Ексклюзивы
среда, 16 января 2013 17:56

Дуже велику роль зіграло обличчя актора

Дуже велику роль зіграло обличчя актора
Кадр из сериала

Андрій АЛФЬОРОВ, 35 років, кінокритик, голова відділу кіноредакції телеканалу "1+1"

– Автори серіалу виконали головну ­задачу кінематографістів – втілили історію на екран так, що вона зазвучала по-новому. Дослівне перенесення – це просте копіювання, а не осмислення історії. Тим паче, сучасний світ вимагає іншого Холмса. В епоху поп-культури люди більше зосереджені на собі. Величезна махина інформації тисне зусібіч, ми постійно трохи знервовані. І головною відмінністю Шерлока Холмса у виконанні Бенедикта Камбербетча є оцей тонкий нерв через обличчя, постійна легка роздратованість. Його обличчя ­зіграло велику роль – дуже англійське, додає нових фарб у портрет Холмса. Цей же нерв спостерігаємо у більшості екранних героїв – нового Бетмена, Лайтмена, доктора Хауса.

Одним із головних предметів у серіалі є мобільний телефон. Ми дуріємо, що багато дзвінків, але абсолютно безпорадні без нього. Не пам'ятаємо номерів близьких – звикли, що забиті у телефонній книжці. І це саме та історія, яка без телефону не вийшла б.

Історія Конан Дойла вічна. До неї повертатимуться ще не раз, як і до Гамлета чи Анни Кареніної. Гай Річі зробив фільм сучасним за рахунок техніки й динаміки, залишивши героїв у своєму часі. BBC перенесла їх у сьогодення. Такі історії дивитимуться, навіть якщо вони не будуть досконалими. Цікаво вже те, як ще можна про це розказати.

Сам Конан Дойл був "Холмсом"

"Шерлоком Холмсом" або "Штірліцем" називають один із 16 типів у соціоніці. Ця наука вивчає типи поведінки, пов'язані зі структурою психіки. "Холмс" має швидкий і тверезий мозок, спортивну виправку, різкі риси обличчя. Природжений розвідник – збирає інформацію по всіх каналах, домагаючись повної ясності. Начальства не боїться. Здатен працювати по 20 годин на добу. Любить руйнувати стан спокою в оточуючих. Про хороше не говорить, вважає це очевидним. Лють – його притулок у ситуації, з якою не може впоратися. Вірить у чесну гру. Не терпить хитрості, ненавидить шахраїв та спритників. До цього типу належали Леонардо да Вінчі, Марґарет Тетчер і сам Артур Конан Дойл.

 

Хто грав Шерлока Холмса

Безіл Ретбоун, 1939. Англієць виконав роль Холмса у 14 голлівудських картинах. У них тогочасний детектив розшукує таємну зброю нацистів і викриває ­шпигунів.

Біллі ­Вайлдер, 1970. В англійській комедії "­Приватне життя Шерлока Холм­са" вперше з'явилась версія про нетрадиційну сексуальну орієнтацію детектива. Холмса запросили на російський балет і вечірку після нього. Погодився він лише після дози кокаїну. Згодом виявилося, що від ­Холмса вагітна одна зі старіючих прим. Детективу довелося спростувати це, заявивши, що він надає перевагу чоловікам.

Микола Волков, 1971. Перший в радянському кіно Холмса зіграв одесит Микола Волков у телекартині "Собака Баскервілів". 1979-го її назавжди поклали на полицю, бо виконавець ролі Ватсона актор Лев Круглий виїхав із СРСР на Захід.

Василь Ліванов, 1979. "Пригоди Шерлока Холмса й доктора Ватсона" знімали в Ризі та Ленінграді.

– Уперше фільм показали по телевізору на Великдень, аби відволікти людей від церкви, – згадує 77-річний Василь Ліванов. За три роки картина потрапила до Великої Британії. – Мені переказували слова старенької дочки Конан Дойла: "Якби батько побачив російського Холмса, був би щасливий".

Катерина ­Васильєва, 1986. Холмс і Ватсон у радянській стрічці "Мій ніжно коханий детектив" – співробітниці приватного детективного агентства.

Роберт Дауні-­молодший, 2009. Обидві частини фільму Гая Річі базуються на американських коміксах. У них Холмс не користується своїм дедуктивним методом, а перемагає злочинців за допомогою м'язів.

Джонні Лі ­Міллер, 2012. В американському серіалі "Елементарно" англійський детектив і бджоляр-аматор, вилікувавшись від наркоманії, приїжджає до США, щоб набути втрачену форму. В помічники бере привабливу Джоан Ватсон.

Ігор Петренко, 2013. Новий російський серіал "Шерлок Холмс" знімає колишній львів'янин, режисер Андрій Кавун. Декораціями виступили вулиці Санкт-Петербурга, на роль Ватсона запросили Андрія Паніна. Інспектора Лестрейда грає Михайло Боярський.

Сейчас вы читаете новость «Дуже велику роль зіграло обличчя актора ». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть