Ексклюзивы
вторник, 23 августа 2011 15:21

Безплідні кладуть руки на живіт "Матері з дитиною"

 

Дерев'яна скульптура "Матір із дитиною" стоїть у парку біля музею "Палац Голіциних" у Тростянці на Вінниччині.

- Це одна з 12 скульптур, які збереглися, - каже завідувачка музею 23-річна Юлія Куц. - Від початку їх було 20. П'ять від вологи зіпсувалися, бо жодного покриття не нанесли. А три десь поділися, досі знайти не можуть.

Зробили їх під час Всесоюзного пленеру скульпторів 1987 року. Тоді приїхали художники з Москви, Ленінграда, Кишинева, Києва. Тема була "Ода материнству". Більшість робіт витесані з дуба. Називаються всі просто: якщо мати з дитиною, то це "Мати з дитиною". Золота рибка - то так вона й зветься.

Тримаємо парк під охороною. Без охорони повиносили б усе. Але пообписувати скульптури встигають. Якщо ручкою чи маркером малюють, ацетоном виводимо. Але найчастіше ножиком вишкрябують. "Наташі" й "Петі" так і залишаються.

На роботу "Матір із дитиною" пішли стовбури двох дубів. Вона людям найбільше подобається. Потріскалася вже, комахи часто в ній заводяться, мурахи. Реставруванню вже не піддається. Але зберігатимемо, поки зможемо. Покрили її лаком. Після дощу сухою ганчіркою протираємо.

Скульптура трошки на лавочку схожа, але сидіти на ній не можна. Це - витвір мистецтва. Дехто вірить, що "Матір із дитиною" допомагає завагітніти. Безплідні жінки кладуть руки їй на живіт і просять собі дитинку. Не знаю, скульптура допомогла чи ні, але знайома три роки по лікарях бігала. А пару місяців назад прийшла, ранком помолилася біля скульптури. І завагітніла.

Сейчас вы читаете новость «Безплідні кладуть руки на живіт "Матері з дитиною"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть