Ексклюзивы
понедельник, 07 декабря 2009 12:24

У віденському театрі згоріло 384 людей

Увечері 8 грудня 1881-го у віденському Ringtheater, розрахованому на 1700 місць, мала відбутися прем"єра опери Жака Оффенбаха "Казки Гофмана". Глядачі вже зайняли свої місця, як за лаштунками спалахнув вогонь через витік газу - театри в ті часи освітлювали газовими лампами.

Спалахи за сценою було видно в залі, але публіка сприйняла це як звичне запалення ламп. Аж доки не зайнялася заслона й вогонь не перекинувся далі. "Як так могло статися, що про те, як рятувати людей, почали думати через 35 хвилин, як спалахув вогонь?", - обурювалася потім віденська щоденка Neue Wiener Tagblatt.

Глядачі вибігали із зали до темних і задимлених коридорів. Відкривали вікна - вогонь розгорявся ще більше. Люди ще були в театрі, та поліцейські помилилися в підрахунках і повідомили пожежникам, що приміщення вже порожнє. Рятувальну операцію припинили. Загинули 384 особи. Від будівлі залишилися голі стіни.

Невдовзі ухвалили нові вимоги до безпеки театрів. Зокрема - двері мають відкриватися назовні, а не в середину, як доти. Між сценою і глядацькою залою обов"язкова залізна завіса, щоб у разі пожежі її можна би було опустити.

"Казки Гофмана" зажили лихої слави і їх довго не ставили.


"Хто нас зачепить? А зачепить - сам відскочить"


9 грудня 1959 року перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов (ліворуч) із першим секретарем ЦК КПУ Миколою Підгорним (у центрі) відвідали Львівський автобусний завод.

Гості зайшли до нового автобуса "Турист", перевірили зручність сидінь. У кузовному цеху Хрущов виступив на мітингу автобусобудівників.

- Я оглянув автобуси, які ви робите, - вони мені подобаються, - сказав. І заохотив робітників: - Якщо добре працюють заводи, якщо добре працюють колгоспи і наші сили, наші багатства постійно нарощуються, то й наше міжнародне становище буде весь час поліпшуватися. Хто нас зачепить? А зачепить - сам відскочить!

- На Юлію Тимошенко в нас велика надія. Вона не раз дивилася на наші автобуси, - говорив на прес-конференції 10 листопада 2009 року нинішній гендиректор ЛАЗу Ігор Малець. Він сподівається на замовлення львівських автобусів до Євро-2012.


ДАТИ-ЦИТАТИ:

"Збільшити протягом 1976-1980 років не менш ніж удвічі зубопротезування із золота"

Із постанови Ради міністрів СРСР "Про заходи з подальшого покращення стоматологічної допомоги населенню", 11 грудня 1976 року


"Депутат повинен знати, що він слуга народу"

заявив Йосип Сталін 11 грудня 1937 року в московському Большому театрі на зборах виборців Сталінського виборчого округу. Відтоді вислів "Депутат - слуга народу" перекочував у радянські передвиборні плакати



ДАТИ-ЦИФРИ:

$0,19

на нинішні гроші заплатив Людвіґ ван Бетховен композиторові Йозефові Гайднові за перший урок музичної композиції 12 грудня 1792-го. "Маленький, худорлявий, смуглявий, зі слідами віспи на обличчі, чорноокий і чорноволосий 22-річний музикант прибув до столиці, щоб удосконалитися у своєму мистецтві в маленького, миршавого, смуглого, з обличчям поритим віспою, чорноокого, в чорній перуці старого майстра". Так описує один із біографів Бетховена його першу зустріч у Відні із 60-річним Гайдном.


16 м"ячів

забив у ворота команди "Обрі-Астюрі" футболіст команди "Ресинг Клоб де Ланс" Стефан Станіс 13 грудня 1942 року під час матчу на кубок Франції в місті Ланс. Це світовий рекорд із кількості забитих м"ячів одним гравцем під час одного матчу.


КОЛОНКА ДАТ:

Автор музики гімну "Ще не вмерла Україна" священик Михайло Вербицький помер 56- річним 7 грудня 1870-го. Залишив Літургію для мішаного хору та перший в Україні посібник із гри на гітарі - "Поученіє Хітари". Компонував музику до понад 20 вистав. Написав кілька мелодрам. Зокрема, "В людях ангел, не жена, вдома з мужем сатана".

46-річна російська імператриця Катерина II 12 грудня 1775-го надала звання генерал-майора своєму на 10 років молодшому коханцеві Петрові Завадовському. Той походив зі Стародубського полку Гетьманщини (нині у Брянській області Росії) - був сином бунчукового товариша. Царицю полонив вродою й освіченістю. Завадовський отримав також маєтності в Україні й Білорусі. Та за два роки цариця охолола до фаворита. Обдарувала Завадовського 3800 селянськими душами й відіслала з двору.

12 грудня 1913 року у Флоренції в готельній кімнаті офіціанта Вінченцо Перуджі поліція виявила "Мону Лізу" Леонардо да Вінчі. Картину він тримав у валізі з подвійним дном. Перуджі викрав полотно 21 серпня 1911-го, працюючи малярем у паризькому Луврі. Попався, коли запропонував купити картину одному з флорентійських антикварів. За два роки пошуків "Мона Ліза" стала знаменитою - так часто друкували у пресі її репродукції. На допиті Перуджі казав, що хотів повернути шедевр на батьківщину. Його ув"язнили на рік.



Сейчас вы читаете новость «У віденському театрі згоріло 384 людей». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть