Ексклюзивы
суббота, 02 июня 2012 12:47
Костянтин Матвієнко
Костянтин Матвієнко
Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика"

Тимошенко 300 днів за ґратами: влада боїться, а опозиція використовує

Автор: Фото: Андрей Шматов
  Сторонница Юлии Тимошенко держит ее портрет во время акции-поддержки в палаточном городке под Печерским райсудом 30 мая 2012
Сторонница Юлии Тимошенко держит ее портрет во время акции-поддержки в палаточном городке под Печерским райсудом 30 мая 2012

Екс-прем'єр Юлія Тимошенко перебуває за ґратами вже більше 300 днів. Її справа і її ув'язнення за цей час значно вплинули як на внутрішні процеси в країні, так і на її зовнішнє становище.

Вплинули на життя країни як судовий процес, який відбувався фактично в прямому ефірі, так і взяття під варту і рішення щодо вироку, який пов'язаний із позбавленням волі і відкриттям інших кримінальних справ. Безумовно, Тимошенко є уособлення лідера опозиції. І не маленьку роль відіграє та обставина, що лідер опозиції перебуває за ґратами, і те, що її справа значною мірою, як в середині українського суспільства, так і між всіма партнерами України за кордоном — Європейським Союзом, США, Російською Федерацію — визнається як політичний процес. Це 100% впливає на життя в країні.

Водночас, на будь-яке подразнення, коли воно виникає на біологічному рівні, спочатку йде гостра реакція. А коли подразнення перетворюється просто на хронічний біль, тоді реакція відповідно притупляється. Це природній процес. Тому зрозуміло, що суспільство зараз менш реагує на те, що відбувається з Тимошенко.

Увагу до цієї справи можуть повертати додаткові обставини. Такі обставини час від часу виникають: синці, візит президента Литви спочатку до Юлії Тимошенко, а потім вже до свого колеги президента Віктора Януковича. Ці подразники час від часу нагадують про справу. Загалом, така суспільна природа поширення інформації, що коли подразник є хронічним, то він набуває ознак тла. А так він перетворюється на одну із деталей сучасного політичного українського ландшафту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сьогодні 300 днів, як Юлю закрили"

За весь цей час опозиція так і не змогла організувати мітинг на підтримку свого лідера, бо ця тема перестає бути для суспільства гострою та актуальною. Час від часу з'являються такі теми, які відволікають увагу населення на щось інше. Так, наприклад, останнім часом у всіх на слуху тема про останні події в парламенті. Вона трохи переорієнтувала суспільну увагу. Далі ще виникатимуть подібні. Раніше це була ситуація із терористичним актом у Дніпропетровську. Виникатимуть різні обставини , як і будуть переформатовувати суспільну свідомість, і інтерес спадатиме.

Дивує, що явно упереджено засуджена Тимошенко все ж таки не має такої підтримки, як це було, наприклад, у 90-ті роки. З іншого боку, суспільство стало іншим. Тимошенко довго в політиці, але мало що зробила в соціально-економічній сфері. Як політик, тим паче політичний лідер, екс-голова уряду, вона залишиться в пам'яті як людина, яка багато говорила і мало робила. Можливо, не мала змоги щось зробити.

ФОТОРЕПОРТАЖ: На Хрещатику "Чечетову" рубали руку, а "Януковичу" били по обличчю

Але інших лідерів ми не бачимо. Всі намагаються просто люстерком відбивати сонячні зайчики від сонця Тимошенко. Той же Яценюк та інші. З одного боку, вони дуже бояться Тимошенко як реального політичного лідера, якщо вона вийде на свободу. А з іншого боку, намагаються використовувати її арешт та перебування за ґратами у політичних цілях. Це теж не сприяє підвищенню ані рейтингу Тимошенко, ані їхньому.

Те, що Тимошенко виходить на свободу — це зі сфери фантастики. Ті, кого ми називаємо режимом, навряд чи випустять Тимошенко на свободу. Принаймні, до парламентських виборів, а то й до президентських. Тоді це означатиме, що опозиція отримала дуже серйозного лідера. Тимошенко за ґратами і Тимошекно на свободі (після перебування у в'язниці) - це абсолютно дві різні Тимошенко. Вона становить величезну небезпеку для нинішньої влади, тому її нізащо не випустять на свободу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 300 днів за ґратами - Тимошенко передала своїм фанатам орден "Батьківщини"

Гіпотетично, якщо Тимошенко опиниться на свободі цього літа, це означає, що у неї дуже хороші шанси на те, щоб знову повернутися до влади. На свободі вона може опинитися тільки в тому випадку, якщо будуть зняті звинувачення, а отже не буде судимості і вона зможе балотуватися до Верховної Ради. Якщо вона очолить список, то "порве" своїх політичних опонентів. Вони, при всій своїй політичній нездатності, на такий крок все ж не підуть. А помилування, яке б залишило за Тимошенко судимість, але випустило б її на свободу, є неможливим з огляду на те, що там є ще дві кримінальні справи. Отже, помилування може відбутися тільки після того, як вирок набув законної чинності. По одній кримінальній справі вирок її вже набув, а по інших слідство триває. Запобіжний захід не може бути скасований до закінчення слідства.

Отже, ні технічних, ні політичних, ні юридичних умов для того, щоб Тимошенко була звільнена, об'єктивно зараз немає.

Сейчас вы читаете новость «Тимошенко 300 днів за ґратами: влада боїться, а опозиція використовує». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

73

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть