Ексклюзивы
среда, 10 апреля 2013 16:20

"Це у вас пістолет у кишені чи ви так радієте зустрічі зі мною?"

19 квітня 1927-го американську акторку та драматурга 33-річну Мей Вест арештувала поліція через скаргу на "аморальну поведінку" під час гри у п'єсі "Секс". Там вона виконувала головну роль – повії.

– Це історія про мене. Про дівчину, яка втратила репутацію і навіть цього не помітила, – сказала вона на суді.

Її звинуватили у порушенні громадського спокою і засудили до 10 днів ув'язнення. За добру поведінку відпустили на дев'ятий.

Мей Вест часто опинялася в центрі скандальних новин. Якось жартома зажадала від уряду ліцензію на винайдення сексу, бо, мовляв, до її народження про нього нічого не знали. У своїх п'єсах і фільмах висміювала тодішню пуританську Америку.

– Це у вас пістолет у кишені чи ви так радієте зустрічі зі мною? – це запитання до поліцейського після фільму "Вона обійшлася з ним нечесно" 1933 року перетворилось на крилатий вислів.

Навіть в урізаних цензурою версіях її стрічки мали високі збори. У 1930-х Мей Вест була найоплачуванішою акторкою Голлівуда. Її гонорари тоді сягали $7 млн за фільм, у перерахунку на сьогоднішній курс. Якось до квартири, де вона мешкала, не пустили її чорношкірого коханця – у США діяла расова сегрегація. У відповідь Мей викупила весь будинок і звільнила консьєржів. Потім ті відплатили їй, розповівши про її численних коханців. У автобіографії Мей Вест відповіла: "Я не пам'ятаю їх точної кількість. Ніколи не цікавилася рахунком, лише грою. У мене кредо: "Важливо, не скільки в моєму житті було чоловіків, а скільки життя – в моїх чоловіках".

20 квітня 1535-го з сьомої до дев'ятої ранку над шведською столицею Стокгольмом спостерігали паргелій, або несправжнє сонце. Це оптичне явище виникає внаслідок заломлення сонячних променів у кришталиках льоду, розсіяних в атмосфері. Тоді ж паргелій витлумачили як Боже знамення. Король Ґустав I Ваза саме планував розпродаж церковного майна, щоб наповнити державну скарбницю. Священик і королівський канцлер Олаус Петрі, який виступав проти цього, використав небесний феномен як аргумент: мовляв, сам Бог гнівається за такий вчинок. І монарх неохоче поступився. Кафедральний собор Стокгольма, де виступав Петрі, замовив картину зі Стокгольмським дивом. Так паргелій вперше з'явився в живописі. Окрім того, це – найстаріше зображення Стокгольма

Киянам давали позику під 50 відсотків річних

17 квітня 1113 року кияни влаштували погроми лихварських контор, якими опікувалися євреї. "Розграбували двір Путяти, тисяцького, і пішли на жидів, і розграбували їх", – повідомляє "Повість минулих літ". Напередодні помер непопулярний серед низів князь Святополк Ізяславич. За життя він славився "срібло­любством і скупістю". Щоб збільшити доходи, дав нечувані доти вольності єврейським лихварям і торговцям. Вони жили в окремому районі Києва – він називався Жидове й був розташований за сучасною Львівською площею. Приміром, давали позики зерном під 50% річних. У разі невиплати боргу руські купці втрачали майно, а хлібороби ставали залежними селянами – закупами. Якось у Києві подорожчала сіль. Святополк пограбував запаси Печерського монастиря і через лихварів продавав її за високою ціною.

Найменші невдоволення князь придушував руками тисяцького Путяти. Тож по смерті Святополка кияни взялися мститися. Налякані бояри й купці спішно запросили до Києва переяславського князя Володимира Мономаха, щоб навів лад. Той відмовився, бо не хотів порушувати порядок престолонаслідування – у новгород-сіверського князя Олега Святославича було більше підстав на великокняжий київський престол. Але київська знать знову надіслала послів: "Якщо не прийдеш, то знай, що багато зла підніметься… І будеш одвіт мати, княже, якщо ото монастирі розграбують". Мономах посів великокнязівський стіл і обмежив здирства лихварів. Приміром, якщо сума виплат за кредит перевищувала 150% позиченої суми, борг анулювався. "Також і бідного смерда, і вбогу вдовицю не давав я сильним обидити", – писав Володимир Мономах про свою реформу в "Поученні дітям".

150 снарядів впало на кожний квадратний метр німецьких окопів на річці Ен на північний захід від французького міста Реймс, станом на 16 квітня 1917-го. Попри небачену доти дев'ятиденну артпідготовку із застосуванням 5,5 тис.  гармат та 6 млн снарядів, наступ французької армії закінчився катастрофою. Піхота попрямувала через 40-кілометрове "місячне" поле, очищене бомбардуванням від лісів, селищ і пагорбів. За свідченнями, "пуалю" – дослівно "волохаті": так називали французьких піхотинців часів війни – вирушили в атаку неспішно, з люльками в зубах. Та щойно вони пройшли близько кілометра, як потрапили під ворожий артобстріл. Атака захлинулася. Згодом з'ясувалося, що німці заздалегідь відвели свою піхоту на резервні позиції й там перечекали нищівний обстріл, а потім повернулися. Французи втратили 29 тис солдатів. Командувача наступу генерала Робера Нівеля зняли. Битва ввійшла в історію під назвою "Бійня або М'ясорубка Нівеля".

16 квітня 1705 року англійська королева Анна під час візиту до Кембриджа посвятила Ісаака Ньютона в лицарі. Вперше в британській історії це звання отримав учений. У травні мали проходити вибори, а королева бажала, аби її прибічник Ньютон потрапив до парламенту. Але його кандидатура провалилася.

19 квітня 1943-го швейцарський хімік Альберт Гофманн відкрив галюциногенний ефект ЛСД. Він працював на фармацевтичну фірму, шукав корисні для медицини алкалоїди. Дію отриманої речовини із ріжок – грибка, який паразитує на житі, – ЛСД, вирішив перевірити на собі й випив розчин. Відчувши запаморочення, покинув лабораторію й велосипедом подався додому. "Усе навколо тремтіло й спотворювалося, ніби у кривому дзеркалі, – описував пізніше подорож. – Здавалося, я не можу зрушити з місця. А мій асистент сказав, що ми їхали швидко". Удома хіміка оглянув лікар і не виявив жодних відхилень, окрім розширених зіниць.

20 квітня 1918 року найуспішніший ас Першої світової війни – німецький пілот Манфред фон Ріхтгофен (на фото) збив 79-й та 80-й літаки у своїй кар'єрі. Наступного дня його червоний Fokker Dr. I потрапив під перехресний кулеметний обстріл над селищем Во-сюр-Сомм на півночі Франції. Однак "червоний барон" із кулею у правому боці зумів посадити машину.

– Капут, – встиг він сказати на останньому подиху солдатам, які його оточили.

Червону обшивку літака фон Ріхтгофена потім роздерли на сувеніри.

Сейчас вы читаете новость «"Це у вас пістолет у кишені чи ви так радієте зустрічі зі мною?"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть