Ексклюзивы
вторник, 22 ноября 2011 11:48
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Чому "Берлінська стіна" навколо Верховної Ради вигідна опозиції?

Здоровенного паркану довкола будівлі Верховної Ради України не було ні в радянські часи, які прийнято вважати тоталітарною епохою, ні навіть за роки правління Леоніда Кучми, котрі новітня українська історія визначила приблизно так само. Отже, зведення довкола основного офісу наших найманих працівників чогось типу "Берлінської стіни", означає тільки одне: ця влада, на відміну від КПРС та Леоніда Даниловича, чогось чи когось панічно боїться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин посварився з Королевською через паркан

У зв'язку з цим виникає питання, над яким не лише активним опонентам влади, але й решті електорату варто задуматися вже тепер. Здається, в історії нема прикладів, коли якась окремо взята людина чи політична сила приходила до влади в одній окремо взятій країні назавжди. Радянська влада здулася, не протримавшись і століття, хоча за час свого існування встигла заразити собою три покоління людей. А були й такі, хто від життя до смерті нічого, крім радянської влади, не бачив... Проте давайте погодимося: Партія регіонів – не радянський моноліт, забезпечений активами у вигляді "буржуйського золота", фанатично відданих владі мільйонів будівників нового суспільства та нафто доларами. А Янукович – не Сталін, не Путін і навіть не Брежнєв, хоча з деяких пір і стає "дорогим Віктором Федоровичем". Тобто, зміна влади й президента, особливо в інформаційно розвиненому ХХІ столітті – лише питання часу, але питання це – вирішене.

Давайте уявимо, що до парламенту проходить нова, демократична та проукраїнськи налаштована більшість. Януковича змінить на посту більш прийнятна для нас персона. Чи готові в такому випадку новий грамотний та європейськи орієнтований президент та вірний йому парламент приділити час голосуванню за демонтаж цього паркану? Чи будуть новонавернені демократи заважати ентузіастам пиляти паркан болгаркою, як це робили в минулі вихідні окремо взяті опозиційні депутати? Чи готова майбутня українська влада включити в список обов'язкових добрих справ знесення цього паркану, а за ними – парканів довкола своїх особняків та елітних будинків? Чи почнеться зі зміною влади демонтаж усього, що відділяє її від народу? Наприклад, чи готова влада, нинішня чи майбутня, проголосувати за відмову від численних пільг, надбавок та матеріальних допомог собі.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Паркан під Радою втретє не витримав протестів

Який зв'язок між парканом та депутатськими пільгами? Прямий. Депутат від Партії регіонів Володимир Олійник уже заявив, що напад на одіозний паркан із болгаркою – це варварство плюс передвиборчі жести опозиції. Це демагогія та лукавство. Адже зведення міцного паркану, який відділяє слуг народу від народу – не менше варварство, хоча самі "регіонали" роблять вигляд, що нічого не знають про власника паркану і взагалі – влада тут ні при чому. Проте навіть у своєму лукавстві Олійник не послідовний: адже, полемізуючи з опозиціонерами, озброєними пилкою по металу, він визнає право громадян на подібні дії.

Буквально: "Я зрозумів би, якби так вчинили громадяни. Їх вчинок був би з безвиході", - сказав представник влади, тим самим визнаючи: вона, влада, загнала громадян у глухий кут. Коли народ саме від безвиході почав штурмувати Верховну Раду частіш, ніж за всі 20 років Незалежності, влада зводить монолітний паркан. Але опозиція, в свою чергу, не гарантує, що ініціюватиме знесення цього "Берлінського муру", котрий розділяє два світи, коли сама прийде до влади. Бо сама йде у Верховну Раду не для того, аби щось поміняти в країні, а для того, аби далі продовжувати існувати окремо від народу. Сьогодні влада приймає багато законів та рішень, котрі, за великим рахунком, вигідні опозиції. Адже в разі зміни влади ці закони далі будуть обслуговувати лише владу, тобто – вчорашню опозицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров: "Від того, що хтось ламає "паркани" перед Радою, грошей в бюджеті не додається"

Таким чином, цей паркан, як би не махали пилками політики Парубій та Ар'єв, насправді їм знадобиться в майбутньому. Добре, нехай не їм конкретно, нехай вони справді хочуть позбавитися цього ганебного муру. Але я чомусь переконаний: з неминучим приходом сьогоднішніх опозиціонерів до реальної влади ті, хто сьогодні ріже болгаркою монолітний паркан, лишаться в меншості. І, як результат, стануть опозицією до чинної влади, тобто до своїх сьогоднішніх соратників... Подібні припущення мають підстави збутися хоча б через те, що ніхто поки публічно не заявив: коли з влади вичистять так званих "донецьких", паркан біля Верховної Ради тут же урочисто зріжуть. Та подарують колишній владі у якості заспокійливого бонусу.

Сейчас вы читаете новость «Чому "Берлінська стіна" навколо Верховної Ради вигідна опозиції?». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть