Ексклюзивы
суббота, 23 ноября 2013 12:15
Олексій Гарань
Олексій Гарань
Профессор політології НаУКМА

"Власть сейчас занимается очковтирательством"

Уряд вирішив призупинити процес підготовки до укладання Угоди про асоціацію з ЄС. Таке розпорядження оприлюднено у четвер. Саміт "Східного партнерства" країн-членів ЄС відбудеться у Вільнюсі 28-29 листопада. Там Україна мала би підписати Угоду.

Без вказівки Януковича це навряд чи можна було прийняти таке рішення. Очевидно, що глава держави в курсі, тобто він це санкціював. І так само як він дав добро на це, так само може це змінити думку і ситуацію напередодні Вільнюського саміту. Частина аналітиків висловлює думку, що президент в останній момент знайде компроміс із Європейським Союзом. Зараз він блефує, можливо він пробує виторгувати для себе кращі умови, зокрема в контексті проблеми колишнього прем'єра Юлії Тимошенко.

Проте, як стає зрозуміло із інформаційного супроводу, то цілком ймовірно, що Янукович прийняв рішення не підписувати Угоду про асоціацію, бо занадто всіляких нашарувань. Хоча теоретично шанс зберігається: зараз ми це ми можемо розглядати просто як шантаж ЄС Януковичем.

Варто зауважити, що саме це рішення нічого не дає. Що власне уряд зараз збирається робити перед Вільнюсом? Йому немає чого ані додати, ані змінити від Угоди. Це треба розглядати як знак того, що Україна дійсно може не підписати цю Угоду.

Дивним є розпорядження Азарова, який доручив МЗС, Мінекономрозвитку і Мінпромполітики запропонувати ЄС та Росії утворити комісію на тристоронній основі для опрацювання питань. У нас Угода має бути підписана за тиждень. Вона парафована два роки тому. Реально, чи може ця тристороння комісія щось вирішувати? Ні.

Інша справа, що її створили для того, щоби замилити очі людям. Теоретично ця комісія може існувати, якщо Україна підписує Угоду про асоціацію. Тоді вона може ефективно працювати, і відпрацьовувати зняття важливих і можливих проблем у цьому трикутнику. Але, якщо таки Асоціація буде, лише в такому руслі. А говорити, що ми зараз будемо щось вирішувати, адаптовувати, змінювати - це означає відволікання уваги суспільства від того, що Київ не підпише Угоду.

Те, що у розпорядженні сказано, що треба відновити активний діалог з Російською Федерацією та іншими країнами Митного союзу і державами — членами  СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв'язків, то це ще не означає, що Україна взяла курс на Митний союз. Думаю, що Янукович цього не хоче.

Звичайно, що програма-максимум російського президента - втягти нас туди, проте на даний момент Янукович не має такого бажання. В разі зірвання Угоди він продовжить балансувати, якщо вдасться. Якщо реалізується цей план із зірванням Угоди, то у Януковича дуже мало лишається козирів, щоби протистояти Путіну. А той може бути добрим зараз, а потім він жорстко тиснути на Януковича, щоби вже послабленого втягти в Митний союз.

Щодо реакції суспільства. Побачимо, як вони вийдуть 24 листопада, на акцію опозиції щодо підтримки євроінтеграційного курсу, але навряд чи у нас буде новий Майдан. Електорату Януковива буде байдужа ця тема, а от для опозиційного виборця це додасть нотку в несприйнятті президента. Тобто опозиційний електорат буде розчарований цим.

Сейчас вы читаете новость «"Власть сейчас занимается очковтирательством"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

2

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть