Ексклюзивы
четверг, 08 июля 2010 16:11

Що радять сексопатологи

Костянтин ПРОЩАКОВ, 41 рік. Уролог-андролог, кандидат медичних наук, Київ:

- Фізіологічний пік у чоловіків - 35-40 років. Біологічно це зумовлено метою - дати потомство. Потім природа намагається вивести чоловіка з активного репродуктивного процесу. Починається каскад змін. Близько 60 уже бачимо результати. Насамперед страждає вироблення головного чоловічого гормона - тестостерону. Зниження його рівня позначається на всьому організмі. Особливо на органах-мішенях - головному мозку, м'язових та кісткових тканинах, шкірі, репродуктивній системі й особливо на передміхуровій залозі.

Зазвичай найшкідливіше в цьому віці - зайва вага. Знижується фізична активність. А якщо раціон досить калорійний, багатий на вуглеводи - жирова тканина, що оточує внутрішні органи й великі судини, віддає велику кількість жирних кислот у кровообіг. З'являються холестеринові бляшки в судинах, які порушують кровообіг. Від цього страждають усі органи, а надто мозок і серце.

Чоловік лягає на диван, умикає телевізор і п'є пиво. Він усім задоволений

Цей жир є джерелом жіночого гормона естрадіолу. У невеликій кількості він є в організмі чоловіка. Утворюється в печінці в процесі переробки тестостерону. Сама по собі жирова тканина виробляє гормон, який називається лептин. Він пригнічує мозковий гіпоталамічний гормональний рівень, і знижується вироблення тестостерону. Замкнене коло: мало тестостерону - надлишкова вага - ожиріння - лептин - мало тестостерону.

Проблема ще й у тому, що за низького тестостерону немає мотивації щось змінити в житті або покращити. Чоловік лягає на диван, умикає телевізор і п'є пиво. Він усім задоволений.

Порушується сечовиділення. Це ознаки аденоми передміхурової залози. Хвороба стартує після 40 років, а в 60 проявляється. Починаються нічні відвідування туалету, можуть бути нестримні позиви вдень. Наприклад, під час тривалих нарад виникає бажання сходити "по-маленькому". Це може дуже нервувати. Іноді керівник зненацька починає кричати на підлеглих, виганяти з кабінету, і вони не можуть зрозуміти, що ж сталося. А він просто хоче до туалету. Якщо цю хворобу не зупинити на ранніх стадіях, то вилікувати її консервативно не можна - це шлях до операції.


Володимир ДРАГОВОЗ, 30 років. Психотерапевт, сексопатолог-андролог. Працює в клінічному санаторії "Жовтень", Конча-Заспа під Києвом:

- У 60-річних чоловіків знижується рівень тестостерону. Більшість із них потерпають від гіпертонії, цукрового діабету. Ерекція слабшає, може зовсім зникнути. Знижується й лібідо. Але в тих, хто веде активний спосіб життя, не має патологій і практикує фізичні навантаження, воно може утримуватися на високому рівні.

Статевий акт стає менш тривалим. Умовні норми для людей середнього віку: для 40-річних - двічі на тиждень, для 60-літніх - раз на місяць

Статевий акт стає менш тривалим. Умовні норми для людей середнього віку: для 40-річних - двічі на тиждень, для 60-літніх - раз на місяць.

Якщо чоловік обіймає керівну посаду, повинен бути жорстким на роботі, то в звичайному житті може виявитися мазохістом. Хоча все залежить від людини.

Із невисокої посади спокійніше йдуть на пенсію. Відхід із керівної дається значно важче. Був високий темп життя, навіть на відпочинок бракувало часу. А тут - його багато. Саме це найобтяжливіше. Окрім того, змінюється ставлення колег, друзів, родичів. Авторитет уже не той. Ніхто не просить вирішити ту чи іншу справу. Немає колишніх можливостей це зробити. У результаті - раптові інфаркти та інсульти.

На Заході вихід на пенсію є значно спокійнішим. З'являється можливість пожити інакше, помандрувати, спілкуватися необмежений час. У нас іще з радянських часів діє стереотип: вийшов на пенсію - життя закінчилося. Це працює як програма, і життєві функції згасають.



Факти від Всесвітньої організації охорони здоров'я

Прогнозована тривалість життя чоловіків і жінок - 61 і 73 роки відповідно.

Передбачувана при народженні тривалість здорового життя чоловіків і жінок - 55 і 64 роки.

Імовірність настання смерті у віці 15-60 років чоловіків і жінок - 384 та 142 людини відповідно на тисячу населення.

Сейчас вы читаете новость «Що радять сексопатологи». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть