Ексклюзивы
среда, 20 марта 2013 17:58

Баламути, які більше були в скрині, ніж на шиї

 

Три разки жовтуватих від часу намистин, загорнуті в руду панчоху, перейшли мені у спадок від бабусі. У нас, на півдні Вінниччини, таке намисто називали баламути – перекручене від перламутр. ­Бабуся в ньому виходила заміж. А до неї – її мама. Тримала баламути у великій скрині на самому дні, під горою домотканих скатертин, рушників і сорочок. Діставала дуже рідко, але коли це ставалося, завжди пускалася у спомини. ­Розповідала, що до неї часто приходили дівчата брати баламути на своє весілля. У часи її молодості, у 1940-х, особливих статків ні в кого не було, тому такі позички були звичні.

– Приходили до мене, щоб я їх продала, ті баламути. І свої, сільські жінки, і цигани. Навіть не знаю, звідки знали, що вони в мене є. Хороші гроші давали, але що це я – зовсім дурна? В мене ж онуки є.

Намисто свідчило про статус його власниці: чим більше разків на шиї – тим багатшого вона роду. Найдорожчим було червоне – коралі – з добутих із глибин середземноморських натуральних коралів. Одна низка могла коштувати, як добра корова. Найдешевшими були пацьорки – з дрібних намистин зі скла або дерева.

Баламути йшли десь посередині між коралями та пацьорками. Також носили плетені з бісеру ґердани та силянки: бісер нашивали на оксамитову стрічку.

Бабуся завжди казала, що розділить баламути і дасть по одному разку в сім'ю кожного з трьох синів – дочок у неї не було. А недавно потай віддала все мені. Може, тому, що я найбільше любила слухати про її молодість?

Сейчас вы читаете новость «Баламути, які більше були в скрині, ніж на шиї». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть