четвер, 19 серпня 2010 20:03

"Беруть на квартиру тільки з ближніх сіл. Мабуть, хочуть, щоб їжу возили"

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  17-річна Тетяна Хлівна (ліворуч) та її ровесниця Анжела Гава роздивляються квартирні оголошення на одній з вулиць Умані. Дівчата навчатимуться у місцевому педуніверситеті. Обидві родом із Кіровоградщини
17-річна Тетяна Хлівна (ліворуч) та її ровесниця Анжела Гава роздивляються квартирні оголошення на одній з вулиць Умані. Дівчата навчатимуться у місцевому педуніверситеті. Обидві родом із Кіровоградщини

"На першому курсі з подругою винаймали кімнату в бабульки, — розповідає 18-річна Ліна з Уманського педуніверситету. — Домовилися, що платитимемо по 250 гривень. Бабуля, окрім того що о восьмій уже двері закривала і вийти не можна було навіть у магазин, так ще й крала наші продукти. Зараз шукаємо нове житло неподалік університету".

В Умані близько 20 тис. студентів. Із них третина мешкають у гуртожитках, інші орендують квартири. Кінець серпня — пік пошуку житла.

Із Ліною зустрічаємося у вестибюлі центрального корпусу університету біля вахти. Дівчина гортає зошита з оголошеннями про оренду житла. Каже, ціни зросли порівняно з минулим роком.

— Мені подруга з п"ятого курсу пояснила, як треба вибирати об"яви, щоб не витрачати час. За тими, що написані незрозумілим почерком, рядок на рядок вилазить і є лише номер стаціонарного телефону, дзвонити не варто. Це старенькі бабусі здають кімнату в квартирі. Обираю оголошення, написані читабельним почерком, розумною мовою та де є кілька номерів телефонів.

— Минулого року ми з мамою шукали квартиру, — долучається до розмови Наталя Швець, 20 років. — Неподалік університету можна було знайти ще за 200–250 гривень із хазяйкою. Зараз менше 250 нічого немає. Мені пропонували врем"янку за 250 гривень. Туди раніше хасидів брали. Але там треба топити дровами, плита електрична.

Вахтерка приносить іще кілька оголошень на аркушиках.

— Ще ось гляньте, може, вам підійде. Вимоги у бабульок змінилися. Є оголошення, що беруть на квартиру тільки з ближніх сіл і перший курс. Мабуть, хочуть, щоб їжу возили.


Уманський національний університет садівництва має шість гуртожитків, педагогічний — два.

— У нас навчаються на стаціонарі майже чотири тисячі студентів, — говорить 34-річний Микола Гагарін із молодіжного профкому педуніверситету. — У двох гуртожитках близько 700 місць. Черг немає. Завжди є вільні місця. Перший курс селимо обов"язково. Є душі, туалети, кухні з електроплитами. Виділяються меблі. У першому гуртожитку вартість 141 гривня — там блочна система. У другому — 121, там розміщення коридорне.

В університеті садівництва два гуртожитки з блочною системою. Один із них поліпшеного планування. Проживання там коштує 132 грн на місяць.

— Чотири гуртожитки коридорного типу, плата за місяць 112 гривень, — розповідає директор студмістечка Валерій Цкітішвілі, 47 років. — Для студентів є всі умови. Меблями забезпечуємо. Дехто привозить свої. У нас майже вісім тисяч студентів. Надаємо близько 1800 місць у гуртожитках.

У Черкасах ліжко-місце для студента обійдеться від 300 до 450 грн. На околиці міста можна знайти за 200 грн. Винайняти однокімнатку коштує в середньому 1 тис. грн.

Черкаський державний технологічний університет має чотири гуртожитки. Плата за місяць — близько 200 грн.

У Черкаському національному університеті ім. Хмельницького п"ять гуртожитків. Плата за рік минулоріч була близько 2 тис. грн. Скільки буде цього року, у вузі ще не можуть сказати. Але зазначають: певно, ціна зросте.

— Ми маємо можливість поселити всіх студентів. У гуртожитках  зроблені ремонти, євродушові. У кімнатах живуть по троє-четверо людей, — каже ректор Анатолій Кузьмінський, 57 років.

Зараз ви читаєте новину «"Беруть на квартиру тільки з ближніх сіл. Мабуть, хочуть, щоб їжу возили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути