Ексклюзивы
понедельник, 09 сентября 2013 20:15
Олексій Гарань
Олексій Гарань
Профессор політології НаУКМА

"Регіонали" будуть маніпулювати незалежними депутатами

У Партії регіонів почали підготовку до переформатування Верховної Ради. За джерелами "Комерсант-Україна", "регіонали" вирішили знизити з 32 до 15 осіб мінімальний поріг, необхідний для формування депутатської групи з правами фракції. Законопроект про зниження порогу для формування груп буде зареєстрований у Раді наступного пленарного тижня з 16 по 20 вересня.

"Про це розмови давно йдуть. Є три лінії аргументації: мажоритарщики, Партія регіонів і опозиція. Деякі мажоритарщики, які були обрані як незалежні говорять, що нам це потрібно, щоб мати можливість незалежного голосу, незалежно від інших політичних сил. Для Партії регіонів це можливість шукати підтримку з боку мажоритарщиків і колишніх "тушок", яким, скажімо, з політичної точки зору, не зручно вступати до Партії регіонів. Так вони б створювали окремі групи, які прирівнювалися б до фракцій. Ми повинні розуміти, що зараз Партії регіонів має бути важко домовлятися з комуністами, оскільки ціна питання зростає. І вони власне можуть за рахунок тих домовленостей мати можливість, не поодинці з окремими депутатами домовлятися, а з окремими фракціями і так створювати нову конфігурацію Ради. А на думку опозиційних партій це спроба зменшити роль опозиції і додаткова спроба маніпулювання, так званими незалежними, або "тушками" з боку Партії регіонів.

В мажоритарників і "Регіонів" свої інтереси. Перші - незалежні. Вони зацікавленні, щоб мати якесь об'єднання і за рахунок цього мати додатковий важіль. Для Партії регіонів це спроба створити якісь сили, на які можна спиратися, якими можна маніпулювати. І потім можна шантажувати, роздробити, чимось залякати.

На даний момент розколу у самій Партії регіонів нема. Ми ж розуміємо, якими засобами підтримується дисципліна в середині "Регіонів". Янукович навіть п'яту колону Росії "заткнув". Але небезпека розколу може бути ближче до 2015 року. Якщо напередодні 2015 року ті депутати, які зараз не ввійшли до ПР, але голосують разом з нею, побачать, що Янукович може програти, то почнуть "розкладати яйця в інші кошики", ставати менш контрольованими.

Зниження мінімального порогу для формування депутатської групи може призвести до фракційної нестабільності у парламенті і маніпулювання цим парламентом, так як це відбувалося за часів Кучми. Якщо ми дивимося на довгострокову перспективу, то очевидно, що фракції мають створюватися навколо політичних сил, які пройшли до парламенту, а не навколо окремих депутатів. Як би ми не ставилися до закону "Про вибори на пропорційній основі", за рахунок цього, ми отримали насправді і в 2006, і в 2007 п'ять політичних сил у парламенті. Та й зараз в нас є 5 політичних сил. Тобто, в принципі, це є основа для партійного структурування.

Я вважаю, що країні потрібне таке структурування парламенту. Фракції повинні створювати на основі партійних апеляцій. Так як це відбувається в усьому світі. В нас, на жаль, був негативний досвід в період з 1994 по 1998 рік, коли депутати обиралися по мажоритарці і половина з них була незалежними. Це призводило до того, що в парламенті постійно створювалися, розпадалися, дробилися фракції.

Сейчас вы читаете новость «"Регіонали" будуть маніпулювати незалежними депутатами». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

5

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть