Ексклюзивы
пятница, 15 января 2010 15:05

"Жоден виробник не погодиться ставити маркування "ГМО" на свій товар"

 

За два місяці в Україні харчові продукти повинні маркувати на наявність генетично модифікованих організмів. Відповідний закон наприкінці грудня підписав президент Віктор Ющенко. Доцент кафедри розведення й генетики тварин Національного університету біоресурсів та природокористування Світлана Костенко, 42 роки, відповідає за сертифікацією українських лабораторій генномодифікованих організмів. Вважає, що позначок "ГМО" на продуктах ми так і не побачимо.

В яких продуктах найвищий вміст ГМО?

- Найбільше - в сої та в кукурудзі. Далі йдуть м"ясні продукти - пельмені, котлети, сосиски, ковбаса. Є і в крабових паличках, комбікормі, продуктах, що містять крохмаль. Можуть бути навіть у цукерках. Також є китайські продукти із трансгенними конструкціями. Їх неможливо перевірити експертизою - треба досліджувати в інституті. Зокрема, маємо підозри щодо їхньої томатної пасти. Але цим ніхто не займається.

Наскільки буде дієвим закон про маркування?

- Виходить, що треба досліджувати кожну цукерку. А експертизу оплачує виробник, і коштує це 500 гривень. І не можна просто прийти і щось перевірити. Обов"язково треба попереджати за два тижні, що саме і коли перевірятимеш. Немає системи держконтролю, коли ревізор може прийти в будь-який час у будь-який супермаркет і проаналізувати за державний кошт продукти.

Як покращити якість наших продуктів?

- Передусім треба перевіряти не готову продукцію, а сировину. Кожну партію. Бо виробник може й не знати про наявність ГМО. Чомусь скасували обов"язкову сертифікацію продукції, а фальсифікату в нас на ринку - море. Минулої осені в Білій Церкві виявили, що в сосисках, молочних та "лікарській" ковбасах м"яса було 0,5 відсотка, а має бути понад 60. А спред із домішками рослинних олій у нас видають за масло.

У сосисках і ковбасах м"яса було 0,5 процента, а має бути понад 60

У зв"язку зі впровадженням маркування зростуть ціни на продукти?

- Не думаю. У США, до речі, звичайні і ГМО-сосиски відрізняються в ціні удесятеро. Але там покупець знає, що перед ним. На відміну від нашого.

Чи знайдуть виробники способи обійти закон?

- Жоден виробник не погодиться ставити маркування "ГМО" на свій товар! Вони виготовлять спеціальну партію продукції без ГМО, яка й піде на експертизу. Так уже роблять із маслом. І ніякі штрафи їх не злякають, треба просто забирати в таких ліцензії.

Ви переживаєте щодо вмісту ГМО в улюблених продуктах?


- Чесно кажучи, я про це не думаю, Хоча намагаюся не вживати, наприклад, продукцію Nectle, що містить ГМО.

Розмовляв: Сергій БОЧЕЧКА


АНЕКДОТИ

Прем"єр Юлія Тимошенко скаржиться своєму першому заступнику Олександрові Турчинову:

- Але й хам цей Янукович! На старий Новий рік прислав вітальну листівку, в яку вклав п"ять річних передплат на моє ім"я журналу "Отдохни!".


Деякі депутати думають, що нагору пробилися, хоча насправді вони туди спливли.


Питання до політолога:

- Куди новий президент повинен здійснити перший візит після виборів - до Росії, Європи чи Америки? Що для нас головне?

- Головне, щоб він насамперед не поліз на Говерлу.


Засідання Центральної виборчої комісії. Слово бере Сергій Ківалов:

- Почну з хорошої новини: нас знову 52 мільйони!



ЦИТАТИ


"На цих виборах реєстр виборців комп"ютеризовано, і ми побачимо будь-яку людину, що голосує більше одного разу буквально через півгодини після голосування. За таку фальсифікацію світить два роки позбавлення волі"

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ, про кримінальну відповідальність за голосування більш як один раз


"Янукович, як справжній тигр, уміє сидіти в засідці. Ще він уміє стрибати тихо. Стрибки в житті в нього несподівані, але в точку"

Ганна Герман, народний депутат від Партії регіонів, про особисті якості свого лідера



ЦИФРИ

20,2 млн грн

витратить Київський метрополітен на святкування свого 50-річчя 6 листопада 2010-го. За ці кошти можна купити потяг із п"яти вагонів


1100 вовків

залишилося в Україні за підрахунками Київського еколого-культурного центру. Держкомстат називає іншу цифру - 2400. Однак науковці пояснюють, що за добу вовк проходить до 5 тис. га. А площа середнього лісового господарства - 2 тис. га. Тому одного вовка часто рахують кілька разів.


14 393

легкові автомобілі випустив завод "Богдан Моторс" (колишній Луцький автозавод. - "Країна") торік. Це вшестеро менше, ніж було випущено 2008-го.


КОРОТКО

Україна - єдина з пострадянських небалтійських країн із високим рівнем свободи. Усі інші колишні республіки - "частково вільні" або "невільні", пише у звіті за 2009 рік американська правозахисна організація Freedom House.


У мерію Полтави заборонили приходити з пакетами і сумками - щоб не носили подарунків чиновникам. Відвідувачі залишатимуть речі в камері схову на першому поверсі.


Україна й Іспанія підписали угоду про взаємне визнання й обмін водійських посвідчень. Українці, що легально живуть в Іспанії, обмінюватимуть свої водійські посвідчення на іспанські за спрощеною процедурою.


Окружний адмінсуд Києва на вимогу столичної мерії заборонив до 5 лютого проводити масові акції на майдані Незалежності.

Сейчас вы читаете новость «"Жоден виробник не погодиться ставити маркування "ГМО" на свій товар"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть