Ексклюзивы
пятница, 12 февраля 2010 15:47

Хто вплинув на Януковича

 

Бабуся

У 27 років померла Ольга Янукович, мати 2-річного Віктора. Батько одружився вдруге й віддав сина на виховання своїй матері.

"Бабуся якось купила мені укорочені штанці на підтяжках. Я в обновці побіг на вулицю гратися. Мені було 7 років. Десь зачепився й порвав штанину. Прийшов додому. Бабуся розсердилася на мене й ударила. Мовляв, я копійки складаю, щоб тебе одягнути-взути, а ти... Я на неї подивився здивовано. Вона запитала: "Чого ти на мене дивишся? Бачиш, що накоїв?" Я відповів: "Ну вдар мене ще раз". Зняв комбінезон, відкрив піч і кинув обновку у вогонь. А потім сказав: "Я виросту, тебе одягну й ходитимеш у найкращих сукнях. А я - в найкращих костюмах! А ці штани мені все одно не подобалис, тому що були надто нові. Я буду старі носити"

Віктор Янукович, про бабусю. Вона померла, коли йому було 19



Береговий

За словами Віктора Януковича, друг батькової юності льотчик-космонавт Георгій Береговий допоміг прояснити ситуацію з його судимостями. І 1973 року їх із Януковича зняли попередньо, а ще через 5 років - остаточно.

"Доля звела мене з Георгієм Тимофійовичем Береговим, льотчиком-космонавтом, двічі героєм Радянського Союзу. Він був депутатом Верховної Ради СРСР від міста Єнакієвого, а я - його помічником і довіреною особою. Ця непересічна людина допомогла мені стати таким, який я є"

Віктор Янукович, про Георгія Берегового



Дружина

Людмила Янукович родом із досить заможної та впливової в Єнакієвому сім"ї. Познайомилися вони 1969-го. А в червні наступного Віктор потрапив до в"язниці. Дівчина дочекалася його повернення 1972 року й вони побралися.

"Моя дружина займається доброчинністю багато років. Це її душевна потреба"

Віктор Янукович, про дружину Людмилу



Духівник

1985 року в Януковича почалися проблеми в рідному місті.

- Мене просто знищували! - згадує він. - Сил не було терпіти ту несправедливість. Потрапив під страшний тиск із усіх боків. На мене писали анонімки, влаштовували нескінченні перевірки, приходили додому з партійним контролем, народним. Перший секретар міськкому поставив умову: "Виїжджай з міста, життя тобі тут не буде".

Янукович тоді поїхав у село Никольське. Познайомився з місцевим священиком. Отець Зосима відтоді став його духівником.

- Тоді я вперше в житті висповідався. Ні до тієї сповіді, ні після я так ніколи не плакав, - розповідає Янукович.


Кучма

Леонід Кучма привів Віктора Януковича у велику політику. 1997-го призначив його керівником Донецької обласної адміністрації, за п"ять років висунув у прем"єри, ще за два - у президенти.

"Я багато разів підтверджував, що президент Кучма - це велике розчарування мого життя"

Віктор Янукович, про колишнього президента Леоніда Кучму 23 лютого 2005 року



Манафорт

На виборах 2004 року Януковича консультували політтехнологи з Росії. Однак 2005-го, напередодні парламентських виборів, Партія регіонів запросила до співробітництва американських фахівців на чолі з Полом Манафортом. До того він консультував Рината Ахметова. Саме найбагатший "регіонал" познайомив Януковича з американцем.

У США команда Манафорта працювала з кількома президентами від Республіканської партії. Януковичу політтехнологи створили новий імідж - поставили вимову, покращили зовнішній вигляд і навчили публічно виступати. Також вони керували рекламою й визначали тези, якими агітувала Партія регіонів. Це допомогло Януковичеві виграти вибори 2006, 2007 і 2010 років.


Ахметов

Головним політичним партнером Віктора Януковича багато років є мільярдер Ринат Ахметов.

Восени 2002-го президент Кучма висунув Януковича на прем"єрство. Однак донецькі боялися, що їхнього кандидата "кинуть" під час голосування. Тож шукали підтримки в "Нашої України". Зустріч лідерів двох сил відбувалася на дачі Євгена Червоненка. Крім нього, були присутні Віктор Ющенко, Роман Безсмертний, Юрій Костенко й Петро Порошенко. З боку донецьких - Ринат Ахметов, Віктор Янукович, Борис Колесников, Раїса Богатирьова й Андрій Клюєв.

- Для страховки ми просили в "Нашої України" 20 карток їхніх депутатів на одне голосування - по Януковичу, - розповів згодом один із учасників зустрічі. - Як крок назустріч обговорювалося, що ми підтримаємо Ющенка на виборах президента. Порошенко запитав: "Де гарантії?". На що Ахметов протягнув руку і сказав: "Рукостискання - от мої гарантії".

Однак цю угоду так і не втілили в життя.

"У всі складні роки мого життя, у дуже непростих ситуаціях - і тоді, коли я працював у Донецькій області, і коли в Києві - я багато разів переконувався в мудрості, витримці та високій внутрішній культурі Рината Ахметова"

Віктор Янукович, про Рината Ахметова




Герман

Із 2004 року Ганна Герман є головним інформаційним радником Віктора Януковича. Мало хто з "регіоналів" ризикує виступити від імені партії без її згоди.

Свою впливовість Герман продемонструвала зокрема й під час формування виборчого списку Партії регіонів 2007 року. Саме на її прохання до нього не потрапив Олег Калашников. За рік до того він ударив журналістку з каналу СТБ і не вибачився. На зауваження Герман реагував агресивно. Тож вона переконала Януковича виключити нардепа. Хоча більшість "регіоналів" підтримувала Калашникова.

Сейчас вы читаете новость «Хто вплинув на Януковича». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть