Ексклюзивы
среда, 12 сентября 2012 17:28

Для російської держави придумали день народження

20–21 вересня 1862 року в Новгороді перед старовинним собором Святої Софії відкрили пам'ятник "1000-ліття Росії" (на фото другої половини XIX ст.). Автором проекту був Михайло Микешин, який згодом створить кінну статую Богдана Хмельницького на Софійській площі в Києві.

Відлік для круглої дати "народження Росії" взяли з літописної оповіді в "Повісті временних літ". 862 року вожді слов'янських племенних ­сою­зів словен і кривичів та фінських чуді й весі, стомившись від міжусобиць, вирішили покликати варязьких князів, щоб правили ними. "І пішли за море до варягів, до русі. Ті варяги називалися руссю, – пише Нестор Літописець, автор "Повісті…" – Сказали русі чудь, словени, кривичі та весь: "Земля наша велика й багата, а порядку в ній нема. Приходьте князювати та владарювати нами". І вибралося троє братів зі своїми родами, і взяли із собою всю русь, і прийшли. І сів старший, Рюрик, у Новгороді, а другий, Синеус, – на Бєлоозері, а третій, Трувор, – в  Ізборську. І від тих варягів прозвалася Руська земля".

Нестор Літописець не вказав конкретного дня події – обмежився роком. Тож організатори обрали найближче по завершенні зведення монумента церковне свято – Різдво Пресвятої ­Богородиці. Пам'ятник "1000-ліття Росії" – гігантська куля-держава на дзвоноподібному постаменті в оточенні 128 фігур. Окрім легендарних трьох варязьких братів та їхніх нащадків – великих князів київських, інших давньоруських володарів і церковників, московських царів, є між ними й постаті з пізнішої української історії. Як-от: князь Костянтин Острозький, митрополит Петро Могила, гетьман Богдан Хмельницький, композитор Дмитро Бортнянський.

На церемонію відкриття пам'ятника прибув імператор Олександр II із сім'єю. Вулиці, якими він мав їхати, забрукували, а фасади будівель відреставрували. Охороною царя та його почту опікувалися понад 12 тис. ­солдат. Населення Новгорода тоді становило приблизно 17,5 тис. Щоправда, протягом двох днів святкувань кількість людей подвоїлася. ­Перед Софійським собором відбувся парад, а в храмі – молебень. Біля воріт Софії імператора "несподівано" перестріла депутація селян із ­хлібом-сіллю:

– Спасибо, батюшка государь, что посетил нас.

Церемонія завершилася салютом із 62 гармат і балом. Олександр II одразу ж повернувся до Санкт-Петербурга. Від урочистостей залишилася "історична" дата виникнення російської державності.

 

17-річного Жана Туреля рекрутували до французької армії 17 вересня 1716-го. У відставку він так і не пішов, прослуживши звичайним піхотинцем протягом 90 років, – помер 1807-го на 108-му році життя. Присягав двом королям, республіці й імператору Наполеону. Отримав шість поранень шаблею в голову й вогнепальне – в груди. Єдиний, хто мав три медалі ветерана, які вручали за 24-річну службу. ­Востаннє крокував у бойових лінійних лавах у 88 років. Надалі командування відмовилося кидати під залпи ворожих рушниць "найстаршого солдата Європи", як його назвали за життя. На портреті Жанові Турелю 89 років.

Кінь обігнав перший збудований у США паровоз Tom Thumb – "­Хлопчик-­мізинчик". Перегони на дистанції 9 миль – майже 14,5 км – провели 18 вересня 1830 року між містечком Райліз Таверн і Балтимором, штат Меріленд. І до "залізного коня", і до живого причепили по візку із 20 чиновниками. Проте потяг, максимальна швидкість якого становила 29 км/год, не дотягнув до фінішу через перегрів ­двигуна.

21 вересня 1877-го в ­Женеві 27 протестантських пасторів на чолі з 28-річним Луї-Люсьєном Роша заснували "Синій хрест" – ­організацію з боротьби ­проти алкоголізму й наркоманії. У той час вважали, наприклад, що чарка 70%-го абсенту на день зміцнює здоров'я. Ним пригощали гостей – "за здоров'я господаря". Завдяки зусиллям "Синього ­Хреста" 1910-го у Швейцарії заборонили продаж "зеленої феї" – так називали абсент за його галюциногенний ефект.

 

45 тонн золотих монет та 13 т срібних мав на борту англійський торговельний корабель Merchant Royal, який затонув 23 вересня 1641 року біля Сіллійських островів неподалік південно-західного узбережжя Британії. Судно поверталося з іспанських колоній у Америці для ремонту. Під час зупинки в іспанському порту Кадіс капітанові "Королівського купця" – так дослівно перекладається назва – запропонували дорогою перевезти до Нідерландів платню для 30 тис. солдатів, які воювали проти повсталих голландців. Нідерланди 1556-го імператор Священної Римської імперії Карл V подарував своєму синові – іспанському королю Філіпу II. Країна боролася за незалежність.

Капітан Merchant Royal був не проти підзаробити. Та його перевантажене дорогоцінностями судно потрапило в шторм, утратило керування і розбилося об скелі. 40 членів екіпажу із капітаном врятувалися, 18 загинули. Дехто з експертів стверджує, що то був найбільший У історії втрачений золотий вантаж. Іспанія через фінансову скруту на кілька місяців призупинила бойові дії в Нідерландах, а 1648 року визнала незалежність країни.

2007-го американська пошукова компанія Odyssey нібито натрапила на залишки Merchant Royal. Вартість піднятого оцінювали В $500 млн. Однак після експертизи дослідники відмовилися від попередніх висновків: виявилося, що то Nuestra Sen~ora de las Mercedes – "Пресвята Діва Марія Милосердна" – іспанський корабель початку XIX ст. Тож, затонулий "Королівський купець" зі скарбами досі не знайдений

 

Сейчас вы читаете новость «Для російської держави придумали день народження». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть