Ексклюзивы
четверг, 11 ноября 2010 13:25

Стрільці повоювали з поляками за три тисячі гривень

 

У Львівській цитаделі відтворили реальний бій січових стрільців з поляками 4 листопада 1918 року. Реконструювали його члени товариства "Пам'ять".

300 глядачів відгороджують стрічкою поміж дерев. Воюватимуть біля австрійської Максиміліанської вежі. Тут шикуються чоловіки у формі січових стрільців і тогочасної польської армії.

42-річний стоматолог Ярослав Радевич воює і зеленій шинелі стрільця:

- Шинелі шили за історичними документами. Ширина манжета в усіх однакова, - показує рукав. - Ідентичної тканини в Україні ми не знайшли. Купували у Швейцарії. Сукно для російської армії - в Білорусі.

Оригінальна пряжка з кованим орлом на ремені Ярослава коштує $30, купив її на антикварному. Поверх халяв у всіх вояків намотана тканина.

- Так тепліше і штани не заважають бігати, - каже.

Ярослав відходить за окопи, починається бій.

Після проголошення Західноукраїнської Народної Республіки поляки пішли на Львів. Оборонці міста засіли у вежі. Поляки обстрілюють їх. Від вибухів гармати спрацьовує сигналізація в автомобілях на стоянці поряд із парком. Спалахує вогонь, димить. Двоє львівських вояків вивалюються "мертвими" з вікна вежі. Глядачі знімають бій на камери.

На підтримку ЗУНР приходять підрозділи січових стрільців. Вони обстрілюють нападників та виводять поранених із вежі.

За деревом обтрушується від листя і глини 43-річний хірург Тарас Семущак:

- Мені подобається правдивість наших боїв і строїв, - каже. - Моя гвинтівка 43 року випуску. Купив її кілька років тому за пару сотень у магазині зброї "Штурм". Карман для ножа з грубої шкіри пошив сам - шилом, шкіру взяв зі старого портфеля. Ніж не натуральний, кухонний. Справжні штики набагато довші.

Другий наступ поляків. Стрілець падає "мертвий", випускає з рук гвинтівку. З півночі лунають віддалені постріли. На допомогу Львову прибули козаки УНР із Наддніпрянщини. Вони в світло-коричневій формі російської армії з капюшонами та касками на голові. У 34-річного Віктора Білика каска із зображенням костей і черепа:

- Це французька модель 1915 року. Її перейняли бельгійська, французька, польська армії. Із 1916-го вони введені у стрій російських вояків. Звідти перейшли до УНР.

Башлик на плечах вояка із натуральної верблюжої шерсті.

Один патрон коштує долар. Постріл гармати обходиться у 100 гривень. Димовий вибух - 30 гривень

- Спеціально привезли з Монголії верблюжу ковдру, - розповідає Віктор. - Один башлик обійшовся у 300 гривень. Казан 1914 року і кружка - це хлопці по селах збирали.

Члени товариства самі оплачують витрати. Серед них багато підприємців.

45-річний програміст Сергій Котляров відповідає за піротехніку:

- Купляємо великі петарди, димові засоби, холості патрони. Один коштує долар. Постріл гармати обходиться у 100 гривень. Димовий вибух - 30 гривень. Бій коштує від півтори до 3 тисяч гривень.

Падає останній поляк. "Українським воякам - наші вітання!" - гукають наддніпрянці. "Українським воякам - слава!" - відповідають січові стрільці. Обіймаються. А потім - у брудних шинелях і замурзаних землею та димом обличчях - стають у ряд, піднімають рушниці й стріляють.

Сейчас вы читаете новость «Стрільці повоювали з поляками за три тисячі гривень». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть