Ексклюзивы
пятница, 04 декабря 2009 15:38

Гроші кожного норвежця можна полічити в інтернеті

 

У Норвегії живуть 4,8 мільйона людей.

53 433 долари - ВВП на душу населення - всемеро більше, ніж в Україні.

80 років - середня тривалість життя,

4 тис. доларів - середня зарплата.


Оподатковують ласощі й машини

Із 1922 року в Норвегії діє податок на шоколад. Разом із машинами, цінними паперами та коштовностями цей продукт потрапив до категорії "розкіш". Щоб з"їсти кілограм шоколаду, треба доплатити $2,7.

Мито стягують з усього солодкого: бісквітів, вафель, жувальних гумок і цукерок. Ці продукти в Норвегії вважають шкідливими, як і алкоголь та сигарети.

Особистий транспорт - машини й мотоцикли - належить одразу до двох податкових категорій: шкідливі та розкішні. Що дорожче авто, то вищий податок: споживає багато бензину, отже, більшої шкоди завдає довкіллю. Автівки обходяться норвежцям мало не вдвічі дорожче від собівартості.

Ухилитися від податків неможливо: кожен повнолітній має електронний ідентифікаційний номер платника податків, в якому міститься вся інформація про його прибутки й витрати. Фінансову історію будь-якого громадянина Норвегії можна перевірити в інтернеті. Для цього досить ввести на сайті податкових списків необхідне прізвище. Готівкою в країні майже ніхто не розраховується, тому комп"ютеризована система щоразу фіксує найдрібніші витрати громадян - навіть покупку жувальної гумки в супермаркеті.

Саме за рахунок високих податків наповнюються всі соціальні фонди країни, найбільше - пенсійний. Мінімальна пенсія - $2 тис.


Ерік Віндаль Ольсен, керівник IT-компанії, 29 років, Берґен:

- Жоден норвежець не скаже вам точно, скільки саме податків він платить - полічити  все це надзвичайно складно. У будь-якому разі ви можете переглянути сторінку з моєю фінансовою інформацією в інтернеті - кожен платник податків має таку, і вона доступна всім.  Щороку газета Aftenposten публікує списки людей з найбільшими прибутками - все прозоро.

В офісі у нас, до речі, також усе "прозоро" - окремих кабінетів немає, робочі столи стоять поруч, і всі бачать, чим ти займаєшся. Як дістаєш в обід бутерброд, іншим теж хочеться їсти, і працівники одразу витягують свої ланчі. Обідаємо в офісі, бо в кафе страшенно дорого. Доки їмо, читаємо новини в інтернеті, потім охоче обговорюємо їх. У мене 12 підлеглих, від спілкування з ними отримую велике задоволення, як і від роботи. Робочий день у Норвегії закінчується о четвертій дня, і я встигаю зробити ще багато корисних справ. Минулого понеділка, наприклад, устиг до лікаря - боліло горло. Він сказав, що це гланди, порадив їх видалити. Але я так і не наважився. Потім повернувся додому, приготували з моїм хлопцем на вечерю сьомгу з картоплею.


До восьмого класу оцінок не ставлять

Шкільна освіта триває 13 років: три - початкова, сім - середня і ще три - старша. На кожному рівні школярі навчаються окремо: першокласники не бігають разом із 15-річними.

Заняття розпочинаються з кінця серпня і тривають до червня. До восьмого класу учням оцінок не ставлять. Щороку вчителі складають кожному характеристику, в якій описують здібності дитини та її поведінку. Документ віддають батькам. У середній школі крім основних предметів викладають домашню економіку - вчать обраховувати домашні витрати.

У старшій школі норвежці обирають академічне або професійне навчання. Останнє обов"язково передбачає оплачувану практику на підприємстві.

Після 13-го класу можна рік повчитися в "Народній школі". Кожен такий заклад має свою спеціалізацію - театральне мистецтво, менеджмент, журналістика. Це надає можливість чіткіше визначитися з вибором майбутнього фаху.

Державна вища освіта - безплатна. До університету приймають без вступних іспитів.  Туди переважно йдуть, аби надалі займатися наукою. Однак більшість випускників шкіл обирають професійні коледжі.

Для студентів діє "Державний фонд освітніх кредитів". Позику можна повертати впродовж 20 років.

Місячна стипендія - $1 тис.

Еміліе Неренґ, популярна серед підлітків блоґерка, учениця 9-го класу, 13 років, Рінґеріке:

- У нас у школі є факультатив UDV. Якщо чесно, не знаю, як це розшифровується. На цих заняттях ми самі обираємо, що вивчати. У мене - "інформаційні технології". Цей предмет у нас по середах, інших уроків у цей день немає. Тому середа - мій улюблений день. На минулому занятті вчитель попросив нас розібрати на гвинтики старий комп"ютер. Коли зібрали його знову, страшенно цим пишалися.

Кілька тижнів тому хтось відкрутив від мого велосипеда сидіння, тому тепер їжджу до школи й назад автобусом. Іти, щоправда, недалеко - пішки хвилин із 15. Але мені дуже подобається у вікно роздивлятися людей, які ходять вулицями. Ще люблю задирати ноги на сидіння.

Минулої середи о 21.40 всілася на дивані з чипсами і кубиками льоду - вони смакують мені краще, ніж цукерки. Мали от-от початися "Відчайдушні домогосподарки". Вмикаю телевізор, а там - "Анатомія Грей". Я давно чекала на цей серіал - його вже показують у Швеції, а в нас чомусь ні. Подивилася обидва серіали. Вечір був класний!


За кинутий на вулиці папірець - $100

Закон про охорону природи в Норвегії ухвалили 1910-го. Відтоді постійно підвищують штрафи на сміття - за кинуту на тротуар обгортку від цукерки доведеться заплатити до $100.

Мешканці приватних будинків у Норвегії мусять купувати чи брати в оренду спеціальні контейнери. Туди складають відсортовані відходи в різнокольорових пакетах. Баки тримають замкненими, щоб сторонній не викинув туди свого сміття. У кожному місті - своя тижнева норма відходів. Якщо родина її перевищує, то його не забирають і доводиться чекати на сміттєзбірник до наступного тижня.

2005 року уряд Норвегії виділив майже $5 млн на вирішення екологічних проблем у Мурманській області сусідньої Росії. На ці кошти там модернізували хімічні підприємства та замінили радіоізотопні генератори маяків на сонячні батареї.

Ніколай Леґанґер, психолог, 50 років, Берґен:

- По суботах ми з родиною їздимо до літнього будиночка на острів неподалік від Берґена. Там усього 40 жителів. Дім належить моїм батькам. Маю  двох братів і сестру. Відпочиваємо там родинами по черзі.

Будиночок дерев"яний - дві невеликі спальні, вітальня й кухня. Без опалення й вигод. Воду набираємо з криниці. Газ привозять у балонах.

Навесні ми разом з усіма жителями острова прибираємо узбережжя. Нещодавно чистив наш туалет. Він стоїть на вулиці - звичайна вигрібна яма. Не дуже приємна робота, але що вдієш,була якраз моя черга..

Після того, як усе зроблю, йду з донькою до моря. Годуємо на березі птахів. Там тихо, чисте повітря, забуваєш усе - місто, роботу, проблеми. Може, саме тому половина норвежців мають такі будиночки за містом, часто втікають на природу.

У дитинстві я боявся тут залишатися. Колись на цьому місці був склеп однієї заможної родини. Потім ділянку придбала моя бабуся. Зрівняла могили і спорудила тут оселю. Думав, що в будинку водяться привиди.


Чому норвежці не хочуть до Європейського Союзу

1. НАФТА І ГАЗ

15% імпортованого до ЄС газу і 22% нафти постачає Норвегія. Завдяки цьому державний бюджет щороку поповнюється мінімум на $20 млрд. У разі вступу до євроспільноти доведеться знизити для інших країн ціни на енергоносії та зазнати значних втрат.

2. РИБА

Дев"ять із 16 найбільших світових рибних ринків спустошені, повідомляє ООН. Рибне господарство стає дедалі прибутковішою галуззю. Завдяки експорту риби лише торік Норвегія отримала $6,3 млрд. Якщо країна приєднається до ЄС, ця галузь потрапить під контроль європейських органів влади і на риболовлю встановлять обмеження.

3. ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ

ЄС пропонує програму інтенсивного та індустріалізованого землеробства, невраховуючи того, що земельні ресурси неоднакові в усіх країнах. Більша частина норвезьких земель - гори, льодовики й болота. Для сільського господарства придатний менш як 1% території. Норвежці переконані, що землеробство за європейською моделлю призведе до виснаження земель і погіршить екологічний стан.

4. БЕЗРОБІТТЯ

Першорядне завдання норвезького уряду - забезпечити роботою абсолютно всі верстви населення. Тому тут безплатна освіта, курси підвищення кваліфікації та профорієнтації. А економіка ЄС, вважають норвежці, спрямована насамперед на стабільні ціни, а нестабільну зайнятість. Саме тому рівень безробіття там дедалі зростає і сьогодні становить рекордні за повоєнні роки 10%. У Норвегії без роботи лише 2,6% населення.


Нафтові гроші відкладають на "чорний день"

До 1970-х Норвегія була однією з найбідніших країн Європи. Ситуація змінилася, коли на дні Північного та Норвезького морів виявили родовища нафти й газу. Це дало поштовх економіці. Але в 1990-х доходи від продажу нафти вирішили ізолювати від економіки - їх вкладають винятково в іноземні цінні папери. Прибутки перераховують до Нафтового фонду. Він налічує понад $400 млрд. Ці гроші зберігають для пенсій майбутнім поколінням, а також на випадок економічних колапсів. Щороку з фонду дозволяють брати не більш як 4% від загальної суми - ними переважно "затикають" дірки в держбюджеті.


Чим переймаються норвежці:

- 11 листопада з галереї Nyborg Kunst в Осло невідомі викрали картину норвезького художника Едварда Мунка "Історія" (1914). Номінальна вартість полотна - понад $400 тис.

- У магазинах продають найсвіжішу баранину - саме в жовтні-листопаді в Норвегії забивають ягнят. Із їхнього м"яса готують національну страву форикол. Баранину на кістці тушкують із капустою, сіллю й чорним перцем. Подають із вареною картоплею.

- Король Гаральд V, королева Соня, кронпринц Хаакон та його дружина кронпринцеса Метте-Марит першими зробили собі щеплення від грипу A/H1N1. Щоб уникнути скандалу, пояснили: вони часто відвідують людні заходи, якщо захворіють - заразять багато своїх підданих.

- На телеканалі TV2 стартував шостий сезон найпопулярнішого в країні шоу "Фермер шукає собі дружину". Головному героєві добирають пару з кількох десятків кандидаток - ті мають довести йому, що вміють поратися на городі та з худобою. Кілька тижнів тому на шоу з"явився гей. Він також хоче стати дружиною фермера.

- Газета Aftenposten опублікувала суму, в яку обійдеться американському бюджету короткочасне перебування лімузину Cadillac One Барака Обами на норвезькій землі - 10 грудня американський лідер приїздить до Осло на вручення Нобелівської премії миру:

Отже, податки:
- податок на вагу автомобіля (8 т) - $220 тис.
- податок на силу двигуна (450 "кінських сил") - $108 тис.
- податок на шкідливі викиди - $396 тис.
Разом: $724 400
Вартість Cadillac One - $300 тис.



ЦИФРА

10

норвезьких вояків загинули в міжнародних операціях НАТО й ООН з 1949 року. Таку цифру наводить міністерство оборони країни. Наголошують: це лише ті, хто загинув у збройних сутичках. Є десятки солдатів, які наклали на себе руки або померли за інших обставин. За 60 років членства в НАТО в операціях Альянсу взяли участь понад 120 тис. норвезьких солдатів. Нині понад 500 норвежців - в Афганістані.

Сейчас вы читаете новость «Гроші кожного норвежця можна полічити в інтернеті». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть