Ексклюзивы
четверг, 28 апреля 2011 15:47

"Уболівальник може вирішити, що його обдурили, і матиме на це право"

 

21 квітня 58-річний Олег Блохін очолив футбольну збірну України. На цій посаді володар "Золотого м'яча-1975" опинився вдруге. Він уже працював із командою у 2003-2007 роках і вивів її до чвертьфіналу Кубку світу. Отже - є найуспішнішим тренером у історії збірної.

 

Блохін - третій наставник команди за останній рік. 1 лютого торік тренером призначили Мирона Маркевича, який водночас продовжував очолювати харківський "Металіст". Через півроку подав у відставку, а посаду обійняв його помічник Юрій Калитвинцев.

- Логіка призначення Блохіна незрозуміла, насамперед, через часові рамки. Основним аргументом на користь Олега Володимировича члени виконкому Федерації футболу, які це вирішували, називають його успішність. Але успішним та вільним від роботи він був і в лютому минулого року. Однак призначили Блохіна тільки тепер, згаявши більше року. Чому?  - каже 39-річний Сергій Коновалов, автор першого голу збірної України в офіційних матчах. - Уболівальник вирішить, що його просто обдурили, і матиме на це повне право. А футбольні люди розуміють: Блохіна висунули опоненти Григорія Суркіса, з якими той, після тривалої війни, примирився. Тобто вибір на користь Олега Володимировича - насамперед політичний, футбольних мотивів тут мало.

Успіхи у відбірному турнірі та фінальній частині Кубка світу-2006 залишаються єдиними у тренерстві Блохіна. З грецькими "Олімпіакосом", ПАОКом, "Іонікосом" та АЕКом він не досягав значних результатів. Відбір на Євро-2008 та роботу в клубі "Москва" - провалив. Останні два з половиною роки був безробітний.

- Ці факти - проти Блохіна, - погоджується Коновалов. - Проте треба відзначити, що попередня його збірна часом показувала непогану гру і високий рівень організації. Без цього, наприклад, здолати швейцарців на Кубку світу було нереально. А топ-збірні у нас ніхто з тренерів не обігрував - тільки Михайличенко немотивовану Англію.

Не розумію, чому не залишили Калитвинцева. Ну, програв Італії у товариському матчі. Так у червні нам удома приймати французів. Цілком можемо поступитися. І що - після цього Блохіна знімати? Хоча, як на мене, найкращий варіант для збірної - Павло Яковенко: добре знає український футбол, працював у Росії, непоганий тактик і психолог водночас.

Свій тренерський штаб Блохін поки не оголошував - узяв час для роздумів. Очевидно, йому потрібний буде сильний тактик - сам Олег Володимирович може мотивувати гравців, але в ігрових схемах не надто компетентний. Раніше цю роль серед його помічників відігравав Семен Альтман. Найімовірніше, довіри до нього Блохін не втратив. Та чи зберіг відповідну форму Семен Йосипович, який "варився" тільки у чемпіонаті України?

- Добре, що Олег Володимирович має величезний досвід футболіста і користується авторитетом у гравців, - заспокоює Коновалов. - Для тренера збірної це - надзвичайно важливо. Тактична обізнаність, звичайно, має значення, але насамперед - у роботі з клубом.

Стартовий матч команда Блохіна проведе 1 червня з Узбекистаном у Києві. А за п'ять днів зіграє в Донецьку проти французів.

 

"Видатний радянський футболіст Олег Блохін як тренер виявився мильною бульбашкою. Він не тільки не впорався з поставленим завданням, а і повністю розвалив створене попередниками. У клубі не було кому поставити Блохіна на місце"

Юрій Білоус, колишній президент ФК "Москва"

"Олег Блохін - порожнє місце, а не тренер"

Василь Уткін, російський журналіст

"Спав у футболці Блохіна. Він був для мене прикладом для наслідування. Працювати під його керівництвом - одне задоволення"

Андрій Шевченко, капітан збірної України

 

 

Класифікація тренерів, потенційних учасників Євро-2012

Топ

Йоахім Лев, Німеччина

Ґус Хіддінк, Туреччина

Дік Адвокат, Росія

Фабіо Капелло, Англія

Оттмар Гітцфельд, Швейцарія

Вищий клас

Чезаре Пранделлі, Італія

Вісенте Дель Боске, Іспанія

Лоран Блан, Франція

Берт ван Марвейк, Нідерланди

Егіл Ольсен, Норвегія

Паулу Бенту, Португалія

Фернандо Сантуш, Греція

Славен Білич, Хорватія

Середній клас

Олег Блохін, Україна

Бернд Штанге, Білорусь

Франтішек Жмуда, Польща

 

За 10-бальною шкалою оцінюємо кваліфікацію тренера Олега Блохіна

Мотиватор - 8

Головна чеснота Олега Володимировича. Уміє налаштувати підопічних на боротьбу.

Тактик - 5,5

Знайти правильну модель гри у матчах проти грандів або тактично перебудувати команду під час поєдинку - неспроможний. Саме за відсутність плану "Б" на матч, коли команда не знає як діяти, пропустивши першою, Блохіну дорікали найчастіше. На чолі збірної України тільки один раз переміг у офіційній грі, поступаючись по її ходу - вдома з Грузією у відборі на Євро-2008.

Селекціонер - 4

Не обтяжував себе пошуком нових імен для збірної. Постійно скаржився на відсутність талантів і вперто ставив до складу тих самих футболістів.

Стосунки з гравцями - 5

Одним дозволяв усе - наприклад, Шевченку звертатися на "ти". Іншим - нічого. Чечера, Зотова та Закарлюку відправив із бази за нічний загул і не пробачив, попри умовляння Шовковського. У провалі стартового матчу Кубка світу - поразка від Іспанії 0:4 - звинуватив футболістів. Ті відмовилися працювати під керівництвом Блохіна. Ситуацію владнав  Григорій Суркіс.

 

Сейчас вы читаете новость «"Уболівальник може вирішити, що його обдурили, і матиме на це право"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть