четверг, 06 мая 2010 16:56

Спікера закидали черевиками

 

П'ять останніх бійок у парламентах світу

27 квітня в українській Верховній Раді сталася бійка за участю кількох десятків народних депутатів. Запалили дві димові шашки, спікера закидали курячими яйцями. Опозиціонери протестували проти ратифікації угоди з Росією про продовження терміну перебування її Чорноморського флоту в Криму до 2042 року. Після цього кілька нардепів звернулися по допомогу до медиків. У яких ще парламентах використовують кулаки й холодну зброю?

1. 22 квітня цього року в турецькому парламенті зійшлися навкулачки депутати опозиції та владної партії. Націоналісти заявили, по приході до влади Партії справедливості й розвитку 2003-го в країні вдесятеро зросла кількість терористичних актів. Число жертв - у 17 разів. Ісламісти як аргумент проти використали кулаки.

3 лютого билися через законопроект про паранджу. Учасниками були майже 50 законодавців. Одного з них госпіталізували.


2. 5 лютого депутати з опозиційної партії "Італія цінностей" закидали спікера шматками паперу й картонками від скотчу. Були незадоволені голосуванням за закон про підстави для затримання й арешту. Тепер заарештувати можуть за вуличні акції, якщо ті супроводжуються безладом.


3. 19 січня депутати парламенту Тайваню побилися через намір провладної партії Ґоміньдань проголосувати за закон, що дозволив би призначати, а не обирати губернаторів. Опозиційна Демократична прогресивна партія заблокувала спікера й трибуну. Проте гоміньданівці таки здійснили задумане.

У січні 2007-го сутичка між депутатами тривала 4 год. Спікера закидали черевиками й забрали в нього мікрофон. "Дискутували" про склад Ради телебачення й радіомовлення.

У Кореї в бійках беруть участь і жінки-депутати

За рік до цього парламентарі застосували в залі засідань сльозогінний газ.

2005-го одному із законодавців наклали шви після поранень у голову.

Місцеві журналісти кажуть, бійки в парламенті є заздалегідь підготовленими й ретельно спланованими постановками. Таким чином депутати привертають увагу ЗМІ й показують виборцям, як завзято відстоюють свої позиції з ключових питань. Під час бійки вони викрикують гасла й демонструють плакати. А потім збираються разом у барі перехилити по чарці-другій.


4. 22 липня торік депутат парламенту Південної Кореї опинився в лікарні, ще кілька отримали травми після бійки в сесійній залі. Саме обговорювали реформу національних ЗМІ. Представники владної Національної партії блокували місце спікера з вимогою негайно прийняти закон, що дозволяє власникам великих телеканалів перекуповувати дрібні опозиційні.

У Кореї в бійках беруть участь і жінки-депутати.


5. У серпні 2007-го болівійські законодавці зійшлися врукопашну під час обговорення вимоги опозиції щодо відставки суддів конституційного суду, яких запідозрили в змові. Депутати тягали одне одного за волосся й били в обличчя. Кілька постраждалих опинилися в госпіталі. Судді залишилися на своїх місцях.


Депутат відкусив іншому шматок вуха


1.Найтрагічнішою за останнє десятиліття вважають сутичку в турецькому парламенті в лютому 2001 року. Через неї в одного з депутатів стався гіпертонічний криз. Урятувати урядовця не вдалося. Його опонента-депутата заарештували й засудили до майже трьох років в'язниці - за ненавмисне вбивство.

2. У Грузії в грудні 2000-го депутати билися за допомогою кастетів. Сталося це під час обговорення законопроекту про кримінальну відповідальність чиновників за розкрадання майна у великих розмірах.


3. Восени 2001 року індонезійські законодавці влаштували перестрілку діроколами.


4. 17 листопада 2004 -го один із членів парламенту Еквадору дістав пістолета й намагався вистрілити. Але втрутилася охорона і забрала зброю. Бійка зчинилася через пропозицію проголосувати закон про імпічмент президенту країни.

Долари розлетілися по всій залі засідань

5. У йорданському парламенті один із депутатів відкусив іншому шматок вуха. Саме дискутували про права палестинських біженців. Сталося це в травні 2001 року.


6. У листопаді 2000-го нігерійські законодавці виявили на своїх столах пачки доларів. Так "стимулювали" голосування за зняття спікера. Ті, кому грошей не дісталося, запротестували проти підкупу депутатів і звинуватили в цьому президента. Прихильники глави держави розпочали бійку, а купюри розлетілися по всій залі засідань.


Як заспокоюють депутатів


У червні 2004 року депутата італійського парламенту, що вдарив свого колегу, позбавили мандату на три дні.

У Південній Кореї є "парламентські поліцейські".

За безпекою в чилійському парламенті стежать звичайні поліцейські. У жовтні 2002-го там сталася бійка через зняття з Авґусто Піночета титулу "почесного сенатора". Поліція вигнала із зали депутатів.

У Росії після бійки між депутатами Держдуми Жириновським і Савельєвим запровадили посаду "парламентського пристава". Сутичку спричинила незгода Ліберально-демократичної партії з результатами виборів в одному з округів та вимога звільнити тамтешнього губернатора.

Англійських депутатів за конфлікти на робочому місці позбавляють права відвідувати парламент протягом місяця. Також утримують заробітну платню за час відсутності.



Цифра

8

осіб, зокрема прем'єр-міністра Тіґрана Саркісяна, розстріляли в парламенті Вірменії 1999 року. Убивць заарештували, але їхні мотиви досі невідомі.

18

годин протримали заручниками депутатів іспанського парламенту в лютому 1981-го. Військові ввірвалися до зали засідань і намагалися влаштувати заколот. Спроба провалилася.

Сейчас вы читаете новость «Спікера закидали черевиками». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть