Ексклюзивы
понедельник, 04 января 2010 14:52

На візантійський престол зійшов останній імператор

 

6 січня 1449-го на візантійський престол зійшов 45-річний Константин XI Палеолог - останній правитель колись великої імперії. Держава, яку він успадкував, охоплювала Константинополь, кілька островів в Егейському морі й півострів Пелопоннес. 29 травня 1453 року османські війська султана Мехмеда II штурмом здобули Константинополь. Імператор бився на вулицях міста поряд із захисниками. Його тіло серед трупів упізнали за маленькими золотими двоголовими орлами на пурпурових чоботях.

Перед облогою султан пропонував імператорові зберегти життя і навіть дозволяв правити однією з провінцій. Але Костантин заявив, що захищатиме місто до кінця. Мехмед розпорядився поховати його з почестями. Але перед тим відтяти голову, настромити на палю й виставити на іподромі. Усі мали бачити: тисячолітній Візантійській імперії настав кінець.

Софія Палеолог, племінниця Константина, у листопаді 1472 року вийшла заміж за овдовілого великого князя Московського Івана III. Після цього шлюбу візантійський двоголовий орел став гербом Московської держави, а згодом - Російської імперії.





8 січня 1955 року, село Постійно, теперішнього Костопільського району Рівненської області: учасники вистави про царя Ірода, з якою обходили хати односельців

 



ДАТИ

 

Американський тижневик Тіmе 4 січня 1943-го підбив підсумки чергового опитування "Людина року" за попередній 1942-й. Більшість читачів та експертів віддали голос за верховного головнокомандувача Червоної армії. "Тільки Йосип Сталін знає, наскільки близька була Росія до розгрому 1942-го. І тільки Йосип Сталін знає, як йому вдалося врятувати Росію", - пояснено вибір у редакційній статті.

 

5 січня 1731 року на центральних вулицях Москви з"явилися перші ліхтарі - жерстяні лампадки на конопляній олії. Освітлювальний сезон мав тривати із 1 вересня до 1 травня, по 18 ночей на місяць - решту вважали місячними. Ліхтарі мали горіти до опівночі, та насправді гасли вже через 2-3 год., бо служки крали олію, щоб присмачувати нею кашу.

Постанову "Про заходи з поліпшення забезпечення населення окулярами" Рада міністрів Української РСР ухвалила 6 січня 1971 року. Міністерство охорони здоров"я зобов"язало протягом 1971-1975 років відкрити в усіх областях, у Києві й Сімферополі 125 спеціалізованих оптичних магазинів із майстернями з виготовлення й лагодження окулярів.

 

10 січня 1863 року в Лондоні відкрили першу у світі лінію метро. Мала 3,6 км довжини та сім станцій. Поїзди працювали на вугіллі, тому пасажири виходили з підземки чорні від кіптяви. Попри це, першого ж дня новим видом транспорту скористалися коло 30 тис. людей.




 ЦИФРИ

73 прогули, 59 спізнень

 на роботу зареєстровано на Полтавському паровозоремонтному заводі в перші три дні нового року, повідомляла дирекція підприємства 8 січня 1939-го. 50 порушників дисципліни звільнили з роботи.

Сейчас вы читаете новость «На візантійський престол зійшов останній імператор». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть