Ексклюзивы
четверг, 30 октября 2008 20:01

Олена Копицина купила продуктів на півтори тисячі

Олена Копицина купила продуктів на півтори тисячі

58-річна Алевтина Матяш із села Ладижинка Уманського району тримала 5 тис. грн на картковому рахунку у "Правексбанку". Кошти їй щомісяця пересилає син із Іспанії.

— Коли подивилася по телевізору, що твориться, хтіла гроші забрати зразу. Так хвороба не дала, — хитає головою. — Поїхала до Умані за тиждень. Із банкомату зняла тільки тисячу гривень. Більше зняти було неможливо. Їздила ще й на другий день, й на третій. Так всі гроші й зняла, правда, довелося вистоювати в черзі.

Гроші Алевтина Матяш обміняла на долари. Чула, що перед Новим роком долар коштуватиме 7 грн.

44-річний Андрій Матвієнко з Умані рік тому брав кредит у "ВТБ банку". На 5 тис. грн купив меблі у квартиру. Кредит вирішили виплачувати три роки, аби не надто било по кишені.

— У мене була зарплатна карточка "ВТБ банку". Із неї щомісяця трохи відкладав на депозит. Коли депозити заморозили, домовився з банком за рахунок депозиту погасити кредит. Кредитний комітет дав згоду. На депозиті була тисяча гривень. Банк зарахував її в рахунок кредиту. Нині винен ще 2 тисячі.

Тиждень тому в Марії Могилюк, 34 роки, із міста Христинівка померла мати. На основі свідоцтва про смерть жінка отримала депозит на 4 тис. грн у банку "Фінанси і кредит".

— Взяла свідоцтво про смерть і пішла до управляючого банку. Кажу: немає на що похорон зробити, у позички влізла. Я рік відкладала мамину пенсію на рахунок. Він питає — похоронні отримували? Я йому зразу й назвала — скільки за труну довелося заплатити, у скільки обід мені обійшовся, транспорт. Депозит віддали.

Маньківчанка Ольга Лисицька, 37 років, працювала в Умані на підприємстві "Уманьавтодор". Нині підприємство закривають.

За тиждень лишилася роботи й заощаджень

— Робота є, а з Києва прийшла депеша — що все, діло з кінцями. Нас виганяють на біржу, а техніку будуть нібито розпродувати.

Ольга має депозит в "Промінвестбанку" на 7 тис. грн. Днями разом з іншими вкладниками ходила до установи мітингувати:

— Але то все до лампочки — треба в суд іти. Може, хоч щось вдасться повернути.

Ольга каже, що так скрутно ще не було — за тиждень лишилася роботи й заощаджень.

Уманський юрист Андрій Матвійчук радить у випадку проблем із банком звертатися до юриста. Не банківського, а незалежного — незацікавленого у справі.

— Банківські юристи багато чого можуть розказати. Але все воно буде вигідно лише банку. Не треба боятися подавати до суду. Для цього необхідно мати на руках договір та уважно вчитатися в нього. Там мають бути пункти на кшталт: банк зобов"язується повернути. На основі цього і звертатися до суду. Я взагалі не розумію — вкладник доручив банку власні кошти, а тепер ще й має надати вагому причину, аби їх повернути. Треба ставити банки на місце. Ніхто не зобов"язаний нічого надавати, аби повернути власні кошти.

74-річна Олена Копицина із села Руська Поляна, поблизу Черкас, банкам ніколи не довіряла.

— Заманюють процентами. Кажуть — гроші замість того, щоб лежати, мають працювати. А насправді? Хто з тих вкладників, кого обманули нині, згадав, як поступили з совєтськими грішми? Ніхто. А як банк "Україна" лопнув? То чого зараз скаржитися? Самі гналися за великими процентами — от і майте.

Копицина тримає гроші вдома. Зізнається, що частину пенсії відкладала в алюмінієву каструльку. У підлозі виламала дощечку — там і зберігала її. Зверху на підлогу клала три доріжки.

— Зараз там вже нічо немає, — пояснює. — Було 3 тисячі. Півтори витратила на лікарства синові. Він у мене в туберкульозному диспансері лежав. На решту купила продуктів на зиму. Де це видано — рис по 12 гривень, гречка по 9, сахар по 5, олія по 12? То я трохи й скупилася до зими. Мало чого там після Нового року ще буде. А воно їсти не просить — хай лежить.

Сейчас вы читаете новость «Олена Копицина купила продуктів на півтори тисячі». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть