Ексклюзивы
понедельник, 28 мая 2012 14:07
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Влада робить молоді "останнє китайське попередження"?

Коли столична прокуратура просить молодих людей не брати участь у акціях протесту, це варто вважати наочною ілюстрацією думки історика Ярослава Грицака про справжню мету, яка стоїть перед нинішнім керівництвом Міносвіти. За його словами, боротьба за Україну сьогодні – це боротьба за новий врожай, молоде покоління. На фоні цього суть всього чинного режиму – знищити цей урожай.

Заклик прокуратури може нагадувати пораду досвідченого тата, котрий бажає дитині лише добра. Але більше він схожий на "останнє китайське попередження". Формальним приводом зробити його став інцидент із погромом закладів, де розміщувалися зали гральних автоматів. Показово, що власники цих закладів аналогічних неприємностей не мали і напевне не матимуть. Хоча ігровий бізнес в Україні заборонений ще за попередньої влади. Президент Віктор Янукович навіть підписав черговий документ, котрий лишає азартні ігри поза законом.

Молоді українці, як активна частина суспільства, вирішили боротися з незаконним бізнесом. Нехай у дещо радикальний спосіб. Але що робити, якщо іншого способу боротися з порушенням законів України в громадян просто нема? Цей та інші незаконні бізнеси кришує міліція. Можете скільки завгодно переконувати, що це не так.

Відштовхуючись від конкретного, слуги закону переходять до узагальнень. Виявляється, якщо молодь у нас виходить на акції протесту, то це її провокують нечисті на руку політики. У зв'язку з цим невеличкий екскурс у минуле. Навесні 2007 року тодішня влада намагалася розпустити Верховну Раду. Партія регіонів, котра тоді називала себе опозицією, організовує облогу Конституційного суду. Для цього з підконтрольних "біло-блакинтним" Донецької та Луганської областей привозиться до Києва чимала кількість "прихильників" ПР. Це – переважно молоді люди, котрих Юрій Луценко назвав тоді, цитата, "клієнтами туристичної фірми "Ахметов і Янукович". У перервах між стоянням під будівлею суду, за що молодь Донбасу отримувала гроші, вони тинялися столицею, і міліція в ті часи фіксувала сплеск вуличної злочинності. Проте, не зважаючи навіть на міліцейську статистику, прокуратура Києва в ті часи не застерігала молодь від участі в подібних акціях.

Нинішні "китайські попередження" від столичної прокуратури – визнання того, що молоді громадяни України поки що є небайдужими до будь-якої несправедливості та фактів порушення прав та свобод. Якщо ви помітили, слуги закону звертаються не до всіх нас, а лише до молоді. Це означає: влада змушена визнати, що підтримки серед дорослого населення в неї дедалі менше. Тому цілеспрямовано ображає молодь, маючи молодих українців щонайменше за дебілів. Мовляв, молоді втратили орієнтири, влада в Україні насправді хороша, дбає про перспективи та наступні покоління. Ось лиш нечисті на руку діячі різних політичних та громадських організацій, котрі існують лише за іноземні гранти, намагаються використати потенціал та енергію молоді в поганих цілях.

Виглядає так, що єдиною спільнотою молодих людей, котра протестує "правильно" і "проти того, чого треба", незабаром лишаться "Молоді Регіони", котрі чітко вибудовувалися за аналогом молодіжного крила "Единой России". Решту молодих протестувальників легко визнають потенційними екстремістами. Та вживатимуть відповідних заходів.

Отже, що таке екстремізм в Україні? Зібрання проти забудови парків та скверів. Руйнування старого Києва. Вимога покарати убивць Ігоря Індила та Оксани Макар. Протест проти публічної демонстрації фільмів, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Натомість молодикам, котрі побили Святослава Шеремета лиш за те, що він – гей, не загрожує навіть привід у міліцію, не кажучи про порушення проти них кримінальної справи. Значить, є в Україні молодь, котра насильницькі дії скоювати може.

Участь молодих людей у протестних акціях викликана насамперед незгодою з тим, що перед законом не всі в моїй країні рівні. Проте влада від імені прокуратури системно робить з молодих людей, котрі мають активну громадянську позицію, правопорушників. Ну, а справжніх правопорушників воліє не помічати.

Сейчас вы читаете новость «Влада робить молоді "останнє китайське попередження"?». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть