Ексклюзивы
понедельник, 11 ноября 2013 12:43
Олексій Гарань
Олексій Гарань
Профессор політології НаУКМА

Янукович має озвучити рішення по Тимошенко вже у вівторок

Колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що прийме будь-яку пропозицію з боку місії Кокса-Кваснєвського, "якою б важкою вона не була".

Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк раніше заявив, що опозиція готова до пакетного голосування за законопроекти про прокуратуру та вирішення питання (авторства Лабунської).  Однак після засідання ВР 7 листопада ухвалити пакет не вдалося. 8 листопада опозиція передала Партії регіонів новий законопроект щодо лікування засуджених закордоном.

Україна очікує остаточне рішення місії представників Європейського парламенту Пета Кокса та Олександра Квасневського 14 листопада.

Питання Тимошенко затягує Банкова, Янукович. Бо вирішення питання в його руках. Зараз він переклав всю відповідальність на парламент. Хоча, коли голова фракції Партії регіонів каже: "А от чому зі мною не порадилися Кокс і Кваснєвський", то це смішно і виглядає фарсом, бо ми розуміємо, хто приймає рішення.

Не думаю, що опозиція не йде на компроміси. На них пішли і Тимошенко, і опозиційні сили. Та навіть Європейський Союз. Бо коли ми згадаємо первинні вимоги Тимошенко і ЄС, то вони вимагали негайної та повної її реабілітації. Зараз ми бачимо, що така вимога не стоїть. Мова йде про виїзд її на лікування, і з фактичним скасуванням подальшого перебування у в'язниці. І це є компромісний крок.

Очевидно, що Тимошенко сподівається на те, що буде реабілітація, але вона буде пов'язана із другим рішенням Європейського суду із прав людини. В якому буде сказано, що вона була позбавлена права на справедливий суд. У будь-якому випадку, ймовірність такого рішення дуже висока, але зараз виконання її реабілітації не висувається ні ЄС, ані нею.

Зараз лишився крок за президентом Віктором Януковичем. Поки його можлива позиція така: відпустити її на лікування згідно із законопроектом Міщенка, тобто це так звані "медичні канікули". Проте строк за нею зберігається.

Цікаво, що коли вже опозиція сказала, що готова голосувати за будь-який законопроект, то питання зайшло в глухий кут. Можливо, Банкова не просто торгується. Може бути, що проробляється план "Б", згідно із яким Угода таки не буде підписана. Цей план несе величезні ризики для самого Януковича, тому що стосунки із Путіним все одно зіпсовані.

Глава держави не готовий до того, щоб випустити Тимошенко. І в цьому основна проблема. Фобії стосовно Тимошенко переважають раціональні вигоди. Можливо, він розраховує на те, що Російська федерація дасть йому дешеві кредити і знижки за газ, навіть не за приєднання до Митного союзу, а за те, що не буде підписана Угода про асоціацію із ЄС. Росія може на таке зголоситися.

Хоча, для Путіна цього не буде достатньо. Він буде робити подальші кроки, щоб проковтнути країну і Януковича зокрема.

А от щодо новоствореної комісії стосовно "закону Тимошенко", то немає значення, яка там розстановка сил. Бо рішення вони як такого не прийматимуть, і воно не залежить від кількості представників Партії регіонів в комісії.

Місія Кокса-Квасневського оголосить свої висновки 14 листопада. Найкраще для Януковича - прийняти рішення у вівторок, 12 листопада. Бо далі немає куди тягнути. Очевидно, що якщо до 14 числа рішення не буде, то місія дасть негативний висновок, а вже 28 листопада дасть негативний висновок ЄС. Ситуація стане критичною і небезпечною для України.

Сейчас вы читаете новость «Янукович має озвучити рішення по Тимошенко вже у вівторок». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

18

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть