Ексклюзиви
понеділок, 28 жовтня 2013 11:43
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

У зовнішній політиці важать лише власні інтереси

Між США та Німеччиною вибухнув шпигунський скандал. З'ясувалося, що американські спецслужби багато років прослуховували телефони німецького канцлера Ангели Меркель. Відбувалося це нібито навіть з відома і за згоди Барака Обами.

Звісно, негарно виходить. Німеччина для США головний союзник у Європі. 2011-го той таки Обама нагородив Меркель однією з найвищих американських відзнак – Медаллю свободи. Влітку цього року він приїздив з візитом до Берліна, аби продемонструвати канцлеру підтримку напередодні парламентських виборів. А тут такий конфуз.

Та чи треба поспішати хапатися за голову й ганьбити низькоморальних американців? "У нас немає вічних союзників і вічних ворогів – вічні та постійні наші інтереси", - казав ще понад півтори сотні років тому тодішній прем'єр Англії Генрі Джон Пальмерапон. У зовнішній політиці справді зайве шукати шляхетності. Це глобальне поле жорсткої боротьби, конкуренції, відстоювання чи й вигризання своїх інтересів. При цьому перевагою для гравця часто є прагматизм на межі з цинізмом або ж і лише останній.

Ангела Меркель – головна дієва особа не лише німецького, а й всеєвропейського масштабу. Вона безпосередньо впливає на процеси на континенті, які можуть так чи інакше зачіпати інтереси США. Американські спецслужби скористалися можливістю побути невидимими глядачами європейської кухні, спостерігаючи безпосередньо за шеф-кухарем. Адже хто поінформований – той озброєний. Тут більше запитань до спецслужб німецьких, які це допустили.

До слова, батьківщина згаданого лорда Пальмерапона Велика Британія - єдина нині з держав так званого "старого Євросоюзу", що офіційно підтримує членство України в ЄС. На відміну від тої таки Німеччини, яку нервують самі лише розмови про це. Звичайно, позиція Лондона добре зважена й продиктована винятково власними геополітичними інтересами. Так само як і позиція нашого головного європейського друга – Польщі. З міркувань власних інтересів Берлін не підтримав 2011 року військову акцію США у Лівії, а також недавні плани щодо їхнього вторгнення в Сирію. Союзницькі відносини з Вашингтоном виявилися в цих випадках другорядними.

Отож власні інтереси – понад усе. Звичайно, прослуховування телефонів канцлера справа брудна, і цілком зрозумілим є публічний осуд. З іншого боку, американці дали гарний урок: зовнішня політика - не місце для сантиментів. Мабуть, багато хто їм потай аплодує.

Зараз ви читаєте новину «У зовнішній політиці важать лише власні інтереси ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути