середа, 16 травня 2012 18:17

Постоли, які можна було за вечір станцювати

 

"Хто на липу лізе босий, а злізає взутий?" - "Поліщук". Таку загадку-кпин про жителів Полісся й досі можна почути на сусідній Волині. Бо там постолів не носили - були багатші: ходили або в чоботях, або босі. Натомість поліщуки дерли лико - кору молодих дерев - і плели собі з нього взуття мало не до 1950-х. Називали його також личаками.

- Я в пастолях усю моладасть праходіла, - розповідала років 10 тому тоді 75-річна Ніна Лученко, переселенка із чорнобильського села Іллінці. - Така бєдность була в нас у войну і апасля, шо на усю сєм'ю булі адні чоботи. Дак і на сєно, і в клуб на кіно хаділі в постолях. Я і на вєчурки ходіла в пастолях. Бувало, шо за адін вєчур станцуєш тиє пастолі так, шо гєть чисто поразлазятьса.

Лико на постоли заготовляли зазвичай у травні - "як громи загримлять і воно дереться, як бумага". Але не пізніше весняного Миколи - 22 травня. Бо тоді лико буде тверде й натиратиме ногу. Щоб смужки кори були м'якіші, спочатку мочили їх у воді й сушили протягом літа в затінку. Плели постоли взимку - коли роботи в господарстві менше. Зазвичай це робили чоловіки.

- Батька мой тольки адін із в'яза вмів пастолі рабіть, - говорила Ніна Лученко. - Ходіть в них легенько, навіть не чутно, шо на нозє. Пльов постолі на усю сєм'ю. Каждому прімєряв да нагі, шоб подходіло. За вечур мог сплєсті пар п'ять.

Ногу спочатку обмотували онучею, а тоді взували постола. Через петлі в ньому пропускали мотузку - волоку, обидва її кінці давали навхрест поверх онучі й зав'язували.

- Жонкі тягнули онучі аж по коліна, а мужики намотували токи по косточки, - згадувала Ніна Лученко.

Коли починали цвісти огірки, кидали на грядку старого постола - вірили, що має магічний вплив на врожай. Примовляли:

- Як густо сей личак плівся, щоб так і мої огурки густо в'язались.

А під час посухи постолом намагалися викликати дощ. Навіть іще за пам'яті Ніни Лученко:

- Колісь дєті-недороски, Богу приподобниє, отак-о на палку прив'яжуть постола і туди жабу прив'язують. Обойдуть село два рази й третій, і дощ пуйде.

Зараз ви читаєте новину «Постоли, які можна було за вечір станцювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути