среда, 16 мая 2012 18:17

Постоли, які можна було за вечір станцювати

 

"Хто на липу лізе босий, а злізає взутий?" - "Поліщук". Таку загадку-кпин про жителів Полісся й досі можна почути на сусідній Волині. Бо там постолів не носили - були багатші: ходили або в чоботях, або босі. Натомість поліщуки дерли лико - кору молодих дерев - і плели собі з нього взуття мало не до 1950-х. Називали його також личаками.

- Я в пастолях усю моладасть праходіла, - розповідала років 10 тому тоді 75-річна Ніна Лученко, переселенка із чорнобильського села Іллінці. - Така бєдность була в нас у войну і апасля, шо на усю сєм'ю булі адні чоботи. Дак і на сєно, і в клуб на кіно хаділі в постолях. Я і на вєчурки ходіла в пастолях. Бувало, шо за адін вєчур станцуєш тиє пастолі так, шо гєть чисто поразлазятьса.

Лико на постоли заготовляли зазвичай у травні - "як громи загримлять і воно дереться, як бумага". Але не пізніше весняного Миколи - 22 травня. Бо тоді лико буде тверде й натиратиме ногу. Щоб смужки кори були м'якіші, спочатку мочили їх у воді й сушили протягом літа в затінку. Плели постоли взимку - коли роботи в господарстві менше. Зазвичай це робили чоловіки.

- Батька мой тольки адін із в'яза вмів пастолі рабіть, - говорила Ніна Лученко. - Ходіть в них легенько, навіть не чутно, шо на нозє. Пльов постолі на усю сєм'ю. Каждому прімєряв да нагі, шоб подходіло. За вечур мог сплєсті пар п'ять.

Ногу спочатку обмотували онучею, а тоді взували постола. Через петлі в ньому пропускали мотузку - волоку, обидва її кінці давали навхрест поверх онучі й зав'язували.

- Жонкі тягнули онучі аж по коліна, а мужики намотували токи по косточки, - згадувала Ніна Лученко.

Коли починали цвісти огірки, кидали на грядку старого постола - вірили, що має магічний вплив на врожай. Примовляли:

- Як густо сей личак плівся, щоб так і мої огурки густо в'язались.

А під час посухи постолом намагалися викликати дощ. Навіть іще за пам'яті Ніни Лученко:

- Колісь дєті-недороски, Богу приподобниє, отак-о на палку прив'яжуть постола і туди жабу прив'язують. Обойдуть село два рази й третій, і дощ пуйде.

Сейчас вы читаете новость «Постоли, які можна було за вечір станцювати». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть