самі лише розмови про це. Звичайно, позиція Лондона добре зважена й продиктована винятково власними геополітичними інтересами. Так само як і позиція нашого головного європейського друга – Польщі. З міркувань власних інтересів Берлін не підтримав 2011 року військову акцію США у Лівії, а також недавні плани щодо їхнього вторгнення в Сирію. Союзницькі відносини з Вашингтоном виявилися в цих випадках другорядними.

Отож власні інтереси – понад усе. Звичайно, прослуховування телефонів канцлера справа брудна, і цілком зрозумілим є публічний осуд. З іншого боку, американці дали гарний урок: зовнішня політика - не місце для сантиментів. Мабуть, багато хто їм потай аплодує.

Сейчас вы читаете новость «У зовнішній політиці важать лише власні інтереси ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть