Ексклюзивы
пятница, 04 октября 2013 13:39
Костянтин Матвієнко
Костянтин Матвієнко
Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика"

Київрада: "клінч", або два барани на містку

Кілька днів тому біля будівлі Київської міськадміністрації, де проходило засідання Київської міськради, відбувалася акція за участю народних депутатів від опозиції та їхніх прихильників. В ході акції виникла сутичка між протестувальниками та правоохоронцями.

За заявами депутатів і співробітників міліції відкрили чотири кримінальних провадження щодо отримання обома сторонами тілесних ушкоджень.

Зараз відсутня нормальна робота Київради, бо це нелегітимний орган. Не є нормою те, що міська рада, яка вичерпала термін повноважень, продовжує приймати рішення. Нинішня ситуація зайшла у глухий кут і називається одним словом - "клінч", або два барани на містку, коли ніхто не поступається.

В ситуації довкола Київради нічого нового ми не побачили. З одного боку влада намагається шахрайським чином не обирати нову владу і протягати потрібні їй рішення в нелегітимній нинішній міській раді, з іншого боку — опозиція, яка не маючи жодних політичних важелів, щоби змінити ситуацію, вдається до традиційних дій, що межують із силовими.

Зрозуміло, що у влади фізичні сили більші, тобто особовий склад силових підрозділів. Відтак, силові сили опозиції не дадуть жодного результату. З іншого боку, коли влада діє фактично в стані облоги, проводячи засідання за живим щитом співробітників "Беркуту", то суспільна легітимність цих рішень близька до нуля. Люди просто не визнаватимуть їх. І ті депутати, які зареєструвались і взяли на себе відповідальність за ухвалення рішень, зіткнуться із проблемою — до них виникнуть питання не лише політичного характеру, але й правового.

Коли найбільша територіальна громада країни не має своєї представницької влади, немає легітимного чинного міського голови, то це може призвести до багатьох проблем. Питання в тому, що ні правовим, ні політичним чином проблема не вирішується. Але історія нас вчить, що коли проблема не вирішується правовим і політичним чином, то вона вирішується великою кількістю крові.

Позавчора не було рішення проблеми, а лише черговий раунд. До цього ланцюга додалася ще одна ланка. А от щодо вирішення цієї проблеми, то ще будуть вибори в Шевченківському районі, які покажуть всю неспроможність влади. Також, ми бачимо ставлення киян до влади. І те, що вона робить сьогодні, підриває її не лише на рівні Київради, але й на рівні центральної виконавчої влади.

Наступне засідання анонсоване на 23 жовтня, але воно не буде подібним до вчорашнього. Думаю, що опозиція таки зрозуміла, що не має можливості вплинути на ситуацію силовим методом, тому і не думаю, що вона буде виводити мітингарів та вриватися в зал Київради. Швидше за все, опозиція обмежиться заявами про незаконність цих рішень.

Щодо мобілізаційних здібностей опозиції, то вони дійсно невеличкі, ресурс в неї незначний. Їй не дуже вірять. Є дуже багато опозиційних політиків, як намагаються ввійти в образ вуличних мітингарів, але в них це дуже погано виходить. Тому, коли є невідповідність того образу, який людина намагається на себе одягнути, це не діє.

У Батьківщини з одного боку найвищий рейтинг довіри з боку киян, а з іншого — "тушки". В більшості Київради дуже багато людей, які отримали мандат політиків від партії "Батьківщини", тому і рівень довіри в Києві не дуже високий. Так, найбільші мобілізаційні ресурси у "Свободи", але їх все одно не достатньо, щоби змінити ситуацію. До речі, не варто забувати, що в середині опозиції є загроза — внутрішня боротьба за владу.

Сейчас вы читаете новость «Київрада: "клінч", або два барани на містку». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

5

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть