Ексклюзивы
четверг, 20 октября 2011 13:54

На святі приготували 200 страв із сала

 

14 жовтня в місті Христинівка на Черкащині відбувається свято сала. Його вчетверте організовує міська влада. У конкурсі на кращу страву із цього продукту беруть участь 10 команд. Серед них родини і підприємства. У Христинівці живуть 12 тис. людей.

Подружжя Захарчуків торік перемогло в конкурсі. Нині теж вирішили позмагатися.

Наталя Захарчук, 29 років, більшість страв для конкурсу приготувала вчора. На сьогодні лишила ті, що подають гарячими. Їй допомагають свекруха Раїса Олександрівна, сестра 23-річна Оксана та двоюрідна сестра Юлія, 28 років.

- Готуватися почали за тиждень, - каже Наталя, господині ліплять вареники з картоплею. До них готуватимуть засмажку. - Вчора майже не спали. Багато часу пішло на свинячу голову, яку відварила та начинила капустою. Сало в шоколаді зробила. Торт із підчеревини: вирізала круглий шматок із прожилками, "крем" - із перемеленого сала з часником. Дочка Софійка прийшла зі школи й попросила шматок торта. Одразу й не повірила, що він не солодкий. Чоловік сало коптив на фруктових гілках. Рецепт спецій для цієї страви Юра тримає в секреті.

- Торік купили кабана на 170 кілограмів, готову тушу привезли на свято. Піднімали вп'ятьох, - згадує 35-річний Юрій Захарчук.

Цього року вони вклали в підготовку до свята 3 тис. грн. Купили 18 кг сала. Решта грошей пішли на інші продукти, оздоблення, національні костюми.

О 13.25 родина виїжджає на центральну площу міста. Там зібралися близько 2 тис. людей.

Учасники конкурсу розставляють столи. На них домашня ковбаса, кров'янка, буженина, сало запечене, варене. Із салом: пироги, пончики, "рафаело", завиванці. Сало в шоколаді, копчене, мариноване. Картопля запечена, вареники зі шкварками. Свинячі вуха копчені. На одному столі - понад десяток видів бутербродів.

- Щось не видно нашого мера Миколи Наконечного, - каже Наталія. - Він ініціатор цього свята, завжди говорить, що Христинівка - це європейське місто.

14.00 журі з п'яти осіб, серед яких і мер, оглядає й оцінює роботи. За годину всі охочі починають куштувати. Гостей пригощають самогоном і наливкою. На столі Захарчуків 28 страв. Наталя подає бутерброди та шматки інших наїдків.

Городяни прийшли родинами, бабусі з онуками. Люди шикуються в черги. Молодь фотографується біля найоригінальніших страв. Беруть по кілька бутербродів. Усе приготоване розходиться за 2 год.

Починають Богатирські ігри. Восьмеро силачів тягають воза з мішками, носять лантухи, піднімають колоду, кидають гирі на відстань, перетягують канат і піднімають дівчат.

17.00. Оголошують підсумки конкурсу. Цього дня на площі в Христинівці виставили 200 страв. Мер вручає подарунки. За перші три місця - кухонну побутову техніку. Захарчуки за перше місце отримали хлібопічку Kenwood. Друге посіла корпорація "Украгротех", третє - команда міської ради.

Сейчас вы читаете новость «На святі приготували 200 страв із сала». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть