Ексклюзивы
пятница, 16 октября 2015 14:20
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Публічна боротьба з "регіоналами" підвищить рейтинг партій, але не якість

У виборчому штабі "БПП "Солідарність" заявили про намір очистити передвиборчі партійні списки від одіозних персон, котрі раніше були причетні до "Партії регіонів". Нема жодних сумнівів: заява прозвучала після численних публічних викриттів та звинувачень на адресу "партії влади" щодо прихованої та явної співпраці з тими, на чиїй совісті зрада, кров, смерті, окупація Криму та війна. Проте досі не ясно, чи придумано ефективний спосіб зачистити український політикум та соціум від "регіоналів" і, головне, чи є таке бажання.

Викриття злочинів Партії регіонів сьогодні такий самий суспільний та медійний тренд, яким у останню п'ятирічку існування СРСР стало оприлюднення фактів злочинів Комуністичної партії. Хто застав "перебудову" і передплачував "Огонёк", той знає, про що мова. Але так само знає: повністю очиститися від комуністів частина пострадянських країн не змогла досі.

Говорячи про Україну, "регіоналів" цілком справедливо вважали політичною структурою, створеною, образно кажучи, з адамового ребра навіть не КПУ, а КПРС. Узявши курс винятково на ментально радянський електорат, "регіонали" отримали пряму підтримку з Росії. Яскравий приклад того – делегація "регіоналів", котра відвідала засідання Держдуми РФ у вересні минулого року, вже після анексії Криму та початку російського вторгнення на Донбас. Частина їх нині сформувала так званий "уряд у вигнанні" і рятує Україну в екзилі.

Але все ж імідж Партії регіонів в світлі всіх трагічних подій, котрі переживає і ще, на жаль, переживатиме Україна, сильно постраждав. Настільки, що одні "регіонали", як зазначалося вище, окопалися в дружній їм Росії, а інші, яких більшість, поміняли небезпечну назву на "Опозиційний блок". Ті ж, хто не бачить себе серед вчорашніх соратників, радо йдуть під крило Блоку Петра Порошенка. Пропрезидентська політсила їх не відторгає, чому є два пояснення.

Перше – офіційне, і воно прозвучало в світлі озвучених намірів очистити ряди. У "БПП "Солідарність" припускають: частина "регіоналів" насправді вступили свого часу в "Партію регіонів" під тиском або були обдуреними. Тому по суті своїй це "наші люди", свої хлопці, фахівці-управлінці, якими не варто розкидатися тощо. Відтак єдина паралель, яка виникає – пояснення "свободівки" Ірини Фаріон причини свого вступу в компартію. Причому – у ті часи, коли злочини комуністів проти людства, в тому числі пряму причетність верхівки КПРС до масового знищення українців, говорилося відкрито. Пані Фаріон з її націоналістичними поглядами це не цікавило, бо партквиток треба було зробити заради наукової кар'єри. У подібних випадках пристосуванці гірші за відкритих ворогів. Друге – неофіційне: екс-"регіонали" отримують політичну індульгенцію в обмін на повне впокорення. Пробачивши соратника Януковича, який ще вчора готовий був померти за свого лідера, той же "БПП "Солідарність" розраховує отримати мовчазного вдячного бійця, котрим буде дуже просто керувати. Такий ні про що не запитає, ні в чому не матиме сумнівів, словом, буде виконувати у "партії влади" ту ж саму функцію, що виконував у попередній "партії влади": культивувати суцільний "одобрямс".

У такому разі чому президентська сила раптом заговорила про часткове – саме часткове! – очищення самої себе від одіозних слуг Януковича? З тих самих причин, із яких у згадані часи "перебудови" комуністи вимагали очистити ряди партії від інших комуністів, перестати витирати ноги об світлу справу Леніна, йти саме ленінським курсом, спаплюженим Брежнєвим, а ще раніше – Сталіним. Не варто забувати: Микита Хрущов, автор і виконавець розвінчання культу особи Сталіна, сам підписував розстрільні списки. І виїхав Хрущов, як пізніше – Михайло Горбачов, на конику заклику очищення від одіозних персонажів.

Проте і "відлига", і "перебудова", не принісши бажаних результатів, усе ж мали позитиві наслідки. Тож навіть публічні заяви про неможливість допускати колишніх "регіоналів" навіть до найнижчих щаблів управління в Україні дуже важливі самі по собі. Проблема в іншому: крім словесної боротьби з "регіоналами" тим, хто кидається словами, нема особливо що дати виборцеві. Поки українці не вірять, що очищення тих, хто подає себе демократами, справді поліпшить політичну, соціальну та суспільну якість самих "чистильників".

Сейчас вы читаете новость «Публічна боротьба з "регіоналами" підвищить рейтинг партій, але не якість». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть