Ексклюзивы
четверг, 17 февраля 2011 14:18

"Думаю поставити Коноплянку в центр"

 

Футбольна збірна України розпочала рік на Кіпрі. Наші футболісти виграли "турнір чотирьох", обігравши збірні Румунії та Швеції. Обидва рази - у серії пенальті. На запитання "Країни" після змагань відповів головний тренер команди Юрій Калитвинцев, 42 роки.

Чи потрібен був лютневий турнір, враховуючи, що у вас майже не було часу на підготовку?

- Він не завадив - це точно. Чим частіше збиратимемося - тим краще. Що погано - два матчі за два дні. Але від нас у цьому плані нічого не залежало.

Що найбільше сподобалося в цих поєдинках?

- Ставлення людей до роботи - абсолютно професійне. Виграли б Кубок, або не виграли - така справа, зате працювали на совість. А відверто негативних моментів я не побачив. Можливо, було мало днів для того, щоб побачити "мінуси".

Я вірю в Кравця і розраховую на нього. Але тільки за умови: якщо він гратиме за "Динамо", а не за дубль. Те ж саме стосується і Девіча

Під вашим керівництвом команда провела сім поєдинків. П'ять із них зіграла внічию. Не боїтеся, що вас почнуть називати "містер Х", як італійця Роберто Манчіні у сезоні 2004/05?

- Це найменше, чого я боюся. Називайте як хочете - тільки до пічки не ставте.

Олега Гусєва на Кіпрі ви використали як правого оборонця. Які враження справила його гра на цій позиції?

- Дуже сподобався. Гусєв - номінальний півзахисник, але може діяти й глибше. Думаю, він був одним із найкращих на турнірі.

Лівий захисник - проблема?

- У нас є люди, здатні закрити цю зону. На Кіпрі спробували Федоріва, зокрема. Побачили, що він може. Але взагалі є питання по кожній позиції в обороні - і ліворуч, і праворуч, і в центрі. Хоча на Кіпрі оборонні дії мені сподобалися. Так, пропускали після дитячих помилок, втрачали концентрації, і це за ми дорікнули хлопцям. Але такі огріхи - поодинокі, а не системні. У суперників не було особливих моментів для взяття воріт. Не нам забивали, а ми пропускали. А гол Швеції в наші ворота... Скажу як уболівальник: якби цього гола не було, його варто було б придумати.

Тимощук у "Баварії" грає в центрі захисту. Не думали, щоб поставити його в оборону?

- Анатолій і в клубі більше матчів провів у напівзахисті. Добре, що він може виконувати одночасно кілька завдань. Якщо треба, зіграє в обороні, але поки що такої потреби я не бачу.

Головна ваша вимога до захисників?

- Сучасний захисник повинен уміти долучатися до атаки - це безсумнівно. Але я насамперед вимагаю відповідальності на своїй ділянці роботи. Мені не треба захисник, який віддає три голеві передачі і ще п'ять м'ячів забиває сам. Якщо ми через це пропускатимемо десять, то яка користь від такого захисника?

Пару центральних захисників формуватиме за клубною приналежністю, враховуючи фактор зіграності?

- Якщо двоє футболістів грають надійно, яка різниця, яку команду вони представляють? Жодних клубних пріоритетів. Треба шукати двох спортсменів, які будуть кращими за інших.

Чи сумісні в центрі поля двоє опорників - Тимощук і Степаненко? Вони доповнюють вони одне одного?

- Мені сподобалися їхні дії на кіпрському турнірі, але я не робив би далекоглядних висновків. Цей дует тільки формується. Як піде далі - невідомо, хоча думаю, що перспектива в цьому напрямку є.

Євгена Коноплянку після турніру на Кіпрі розкритикували вболівальники та журналісти.

- Він абсолютно нічого не показав. Нічого страшного - тривають збори. Робота, яку футболіст робить у "Дніпрі", відрізняється від тієї, що ми пропонуємо у збірній. Женя поки що не в тонусі. Для цього треба час. Він психологічно стійкий, щоб не опустити рук.

Ви поставили Коноплянку лівим вінгером. Можливо, свій потенціал гравець зможе розкрити на позиції центрального атакувального півзахисника?

- Так, це варіант. І я думав над цим перед матчем зі шведами. Але утримався: усе таки не ті кондиції. Але в підсвідомості тримаю такий хід.

Оцініть дії Олександра Алієва.

- Він не проходить збори з московським "Локомотивом". Враховуючи цю ситуацію, відіграв нормально, краще навіть, ніж очікувалося.

Форвард Артем Кравець не грає за "Динамо", а до збірної ви його викликали. Чому?

- Кравець - один із найперспективніших наших гравців, який пропустив півтора року через травму. Думаю, він виглядав дуже добре, адже давно не мав практики. Я вірю в Кравця і розраховую на нього. Але тільки за умови: якщо він гратиме за "Динамо", а не за дубль. Те ж саме стосується і Девіча. Хоча в Марко інші ситуація. Я думаю, що футболіст такого рівня в дублі надовго не затримається (Девіч не може узгодити з керівництвом "Металіста" фінансові умови нового контракту. Через це тренується з дублерами. - "Країна").

На якій позиції ви бачите у збірній капітана - Андрія Шевченка?

- Не думаю, що це проблема. З його майстерністю - місце на полі знайдемо.

У збірній немає тренера воротарів - Сергій Краковський поїхав працювати до "Ростова". Це вас турбує?

- Ні. Коли в нас з'явиться повноцінний тренерський штаб (Калитвинцев працює як виконувач обов'язків. - "Країна"), буде і спеціаліст для голкіперів.

 

Розклад товариських матчів збірної України  2011 року

29 березня (вівторок)

Україна - Італія

6 червня (понеділок)

Україна - Франція

10 серпня (середа)

Україна - Швеція

11 листопада (вівторок)

Україна - Німеччина

15 листопада (вівторок)

Україна - Австрія

Калитвинцев може стати помічником Блохіна

На посаді головного тренера збірної України Калитвинцева може змінити Олег Блохін. Юрій Миколайович може стати його помічником.

- Ситуація навколо тренера збірної мене абсолютно не нервує, - каже Калитвинцев. - Треба спокійно робити свою роботу. Слід знати, що саме тобі запропонують. А потім уже приймати рішення.

Сейчас вы читаете новость «"Думаю поставити Коноплянку в центр"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть