Ексклюзиви
пʼятниця, 12 лютого 2010 15:47

Хто вплинув на Януковича

  Кандидат у президенти Віктор Янукович вітається зі своїми прихильниками перед концертом на Михайлівській площі у Києві 5 лютого 2010 року. На правій руці у нього - чотки для молитви
Кандидат у президенти Віктор Янукович вітається зі своїми прихильниками перед концертом на Михайлівській площі у Києві 5 лютого 2010 року. На правій руці у нього - чотки для молитви

Бабуся

У 27 років померла Ольга Янукович, мати 2-річного Віктора. Батько одружився вдруге й віддав сина на виховання своїй матері.

"Бабуся якось купила мені укорочені штанці на підтяжках. Я в обновці побіг на вулицю гратися. Мені було 7 років. Десь зачепився й порвав штанину. Прийшов додому. Бабуся розсердилася на мене й ударила. Мовляв, я копійки складаю, щоб тебе одягнути-взути, а ти... Я на неї подивився здивовано. Вона запитала: "Чого ти на мене дивишся? Бачиш, що накоїв?" Я відповів: "Ну вдар мене ще раз". Зняв комбінезон, відкрив піч і кинув обновку у вогонь. А потім сказав: "Я виросту, тебе одягну й ходитимеш у найкращих сукнях. А я - в найкращих костюмах! А ці штани мені все одно не подобалис, тому що були надто нові. Я буду старі носити"

Віктор Янукович, про бабусю. Вона померла, коли йому було 19



Береговий

За словами Віктора Януковича, друг батькової юності льотчик-космонавт Георгій Береговий допоміг прояснити ситуацію з його судимостями. І 1973 року їх із Януковича зняли попередньо, а ще через 5 років - остаточно.

"Доля звела мене з Георгієм Тимофійовичем Береговим, льотчиком-космонавтом, двічі героєм Радянського Союзу. Він був депутатом Верховної Ради СРСР від міста Єнакієвого, а я - його помічником і довіреною особою. Ця непересічна людина допомогла мені стати таким, який я є"

Віктор Янукович, про Георгія Берегового



Дружина

Людмила Янукович родом із досить заможної та впливової в Єнакієвому сім"ї. Познайомилися вони 1969-го. А в червні наступного Віктор потрапив до в"язниці. Дівчина дочекалася його повернення 1972 року й вони побралися.

"Моя дружина займається доброчинністю багато років. Це її душевна потреба"

Віктор Янукович, про дружину Людмилу



Духівник

1985 року в Януковича почалися проблеми в рідному місті.

- Мене просто знищували! - згадує він. - Сил не було терпіти ту несправедливість. Потрапив під страшний тиск із усіх боків. На мене писали анонімки, влаштовували нескінченні перевірки, приходили додому з партійним контролем, народним. Перший секретар міськкому поставив умову: "Виїжджай з міста, життя тобі тут не буде".

Янукович тоді поїхав у село Никольське. Познайомився з місцевим священиком. Отець Зосима відтоді став його духівником.

- Тоді я вперше в житті висповідався. Ні до тієї сповіді, ні після я так ніколи не плакав, - розповідає Янукович.


Кучма

Леонід Кучма привів Віктора Януковича у велику політику. 1997-го призначив його керівником Донецької обласної адміністрації, за п"ять років висунув у прем"єри, ще за два - у президенти.

"Я багато разів підтверджував, що президент Кучма - це велике розчарування мого життя"

Віктор Янукович, про колишнього президента Леоніда Кучму 23 лютого 2005 року



Манафорт

На виборах 2004 року Януковича консультували політтехнологи з Росії. Однак 2005-го, напередодні парламентських виборів, Партія регіонів запросила до співробітництва американських фахівців на чолі з Полом Манафортом. До того він консультував Рината Ахметова. Саме найбагатший "регіонал" познайомив Януковича з американцем.

У США команда Манафорта працювала з кількома президентами від Республіканської партії. Януковичу політтехнологи створили новий імідж - поставили вимову, покращили зовнішній вигляд і навчили публічно виступати. Також вони керували рекламою й визначали тези, якими агітувала Партія регіонів. Це допомогло Януковичеві виграти вибори 2006, 2007 і 2010 років.


Ахметов

Головним політичним партнером Віктора Януковича багато років є мільярдер Ринат Ахметов.

Восени 2002-го президент Кучма висунув Януковича на прем"єрство. Однак донецькі боялися, що їхнього кандидата "кинуть" під час голосування. Тож шукали підтримки в "Нашої України". Зустріч лідерів двох сил відбувалася на дачі Євгена Червоненка. Крім нього, були присутні Віктор Ющенко, Роман Безсмертний, Юрій Костенко й Петро Порошенко. З боку донецьких - Ринат Ахметов, Віктор Янукович, Борис Колесников, Раїса Богатирьова й Андрій Клюєв.

- Для страховки ми просили в "Нашої України" 20 карток їхніх депутатів на одне голосування - по Януковичу, - розповів згодом один із учасників зустрічі. - Як крок назустріч обговорювалося, що ми підтримаємо Ющенка на виборах президента. Порошенко запитав: "Де гарантії?". На що Ахметов протягнув руку і сказав: "Рукостискання - от мої гарантії".

Однак цю угоду так і не втілили в життя.

"У всі складні роки мого життя, у дуже непростих ситуаціях - і тоді, коли я працював у Донецькій області, і коли в Києві - я багато разів переконувався в мудрості, витримці та високій внутрішній культурі Рината Ахметова"

Віктор Янукович, про Рината Ахметова




Герман

Із 2004 року Ганна Герман є головним інформаційним радником Віктора Януковича. Мало хто з "регіоналів" ризикує виступити від імені партії без її згоди.

Свою впливовість Герман продемонструвала зокрема й під час формування виборчого списку Партії регіонів 2007 року. Саме на її прохання до нього не потрапив Олег Калашников. За рік до того він ударив журналістку з каналу СТБ і не вибачився. На зауваження Герман реагував агресивно. Тож вона переконала Януковича виключити нардепа. Хоча більшість "регіоналів" підтримувала Калашникова.

Зараз ви читаєте новину «Хто вплинув на Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути