Ексклюзивы
пятница, 13 января 2012 15:15
Аліна Стрижак
Аліна Стрижак
Аліна Стрижак

Золота медаль

У редактора нашої районки бодун. Він просить написати "щось гостре й актуальне" і йде у чайну за пляшкою. Я - десятикласниця, мрію поступити на журфак. Героя обираю швидко - сільський голова колгоспу на прізвисько Лось. Недавно він украв на току причеп пшениці й не помітив між мішками п'яного сторожа. Зранку уздрів на подвір'ї двометрового парубка з матнею до колін. "Таня, знову за своє? - заревів підстаркуватий Лось і побив жінку велосипедним насосом. Та прикривалася руками й голосила: "Юра, з того разу - ні разу!"

Лось відгрохав двоповерховий будинок, "поступив" дітей у Київ і одним із перших у селі купив іномарку. Всі знали, скільки й кому Лось сплавив колгоспного майна, але злодієм його назвала тільки я.

- Здуріла? - редактор ніби протверезів, прочитавши мій опус. - Він із мером на рибалку їздить, зять працює в податковій. Знайди якусь доярку-рекордсменку - ось матеріал соціального масштабу!

Я розридалася від такої життєвої несправедливості.

Юра, з того разу - ні разу!

- Ну от, - скривився шеф. - Ти ж не отримаєш золоту медаль!

Медаль була сенсом мого життя. Золоті медалісти вступали до вузу без екзаменів - якщо перший іспит складали на "п'ятірку".

- Людське щастя залежить від уміння поступатися, - продовжував добивати редактор.

Мій матеріал із портретом переляканої доярки вийшов у рубриці "Репортаж із корівника". Я отримала медаль, але перший іспит склала на "чотири". Зате Лось влаштував сина в місцеву санстанцію. Допоміг зять, який і досі працює в податковій. Так що їхні крадіжки ще й узаконені.

Щомісяця цей сімейний підряд ходить до моїх родичів, які відкрили в райцентрі ресторанчик. Після тих візитів завжди думаю: поступка нічого не варта, якщо заради менш важливого поступаєшся більш важливим. І щастя залежить від уміння відрізнити одне від другого. Можливо, редактор це і знав, але, вочевидь, теж мав проблеми з правильним вибором. Бо помер він алкоголіком і лишив у боргах дружину з дітьми.

Сейчас вы читаете новость «Золота медаль». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть