Ексклюзивы
среда, 30 октября 2013 11:13
Олексій Гарань
Олексій Гарань
Профессор політології НаУКМА

Влада битиме по УДАРу

Лідер партії УДАР Віталій Кличко заявив про намір балотуватися в президенти України.

"Те, що відбувається на сьогоднішній день в парламентіз текстами законів, до яких мають пряме відношення провладні депутати, я хочу заявити, що цим мене не залякати і не зупинити. Щоб припинити різноманітні домисли і спроби розправитися зі мною, як з можливим кандидатом, я хочу заявити: я балотуюся у президенти", - сказав він.

Якщо проаналізувати заяву Кличка, важко сказати, чи він готував її заздалегідь, чи це була уже реакція на те, що відбувалося в Раді (спробу протягнути поправку до Податкового кодексу — ред.). Але, в принципі, те що він заявив, я не розцінюю як несподіванку, тому що Кличко вже заявляв на Світовому конгресі українців в серпні цього року, що буде йти в президенти. Більше того, лідери опозиційних сил зробили заяву на мітингу в травні, де окреслили стратегію, за якою за в першому турі має "вижити найсильніший", з тим щоб об'єднатися навколо цього кандидата у другому турі.

В цієї стратегії, звичайно, є свої плюси і є свої мінуси, але на даний момент ми розуміємо, що в опозиції кожна сила готується висуватися. "Батьківщина", наприклад, заявила, що її кандидат це Юлія Тимошенко, і "план Б", якщо її не буде, це Яценюк. Тобто всі заявили про свою готовність йти на вибори. А Кличко просто повторив свою позицію.

Інша річ, що ця заява у четвер пролунала доволі рішуче і виглядала символічною в інформаційному і телевізійному полі: влада готує якісь махінації і тут виходить Кличко і говорить, що ні, я на це не піддамся, я громадянин України, я йду в президенти. Це виглядало достатньо непогано.

Які ризики для Кличка в ході кампанії? В нього є позитивна динаміка в рейтингах, але зараз і Кличко, і Яценюк, і Тимошенко перемагають Януковича. Не перемагає тільки Тягнибок. Для Кличка зараз найбільша проблема полягає в тому, що значна частина його електорату це молодь. З одного боку це непогано, але цю частину електорату найважче мобілізувати на вибори. Вона схильна не приходити, принаймні більше, ніж старше покоління. Друга проблема у Кличка це те, що в ході кампанії йому доведеться виступати, дискутувати і не просто з гаслами, а говорити на серйозні економічні, політичні і юридичні теми. І є питання, чи він зараз до цього готовий. Поки він намагається не вдаватися в деталі, і на даний час ця стратегія працювала. Проте в ході кампанії він не зможе перекладати цю роботу на спікерів від УДАРу. Йому доведеться виступати і дискутувати самому.

Якщо говорити про переваги Кличка серед опозиціонерів, то він ще не був в серйозній політиці. Лише в Київраді з 2006 року. Кличко сприймається виборцями як нове обличчя в політиці, і його високий рейтинг насамперед пояснюється довірою до нього особисто як до обличчя України в Європі і світі. А його недоліком є слабка фахова підготовка, тут він програє Яценюку. Це зрозуміло. Для нього буде ризик, коли він загальні гасла почне переводити в конкретну площину: роз'яснювати, що він як кандидат в президенти і його політична сила будуть вимагати.

Його політична сила доволі різнорідна. Поки вона намагається триматися достатньо консолідовано. Але тут основне в тому, що головний удар влади до останнього часу був спрямований не проти Кличка, а проти "Батьківщини" і Яценюка. Якщо Кличко налаштований серйозно брати участь у виборах, то далі будуть серйозні спроби дискредитації і його, і його оточення. Всі ці спекуляції навколо проживання Кличка в Німеччині і сплати податків це тільки початок. Це нам показують штрихи, напрямки, по яких влада буде наносити удар по УДАРу.

Сейчас вы читаете новость «Влада битиме по УДАРу ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть