Ексклюзивы
среда, 04 апреля 2012 18:02

У першому класі дитина повинна читати до 30 слів за хвилину

 

Орися БЕРНИК, 52 роки, вчитель-методист. Працює у Львівській школі №62. Має 25 років педагогічної практики.

- Третина учнів уміють читати до вступу в перший клас. Ця кількість не змінюється роками. Завжди були діти, які самі вчилися, або з допомогою старших братів чи батьків. І в усі часи є такі, у кого батьки заклопотані й навчити не встигають. Тому не варто переживати, що дитина у вересні йде в школу, а ще не вміє читати. Такі часто "вискакують" у навчанні. Бо хочуть наздогнати упущене й більше стараються. А ті, які вже вміють, починають відставати, бо зазнаються й не прогресують.

Одна дитина виконує норму, але не може переказати текст. Інша не встигає, але розуміє зміст

Техніка читання не є показником хорошої якості. Норма у першому класі - 20-30 слів за хвилину. Одна дитина її виконує, але не може переказати текст. Інша не встигає, але розуміє зміст.

Є проблема з підручниками для молодших класів. Вони занадто наукові. Це відбиває в дитини бажання читати, бо вона не розуміє сенсу. Із програми вилучили "Харитю" Михайла Коцюбинського. Проте я сама її подаю учням - для того, щоб викликати співпереживання. І хлопчики, і дівчатка сидять зі сльозами. Дуже люблять казку про маму, яка стала зозулею. Натомість текст із читанки про відому бібліотеку їм нецікавий і важкий.

Віддаю перевагу методиці читання по складах. Вивчаємо кілька букв, складаємо відкриті й закриті склади. Потім починаємо писати маленькі диктанти.

Була в мене дівчинка, яка читала по складах: м і а - ма, міа-ма. Питаю, як буде разом? "Киця", - каже. Таке часто трапляється, батьки зляться. А 5-6-річна дитина просто так грається. Вона хоче фантазувати й бавитися. Тому ми часто на уроках складаємо живі слова, де кожна дитина є літерою.

330

гривень коштує в інтернет-магазинах комплект "Кубики Миколи Зайцева українською мовою" - для раннього навчання читання. Комплект "Букварь с пеленок" за методикою Ґлена Домана пропонують за 1050 грн. Буквар Олени Бахтіної для дітей від 2 до 5 років - 120 грн.

 

"Уже з першого року життя треба знайомити дiтей у формi гри з буквами та словами. В цей час вiдбувається стрiмкий розвиток мозку. У мене п'ятеро дiтей. Сина Сергія навчив читати у 2 роки, дочку Олю - у 3. Онучка Марiя в першому класi читала 120 слiв на хвилину. Iнша онука, Юля почала читати в 3,5 року. А 2-річна Карина вiльно читала народнi казки. Представляв свою методику в Мiносвiти, й один iз чиновникiв сказав: "На, почитай, що розумнi люди пишуть. Учити дiтей треба з 4 рокiв". Але на власному досвiдi я довiв: у 4-рiчному вiцi починати вчити дитину вже пiзно. Олi у 3 роки навчитися читати було складнiше, анiж Сергiєвi у 2"

Василь ЛІЩУК, педагог-самоук із міста Старокостянтинів Хмельницької області, автор методики "Говорити й читати одночасно"

 

"Президент США з гордістю оголошує на весь світ: все дитяче населення Америки повинно до 6 років уміти читати. І це не декларація, а підкріплена коштами програма. Тобто, настільки, здавалося б, домашня проблема знаходиться в числі найважливіших національних пріоритетів"

Олексій КУШНІР, психолог, педагог, редактор російського журналу "Народное образование", автор методики "Виховання читача"

 

Сейчас вы читаете новость «У першому класі дитина повинна читати до 30 слів за хвилину». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть