Ексклюзивы
среда, 28 декабря 2011 17:48

Хто сказав, що жити у центрі Києва дорого?
11

А - АВТОЗАК. Автомобіль для транспортування ув'язнених, або ж авто для закритих. До серпня 2011-го слово було маловживаним. Увійшло в розмовну мову після арешту колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Часто використовували в заголовках новин: "Під колеса автозаку з Тимошенко потрапила людина", "Тимошенко розвернула автозак перед самим судом", "Джип врізався в автозак", "На майдан підігнали три автозаки". Письменниця Ліна Костенко у своїй статті до 20-ї річниці Незалежності України згадує "сірий автозак, який пропихають крізь протестуючий натовп "Беркути" і "Грифони". До Євро-2012 правоохоронні органи закупили автозаки з вентиляцією та м'якими сидіннями на суму близько 6 млн грн.

Б - БУКЕТ. Спеціально підібрана композиція із м'яких квітів. Ним студентка Києво-Могилянської академії Дарка Степаненко вдарила по обличчю міністра освіти. Відтоді слово "букет" асоціюється з Дмитром Табачником так само, як вінок - із Віктором Януковичем. Із народної творчості:

Отцвели уж давно хризантемы в саду,

Лишь Табачник один в наших вузах цветет!

Но по роже букетом себе на беду

Он сегодня огреб! И еще огребет...

В - ВЕРТОЛІТ. Не розкіш, а засіб пересування містом. Президент Віктор Янукович вирішив пересісти з авто на вертоліт, щоб своїм кортежем не створювати заторів на дорогах столиці. Польоти гаранта на роботу обійдуться приблизно у 7,5 млн грн на рік. Будівництво вертолітного майданчика в центрі Києва оцінюють у 60 млн грн. Із цих грошей можна виплачувати весь рік мінімальну пенсію більш як 7 тис. українців.

Г - ГОЛОДУВАННЯ. Сучасний спосіб домагатися справедливості. Першим ентузіастом став екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко - 32 дні пив тільки чай на знак протесту проти нечесного правосуддя. З-під варти його не випустили, зате схуд на 20 кг. Марно нічого не їв також колишній виконувач обов'язків міністра оборони Валерій Іващенко. Через невиплату пенсій в листопаді припинили їсти чорнобильці. Відмовилися навіть від води, погрожували самоспаленням. Віктор Янукович проігнорував і ліквідаторів із Донецька, і тих, хто чекав на нього в Маріїнському парку. Тим часом президент змінив свої харчові звички. Раніше пив французьку мінералку Evian з Альпійських гір, що корисна тим, хто має ожиріння. Віднедавна перейшов на англійську Harrogate - по 300 грн за упаковку.

Ґ -  ҐОНГАДЗЕ. 14 грудня Печерський райсуд Києва скасував постанову Генпрокуратури про порушення кримінальної справи за обвинуваченням екс-президента Леоніда Кучми в причетності до вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе. Мовляв, плівки колишнього майора Держохорони Миколи Мельниченка не можуть бути підставою для кримінальної справи. Сам екс-охоронець Кучми втік до Ізраїлю, бо боїться за життя своє й родини. Генпрокуратура та сім'я загиблого подали апеляцію на рішення Печерського суду. Справа Ґонґадзе тягнеться вже 12-й рік.

Д - ДЖОБС. Американський геній і естет. Винахідник першого недорогого персонального комп'ютера, легких у використанні iPhone, iPed та iPad. Його винаходи були інстинктивні, несподівані. Вважав себе гуманітарієм, що любить електроніку. Понад усе цінував інтуїцію. "Інтуїція - сильніша за розум. Вона дуже допомогла мені в роботі", - казав. Був дратівливий. Коли посварився з президентом Apple, звільнився. Компанія занепала.  Джобс повернувся до управління нею й вона стала найдорожчою в світі, а статки самого Стіва сягнули $8,3 млрд. До грошей був байдужий. "Не хочу бути найбагатшим серед мерців", - повторював. Жив у практично невмебльованому будинку, у вітальні мав старий мотоцикл. У багатьох асоціюється з чорною водолазкою, джинсами, кросівками і круглими окулярами. Помер у жовтні від раку підшлункової на 56-му році життя.

Е - ЕЛЕКТРИЧКА. Новий столичний вид транспорту. За 2 грн об'їдете навколо Києва - з Борщагівки на Троєщину. Коли нею їде прем'єр Микола Азаров чи голова столичної адміністрації Олександр Попов, електричка робить це за 54 хв. Якщо у вагоні їх нема - то за 1 год. 20 хв.

Є - ЄВРО-2012. Фінальна частина футбольного чемпіонату Європи відбудеться в чотирьох містах України. Якби не це, то наша збірна ще довго не вийшла б туди. А так стовідсотково зіграємо три матчі. Чемпіонат дає можливість оголосити будь яку подію - підготовкою до нього. До Євро-2012 будують аеропорти, щоб не було соромно за дороги. На підготовку витратили 117 млрд грн. Тепер уся Україна збирається заробити на туристах.

Ж  -  ЖНИВА. Україна зібрала найбільший за 20 років урожай зерна - майже 58 млн т. Торік було близько 40. Для потреб країни треба 26 млн т. Решту варто було б продати. Але до жовтня діяло мито на експорт. За кордон збули тільки 7 млн т - удвічі менше, ніж за цей же час торік. Рекордний врожай овочів фермерам теж приніс неприємності. Ціни на картоплю, помідори, капусту впали. Підприємці вважали за краще переорати поля із незібраним врожаєм, ніж продавати задешево.

З - ЗНАЧОК НАРОДНОГО ДЕПУТАТА. Знак розрізнення українського парламентаря. Колись був червоного кольору, тепер - жовто-блакитний. Коли 20 вересня двері Верховної Ради штурмували ветерани-"афганці", обурені намірами парламенту скасувати соціальні гарантії, депутати більшості знімали значки з піджаків. Щоб їх, депутатів, не побили.

И -  "И-и-и-и-и" - паузи у мовленні Андрія Шевченка. Під час інтерв'ю футболіст київського "Дмнамо" затинається, перш ніж добрати слово. "И-и-и-и ми грали в хороший комбінаційний футбол. Було створено багато моментів", - каже Шева. 7 квітня його вилучили з поля. Це сталося вперше за 17-річну кар'єру професійного футболіста. Нідерландський арбітр Бйорн Куйперс у чвертьфінальному матчі Ліги Європи з португальською "Брагою" за 7 хв. показав Шевченкові дві жовті картки.

І - ІЗОЛЯТОР. Лук'янівський слідчий ізолятор став житлом для колишніх прем'єра Юлії Тимошенко, міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, виконувача обов'язків міністра внутрішніх справ Валерія Іващенка, глави Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг Василя Волги. Троє останніх чекають там вироку по своїх кримінальних справах.

Ї - ЇСТІВНЕ-НЕЇСТІВНЕ. Дитяча гра, якою захопився 64-річний прем'єр-міністр Микола Азаров. У грудні він відвідав "Укрметртестстандарт" та Українську лабораторію якості й безпеки продукції. Переконався, що більшість харчів вітчизняного виробництва не відповідають вимогам стандартів. Заявив журналістам, що він не їсть ковбаси й сосисок, віддає перевагу натуральним продуктам. "Хоча і в натуральних може бути все, що завгодно".

Й - ЙОСИП. Персонаж народного фольклору. На гулянках зазвичай кажуть: "Де той дядько Йосип, що горілку носить?" Цією фразою натякають, що час долити в чарку. Із початку серпня уряд підвищив акциз на алкоголь. Найдешевша півлітрова пляшка горілки коштувала 17,96 грн, а стала - 26,10 грн. У народі почали казати: "Дядько Йосип більше горілки не носить, прийшов Азаров - усі зав'язали".

К - КІРЄЄВ. У суботу 25 червня Родіон Кірєєв, суддя Печерського райсуду, прокинувся відомий. Напередодні почався розгляд газової справи проти Юлії Тимошенко. До цього працював у Березанському міському суді Київської області та Апеляційному господарському. Розглядав адміністративні й дрібні кримінальні порушення з максимальним збитком тисячу гривень. Кірєєв засудив екс-прем'єрку до 7 років ув'язнення. У народі 31-річного суддю прозвали Гаррі Поттер - через зовнішню схожість із Даніелом Редкліффом, та Одноразовий суддя - натякаючи, що його перевели в Печерський суд спеціально для справи Тимошенко.

Л - ЛАНДІК РОМАН. Сидить за всіх мажорів країни. Син нардепа від Партії регіонів і депутат міської ради Луганська. Ганяв містом спортивною червоною Bentley Continental, порушував правила дорожнього руху, щовихідних розважався в нічних клубах, пиячив, лаявся. Його називали "мажором року Луганська", "найзавиднішим нареченим", "успішним підприємцем". У ресторані "Баккара" побив модель Марію Коршунову. Це зафіксувала камера відеоспостереження. Романа оголосили в розшук і арештували. "Ландіка спалив ролик", кажуть луганчани.

М - МЕЖИГІР'Я. У цій колишній резиденції для прийому іноземних делегацій живе президент України Віктор Янукович. Вона розташована на 140 га. Є там будинок на п'ять поверхів із ексклюзивним німецьким обмуруванням, люстри по $50 тис., тенісні корти, підземні тири, боулінг, яхт-клуб, а також для гольфу й кінний, палац на воді, вертолітний майданчик, приватний зоопарк. Сам Янукович розповідає, що йому належать лише 1,7 га землі, а мешкає він у будинку на 600 "квадратів". У серпні провів екскурсію будинком для шести обраних журналістів та показав пеньки, якими бігає щоранку, і басейн, де пропливає по 5 км. Також - будиночок із бджолами, в якому 2 год. сну заміняють 8 год.

Н - НАМЕТ. Тимчасове місце проживання середнього рівня комфорту. Для багатьох українців і такий - за щастя. Недарма до них стільки людей прагнуть. Тільки-но Тимошенко посадять чи Янукович пільги скасує - з'їжджаються з усієї України, обкладаються ковдрами, зносять із дому канапки, гріють каву на примусі. Влада намагається дати українцям якнайбільше приводів переїхати з холодних квартир до просторих наметів. Хто сказав, що жити в центрі Києва дорого?

О - "ОЛІМПІЙСЬКИЙ". Стадіон у центрі Києва реконструювали із серпня 2008 року по жовтень 2011-го. Найдорожчий в Україні. Його реконструкція коштувала 4,6 млрд грн - майже втричі більше, ніж зведений з нуля комплекс у Донецьку. На "Олімпійському" встановили сантехніку за 120 млн грн. А от парковок навколо споруди немає. У президентській ложі можна поїсти столовими приборами за 5 млн грн. Розрахований на 70 тис. уболівальників. Там відбудеться фінальний матч Євро-2012.

П - ПАРКАН. Встановили довкола Верховної Ради наприкінці вересня, щоб відгородити народних обранців від протестувальників. Залізний, заввишки 2,5 м. Його тричі ламали афганці, які вимагали повернути їм виплати. Увечері 12 листопада стовпи забетонували. Хто власник паркана - не могли встановити кілька місяців. Урешті заявили, що звели цю споруду з ініціативи Печерського управління зелених насаджень.

Р - РОСІЯ. Сусід України. Після виборів до Державної думи 4 грудня кількадесят тисяч громадян почали ходити з білими стрічками, що символізують протест проти фальсифікації результатів голосування. Прем'єру Володимиру Путіну, який розпочав третій похід у президенти, вони здалися презервативами. Росія - майже синонім Митного союзу. Московська влада пропонує його як альтернативу Європейському Союзу. Ця країна є відправною точкою першосвятительських візитів православного патріарха Кирила, який цього року приїжджав в Україну п'ять разів, проповідуючи "русский мир". Із Росією пов'язані тривалі й неефективні для України газові перемовини.

С - СПАСИБО ЖИТЕЛЯМ ДОНБАССА. На футбольному матчі 7 серпня між київським "Динамо" і львівськими "Карпатами" уболівальники кілька хвилин скандували ці слова, додаючи "за президента-п...араса". Відеоролик із цієї події подивилися понад мільйон користувачів інтернету. Через кілька днів підприємець Денис Олейніков налагодив випуск футболок, горнят та інших сувенірів із написом: "Спасибо жителям Донбасса за ананаса". Через переслідування міліцією й погрози змушений був виїхати з родиною за кордон. У листопаді в Донецьку почали протестувати чорнобильці, вимагаючи виплати належних пенсій. Фраза трансформувалася у "Спасибі жителям Донбасу за опір правлячому класу".

Т - ТРИЗУБІВЦІ. Радикальні борці проти пам'ятників вождям комуністичного режиму. Члени Всеукраїнської організації "Тризуб" ім. Степана Бандери відрізали голову пам'ятнику Йосипу Сталіну в Запоріжжі, а потім підірвали його. За це дев'ятеро осіб отримали від двох до трьох років умовно й мають відшкодувати 110 тис. грн збитків. "Тризубівці" провини не визнають. Бо знищили незаконно встановлений пам'ятник організатору репресій і голоду в Україні.

У - УВІКНИ УКРАЇНУ. Підступний слоган промо-кампанії України до Євро-2012, який важко вимовити навіть президенту. 28 січня Віктор Янукович виступав із промовою в Давосі на українському ланчі. Читав її з аркуша. Розповідав про залучення інвестицій із його приходом до влади. Сказав: "Це свідчення росту довіри до України. Цей слоган - увікни... увікни... вікнить для себе Україну - це слоган промо-кампанії нашої держави до Євро-2012". Цей мовний казус президента став одним із десятка цьогорічних. Віктор Федорович, зокрема, сплутав Білорусь із Болгарією, бразильський космодром "Алкантара" двічі назвав "Балкантаврою", а флюгер - барометром. Маючи на увазі слово "доступно", сказав, що Леонід Кравчук йому "пiдступно розповів".

Ф - ФЕМЕН. "Прийшла. Роздяглася. Перемогла!" - так звучить девіз, із яким дівчата виходять з оголеними грудьми на вуличні акції. Вони перетворюються на один із символів країни, порівнюють себе з боксерами братами Кличками та футболістом Андрієм Шевченком. І в дощ, і в мороз "феменки" протестують проти всіх політиків. Швейцарія, Італія, Ватикан, Франція - ці країни увійшли до маршруту євро-туру FEMEN. Там українки влаштовували топлес-провокації проти відомих сексистськими скандалами політиків Сильвіо Берлусконі, Домініка Стросс-Кана та пропаганди Ватикану. З Білорусі "феменки" повернулись побиті й перелякані. Кажуть, що їх хотіли вбити працівники тамтешніх спецслужб.

Х - "Хліб Інвестбуд". Компанія, яка минулого року експортувала 10% українського врожаю зернових. Одноосібно ввозить гречку з Китаю. "Купує незрозуміла структура за незрозумілі кошти з незрозумілою ціною незрозумілої якості гречку. Розуміють, що не хочуть її люди їсти, тому фасують в українську упаковку. Люди дізнаються про це тільки тоді, коли зварять, а від неї мамалига одна залишається!" - заявив 17 травня покійний нині кримський прем'єр Василь Джарти.

Ц - ЦУМ. 400 жителів Луцька майже 4 год. знімали, як уранці 4 грудня палає центральний універмаг міста. Городяни фіксували пожежу на фото й відео, замість допомагати гасити вогонь чи рятувати крам. Магазин спалахнув через коротке замикання в електромережі. За рік там двічі піднімали орендну плату, однак мережу ніхто не лагодив.

Ч - ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ. Леонід Михайлович - мер Києва, якого насправді нема. На роботі його бачать украй рідко. У нього навіть секретарки не лишилося, кажуть у мерії. Черновецький приходить лише підписати документи. Робить це дуже поволі. А коли його підганяють, просить не турбувати. Черновецький і його дружина Аліна Айвазова вже 17 років є громадянами Ізраїлю. Після оприлюднення цієї інформації Айвазова подала на розлучення - нібито, щоб уникнути конфіскації майна. Але причиною назвала зраду - Черновецький мав коханку. Однак розрив не відбувся. Мер повернувся в сім'ю і зараз із дружиною знімають віллу на березі Чорного моря в Батумі.

Ш - ШТУРМ В ОДЕСІ. Штурм - метод ведення бою військовими підрозділами, спосіб заволодіння містами чи міцно укріпленими районами. Розрахований на швидке захоплення великої території. 1 жовтня українські міліціонери штурмували маленький хиткий літній флігель у центрі Одеси, де переховувалися троє кілерів. Правоохоронці кілька годин розстрілювали його з автоматів, кулеметів, закидали гранатами, димовими шашками, зігнали в житловий сектор бронетранспортери. Понівечили будинки, автомобілі, поставили під загрозу життя десятків одеситів. Однак один із злочинців утік. "Беркут" може тільки дівчат за цицьки хапати та розганяти бабок", - казали після штурму.

Щ - ЩУР МИКОЛА. 29-річний донецький бізнесмен, про якого відомо тільки те, що він - донецький бізнесмен. Живе в Києві, їздить на автомобілі представницького класу. У приватному секторі Донецька в будинку вартістю щонайменше $1 млн мешкають його батьки, також донецькі бізнесмени. Микола має кругле обличчя, збиту фігуру. Жив у цивільному шлюбі з колишньою дружиною Нестора Шуфрича моделлю 37-річною Наталією Вороною. Розійшлися через різницю у віці. У листопаді одружився з моделлю 25-річною Сніжаною Онопко. На новорічний маскарад Катерини Осадчої, де чоловіки мали бути в смокінгах і масках, прийшов у джинсах та светрі. Однак Щура пустили. Мовляв, це і є його карнавальний костюм - "донецького бізнесмена".

Ю - ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО і ЮРІЙ ЛУЦЕНКО. Відзначали Новий рік у в'язниці. Нещодавно вони там святкували дні народження. Тимошенко - 27 листопада, а Луценко - 17 грудня.  За цей час Луценко оголошував голодування, заробив запалення шлунку і кишково-шлункового тракту, гастрит, криптогенний цироз печінки з портальною гіпертензією і варикозом вен стравоходу.

Я - ЯЄШНЯ НА ВІЧНОМУ ВОГНІ. Три місяці відсиділа в СІЗО 20-річна Ганна Сінькова за смаження яєшні на Вічному вогні в столичному парку Слави. Ганна із двома дівчатами з об'єднання "Братство святого Луки" торік у грудні зготували біля пам'ятника обід із чотирьох яєць та двох сардельок. Вони порахували, що газ для одного вічного вогню обходиться в 300 тис. грн на місяць. А ветерани живуть на мізерні пенсії. Влітку там  засмажили ще три яєшні.

Сейчас вы читаете новость «Хто сказав, що жити у центрі Києва дорого?». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть