Ексклюзивы
среда, 17 октября 2012 19:50

Як мера Полтави підсидів його заступник

 

Полтавським міським головою 1811 року обрали Миколу ­Черкасова. Нічого видатного він на цій посаді не робив, але добре догоджав начальству. Доручення губернатора Михайла Бравіна виконував чітко. ­Зокрема й делікатні, як-от влаштувати побачення з однією вродливою дамою. Тож губернатор, коли одержав призначення до Воронежа, на прощання вирішив віддячити ­мерові – ­наказав міській думі довести до ­відома полтавців "об отличном служении, замеченном начальством, ­правящего должность городского ­головы ­Черкасова". Похвала була дуже до речі: насувалися вибори міського голови, а Черкасов ­мріяв удруге стати градоначальником. ­Розіслав гласним – так називали депутатів, – а також почесним громадянам міста, впливовим громадським діячам і підприємцям запрошення прибути до думи на урочисті збори. На них і зачитали ­подяку ­губернатора.

Здавалося, шанси Черкасова на переобрання стрімко пішли ­вгору. Та незабаром до губернського правління надійшов лист із описом фінансових зловживань полтавського голови. Він брав гроші з міської каси і тринькав їх на власні ­потреби. Не погодивши з гласними думи, придбав за завищеними цінами матеріали на будівництво ­мосту ­через річку Рогізну – мав у тім ­власний ­інтерес. Будівельникам не пошкодував підозріло високої платні: половина з них існували лише на ­папері, а їхні "заробітки" Черкасов привласнив. Подібних історій у листі наводили чимало. Його автором був гласний міської думи міщанин Іван Михайловський. Коли ­Черкасов їздив у відрядження, той заступав його на посаді. А відважився написати викривального листа, ще й підписати власним прізвищем тому, що губернатор-покровитель Черкасова вже поїхав із Полтави, натомість прибув новий.

Губернське правління зажадало кошториси й журнал постанов думи – все описане в листі підтвердилося. Вибухнув скандал. ­Чиновники ­міської управи почали викривати інші махінації Черкасова. Виявилося, наприклад, що на одній із площ Полтави влада влаштувала "шопу" – комору для продажу ­хліба. Річну платню за неї Черкасов поклав не в міську касу, а собі в кишеню. ­Купець Трохим Ковалевський позичив у міській ­скарбниці 1000 руб., а коли повернув, голова поклав їх у банк і брав собі відсотки. Так само заробив на відсотках із грошей купця Носова за ­торгові місця на базарі. ­Правопорушень мера назбиралося на 528 руб. 66 коп. Фунт – 0,45 кг – яловичини, для прикладу, тоді коштував 14 коп., фунт окунів – 25 коп., жива курка – 70 коп., віз соломи – 1 руб.

Микола Черкасов потрапив під суд і вибори 1814 року програв. Новим міським головою Полтави став Іван Михайловський. Але згодом і він погорів на фінансових махінаціях та програв наступні вибори

Сейчас вы читаете новость «Як мера Полтави підсидів його заступник». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть