Ексклюзивы
четверг, 17 июня 2010 17:23

"Алієв не буде гравцем основного складу"

 

Мирон Маркевич дебютував із трьох перемог на посаді головного тренера футбольної збірної України. Його команда в Харкові та Львові перемогла Литву 4:0 та Румунію 3:2, а в Осло - Норвегію 1:0. Гру українців оцінює колишній тренер донецького "Металурга" Олександр Севідов, 40 років.

Результат 100-відсотковий, але в товариських змаганнях не має великого значення. Що вам сподобалося у виступі збірної і що - ні?

- Добре, що Маркевичу вдалося освіжити склад. Раніше коло футболістів було досить вузьким. Нині з'явилися нові обличчя. А негативне - навіть упродовж одного матчу не вдавалося грати стабільно сильно. У деяких моментах випадали і команда, і окремі футболісти.

Литву перемогли 4:0. Чому такий великий рахунок?

- Суперник не зміг визначити наші недоліки. Чи правильно було починати з прибалтами? Чому ні? Московський "Спартак" Олега Романцева, який домінував у Росії в 1990-ті, перші контрольні матчі проводив із командами другої ліги. Однак найбільше інформації дав поєдинок із Норвегією.

Що він показав?

- Рахунок не за грою. Але з іншого боку - перемагає той, хто забиває. Норвегія не змогла цього зробити, і це її проблеми. А нашим бракувало насамперед зіграності в оборонній лінії.


Пару центральних захисників у Осло склали Андрій Русол та Дмитро Чигринський. Колишній тренер збірної Олег Блохін говорив про їхню несумісність.

- До певної міри погоджуюся з Блохіним. Обидва гравці - однопланові, не володіють високою швидкістю. Якщо один помилиться - другий суперника вже не дістане.

Допомогти може центральний захисник "Металіста" Папа Гуйє, сенегалець. Як ви ставитеся до його можливої натуралізації?

- Нормально. Він швидший від Чигринського та Русола, але читає гру навряд чи краще. Крім того, Гуйє - людина настрою.

Чи можна розраховувати на Євгена Хачеріді?

- Задатки класного захисника в нього є. Але він хоче зіграти в усіх зонах і при цьому ніде не встигає. Очевидно, через брак досвіду.

Чимало помилявся в центрі оборони Михалик. Чи його це позиція?

- На мій погляд - ні. Центральний оборонець повинен читати розвиток моменту. Михалик - злий, чіпкий. Але виконує виключно локальні завдання. Закрити ту чи іншу ділянку поля - оце його.

У чому проблема Олександра Кучера?

- Досяг свого рівня, і тепер питання: чи зможе його підтримувати? Це буде не так легко. За місце в основі "Шахтаря" йому доведеться боротися з молодими прогресуючими Ярославом Ракицьким та Сергієм Кривцовим.

Центральні захисники мають відчувати один одного. Краще, коли в збірній грає пара з однієї команди?

- Це ідеальний варіант.

В Осло дебютував воротар Андрій Дикань. Вам сподобалися його дії?

- Андрій двічі помилився й не зміг як належить вибити м'яч. Але все одно в Диканя відчувається впевненість - він давно в футболі, його вже нічим не здивуєш. А найкращим продовжую вважати Шовковського.

Пригадуєте, як починав Костянтин Кравченко? А потім у нього був тривалий спад. А де зараз Дмитро Льопа?

Маркевич поставив Олега Гусєва на позицію правого захисника. Правильне рішення?

- Динамівець може там діяти. Але нинішні кондиції Гусєва не дозволяють йому закрити весь фланг. Тому важливо, хто гратиме в ролі правого півзахисника.. Олега треба "підперти".

Чи може Артем Федецький стати основним правим захисником збірної?

- Чому ні? Стартова швидкість у нього не надто висока, зате дистанційна - на рівні.

Оптимальний кандидат на місце лівого захисника?

- У чемпіонаті мені подобається Володимир Польовий. Чіпкий, що дуже важливо для фланговика. Уміє оцінити епізод і переключитися в опіці на гравця суперника, від якого очікується найбільша небезпека. Взагалі для Маркевича збудувати міцну лінію оборони - першочергове завдання. Люди мають бути психологічно сильні, здатні реагувати на різні колізії матчу. Навіть якщо той спочатку розвивається не так, як хотілося б.

Серед півзахисників усі захоплюються Євгеном Коноплянкою. Де він зможе найкраще проявити свої якості?

- По-перше, хоча й схвально оцінюю гру Євгена, від зайвих компліментів утримаюся. Пригадуєте, як починав Костянтин Кравченко? Потім у нього був тривалий спад. А де зараз Дмитро Льопа? По-друге, Коноплянка практично не здійснює флангових проходів, постійно зміщується в центр і підлаштовується під праву ногу. Тому Маркевич ставить його зліва.

Чи можна Коноплянку спробувати в центрі поля?

- Тільки за схеми 1-4-4-1-1. Два опорні, далі - Коноплянка й один креативний нападаючий. Тоді Євгена треба трохи розвантажити в обороні, де він не надто сильний.

Чи доречний справа Олександр Яковенко?

- Може бути. Швидкість у нього не найвища, зате мислить добре. А чистих флангових півзахисників у світі вже майже немає.

Олександра Алієва і в Україні, і в Росії звинувачують у надмірному індивідуалізмі й відсутності результативних передач. У матчі з Румунією він видав їх дві. Чи може Олександр зняти проблему диспетчера збірної?

- Навряд. Доки Алієв забиватиме, до нього не буде жодних претензій. Але не думаю, що він буде основним гравцем у Маркевича.

Чи зможе повернути собі місце в збірній Назаренко?

- Вік цілком дозволяє йому це зробити. Просто зараз у нього невеликий спад.

Маркевич вимагає тримати м'яч, не вибивати просто так, грати в пас. Яка ідеальна схема та набір виконавців для таких дій?

- Думаю, Мирон Богданович діятиме з одним нападаючим: 1-4-5-1 або 1-4-4-1-1, або 1-4-2-3-1. У залежності від суперника. І обов'язково - з двома опорниками. Тимощук не найсильніший в організації атак, зате ніхто не поглинає такої кількості простору, як він. А його напарник компенсуватиме недолік Анатолія. Ракицький непогано проявив себе в Осло, але думаю, що Маркевич, як і Луческу, спробує Ярослава в захисті.

У нападі не зовсім вдало зіграв Артем Мілевський. Що може допомогти йому розкритися?

- Схема 1-4-3-3. Для неї потрібні активні вінгери - як Іньєста в "Барселоні". Мілевський діятиме з глибини, умовний вінгер обігруватиметься з ним і виходитиме на ударну позицію. Але тоді не вистачатиме тиску безпосередньо в карному майданчику. Проблему може вирішити Шевченко. Андрій встигає й у "відтяжці" працювати, і відкритися вчасно, й атаку завершити.

Сейчас вы читаете новость «"Алієв не буде гравцем основного складу"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть