середа, 24 листопада 2010 07:00

"Тепер народ указує політикам, що робити"

Автор: фото: Юрій ЛУКАНОВ
  Дмитро Савчук із Донецька вночі в наметовому таборі на майдані Незалежності
Дмитро Савчук із Донецька вночі в наметовому таборі на майдані Незалежності

У ніч проти вівторка під монументом Незалежності кілька наметів. По периметру розташувалися охоронці. Не пропускають сторонніх.

Чути удари кувалди. Чоловік у плащі забиває металеві кілки під наметові розтяжки. Називається 36-річним Сергієм Доротичем.

— Ви ж начальник, чого самі махаєте кувалдою? — питаю.

— Якщо командир не вміє зробити, то звідки знатимуть воїни?

Сергій має чотири освіти. Його фірма будує котеджі. Провів 16 діб у наметі під час помаранчевої революції. Через прийняття Податкового кодексу знову вийшов на майдан.

— У мене були проблеми з податковою до 2004-го, і я більше не хочу терпіти цю сваволю.

Сергій ставить намети, в яких жив під час помаранчевої революції. Зберігав їх у себе. Говорить, що 2004-го політики вказували народу, що робити. А тепер народ указує політикам.

У таборі співає під гітару підприємець із Новограда-Волинського на Житомирщині 46-річний Сергій Руденко. Романс "Пані осінь" написав сам.

Підходить чоловік із милицею — донеччанин 33-річний Дмитро Савчук. Його скалічило вибухом на шахті. Чотири місяці лежав у комі. Був на "помаранчевому" Майдані. Сусіди називали його дурнем.

— Сварюся з рідними, — говорять. — Янукович і його братва — бандюки звичайні, а мені доводять, що він свій. Це сором, що таке при владі.

Дмитро перебрався до Києва й живе у друзів. Шукає роботи системним адміністратором. Каже, у таборі повно донецьких підприємців, бо вони зрозуміли ціну цієї влади.

Учасників акції запрошують поїсти у великому наметі. Уздовж стін там сплять люди, а посередині стоїть стіл.

Мітингувальники стають кружка і, жуючи, обговорюють, Податковий кодекс.

— Я голосував за Януковича, а він ігнорує думку малого бізнесу, — каже українською луганець. Просить не називати його імені. — Я мусив створити фірму й зайнятися перевезеннями — на зарплату лікаря не дуже розживешся. Якби не моя справа, не мав би чим платити за навчання дочки в медичному університеті.

До намету заходять чоловік і жінка та питають, кому віддати дві теплі ковдри.

Десь о третій ночі вантажівка привозить додаткові намети й різне причандалля. Чергові табору розвантажують їх.

Підходить майор міліції. Тихо говорить про щось із нардепами Віктором Уколовим, Андрієм Шкілем та Юрієм Гримчаком. З уривків слів зрозуміло, що просить не напинати наметів. Ті кивають. Хтось із протестувальників каже, що вранці все одно встановлять.

Після третьої ночі в таборі меншає народу. Збираюся додому й прошу Віктора Уколова передзвонити, якщо міліція спробує розігнати містечко. Він не зателефонував. Ніч минула спокійно.

Зараз ви читаєте новину «"Тепер народ указує політикам, що робити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути