Ексклюзивы
среда, 15 мая 2013 17:00

"Начальник гримерного цеху зглянувся і влив у мене 50 грамів спирту"
5

Актори, яких відкрив Микола Мащенко

Андрій ХАРИТОНОВ – "Овід", Артур Бертон

На другому курсі Київського театрального інституту актор збирався перевступати на архітектора. Якось у ресторані Будинку кіно до Харитонова підійшов Микола Мащенко і сказав: "Я не знаю, хто ви, чим займаєтесь, але ваші очі з іншої епохи. Даю вам головну роль". В "Оводі" партнерами 21-річного киянина були Сергій Бондарчук і Анастасія Вертинська. Картина здобула головний приз на фестивалі в Монте-Карло, Шевченківську премію. ­Харитонова називали секс-символом радянського кіно.

– Якось на зйомках мене прикували до стіни в печері, – згадує актор. – Група пішла на обід, залишивши мене входити в образ. І тут з'явилася мама, почала обурюватися. Але Мащенко прочитав їй лекцію: мовляв, якщо ваш син хоче стати справжнім актором, має пройти через усі випробування й муки. На щастя, начальник гримерного цеху Вася Гаркалін зглянувся і влив у мене 50 грамів спирту.

За особистим наказом Щербицького актору надали окрему квартиру в Києві. Згодом Харитонов лікувався від алкоголізму, переїхав до Москви, де працює в Малому театрі.

Олександр БИСТРУШКІН – "Комісари", один із комісарів

Ім'я випускника театрального інституту Олександра Биструшкіна у титри "Комісарів" не потрапило, але кінодебютом актора з Галича стало. У театрі імені Франка він працював до 1993-го. Згодом 13 років очолював столичне управління культури. Зараз 64-річний Олександр Биструшкін викладає молодим акторам, записує аудіокниги з творами українських класиків.

Володимир СКОМАРОВСЬКИЙ – Комісари", Микола Смирнов

Уперше в кіно актор з'явився 31-річним. Після дебюту в "Комісарах" одесит Скомаровський недовго пропрацював у Київському театрі російської драми, перебрався до Москви. Там залишив першу дружину, киянку, і 1979-го виїхав до Ізраїлю. Звідти невдовзі перебрався в Голлівуд, одружився з американкою. Зараз 74-річний Володимир Скомаровський пише сценарії, знімається у серіалах. Зіграв російського космонавта у фільмі "Космічна Одіссея 2010", став ­партнером Ван Дамма в бойовику "Чорний орел".

Володимир КОНКІН – "Як гартувалася сталь", Павло Корчагін

Спочатку в головній ролі екранізації роману Миколи Островського мав зніматися Микола Бугай. Але Олег Фіалко, асистент Мащенка, запропонував режисеру подивитися на 22-річного Володимира Конкіна. ­Випускника Саратовського театрального училища пам'ятав по Харківському ТЮГу. ­Після ролі Корчагіна Конкін почав отримувати десятки тисяч листів від шанувальників. Згодом він зіграє старшого лейтенанта карного розшуку ­Шарапова у серіалі "Місце зустрічі змінити не можна". Зараз 61-річний Конкін у Москві працює переважно над ­дубляжем іноземних стрічок.

Сейчас вы читаете новость «"Начальник гримерного цеху зглянувся і влив у мене 50 грамів спирту"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть