пʼятниця, 02 квітня 2010 07:24

"Янукович має закрити рота Семиноженку"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Народний депутат від блоку НУ-НС Анатолій Гриценко каже, що Віктор Янукович повернув у владу посадовців ”із запахом нафталіну”
Народний депутат від блоку НУ-НС Анатолій Гриценко каже, що Віктор Янукович повернув у владу посадовців ”із запахом нафталіну”

У середу "бютівець" Павло Кузьменко пішов у коаліцію до ""Регіонів"". Тепер нова більшість налічує 240 нардепів за мінімально необхідних 226.

— Партія регіонів зацікавлена мати "резерв коаліції" чоловік 30 із фракцій БЮТ і НУ-НС, аби при голосуваннях убезпечити себе від капризів комуністів чи Блоку Литвина, — каже "нунсівець" 52-річний Анатолій Гриценко. — Люди ж, які йдуть у коаліцію, мають відношення до бізнесу і таким чином хочуть зробити його непорушним.

Із колишнім міністром оборони і кандидатом у президенти зустрічаємося після ранкового засідання парламенту у вівторок в комітетах Верховної Ради на 12-му поверсі. Він ділить приймальню зі своїм заступником по оборонному комітету "литвинівцем" Сергієм Гриневецьким. На столику біля входу в кабінет — купа книжок. У кутку за робочим столом — фоторамка у вигляді сердечка, на яку наклеєне англійською мовою слово "тато". Це Гриценкові на 23 лютого подарувала 5-річна донька Ганна. Там він усміхається, хоч зазвичай поводиться стримано.

"Регіонал"Михайло Чечетов говорить, що скоро вони назбирають 300 голосів, бо до них "доки летять пташенята з БЮТ, а злетиться ціла зграя".

— Три роки тому щось схоже говорив Андрій Клюєв (один з лідерів Партії регіонів, тепер — перший віце-прем"єр. — "ГПУ"). Все закінчилося достроковими виборами. Стабільної "зграї" в 300 голосів не набереться.  Хіба за внесення змін до Конституції, аби провести місцеві вибори. Адже зараз парламент скасував їх, грубо порушивши Основний закон. Для чого вони зробили це? Через бажання ""Регіонів"" спочатку відновити вертикаль влади, розставити кадри на місцях. Але чим далі відкладають вибори, збільшується міра відповідальності нового уряду і особисто Януковича за те, що відбувається.

Коли відбудуться вибори на місцях?

— Спочатку треба внести зміни до Конституції. Процедура вимагає дві сесії Ради. Тобто, найшвидше Конституція може бути змінена 1-2 вересня. І тільки тоді можна призначати дату місцевих виборів. Перший можливий термін — листопад або грудень. Другий — березень наступного року. Моя позиція — вибори необхідно провести якомога швидше. На жаль, Янукович, прийшовши до влади, почав із порушення Конституції.

Як протистояти цьому?

— Є кілька рубежів-запобіжників, щоб зупинити негативний розвиток подій. Перший — парламентська опозиція. Другий — більш широка політична опозиція, включаючи позапарламентські партії, партійні структури в місцевій владі. Третій — громадські організації, профспілки. Тобто або громадянське суспільство стає на захист своїх життєвих інтересів, або скиглить і чекає, поки хтось це зробить. Тоді запобіжники вимкнені або неефективні. Один із прикладів — Табачник, який продовжує працювати міністром освіти.

Це показує, що ви проти нової влади безсилі?

— Ні, бо 202 голоси за його відставку — це сигнал попередження, який змушує урядовця утримуватися від скандальних заяв. Хотів би сподіватися, що команда Януковича не прийшла руйнувати державу.

Хто із нової влади налаштований зробити щось корисне?

— Той же Янукович, Азаров, Колесніков, Акімова, Попов, Толстоухов, Яцуба, Тігіпко, Бродський. Частина з них реалізувалися в бізнесі. І, мабуть, доросли до необхідності зробити щось значиме для країни. Чи спрацюють вони продуктивно? Поки що питання. Для багатьох було несподіванкою те, що команда Януковича прийшла до влади непідготовленою. Минув більше ніж місяць після інавгурації, а президент ще не вніс до парламенту жодного законопроекту на виконання своєї передвиборної програми.

Якщо уряд не розпочне реформи, то економіка рухне

Ми отримали нову владу, але не отримали нової команди. І спливають посадові особи і прізвища з присмаком нафталіну з 2001— 2004 років. Деякі призначення викликають знак питання зі знаком оклику. Наприклад, в уряді, якщо скласти реальні статки першого ряду, будуть десятки мільярдів. Крупний бізнес вріс у владу! На другому поверсі владної команди ще більше проблем і питань. Наприклад, заступником міністра оборони призначено Олександра Черпіцького. Журналісти вже розкрили нам протиправну історію "Чепчика". (Олександра Черпіцького та його брата "бютівця " Олега житомиряни називають "чепчиками". Кажуть, у 1990-х вони були пов"язані з криміналом. — "ГПУ"). Зрозуміло, що в Міноборони його цікавить земля, матеріальні, фінансові потоки.

Якщо опозиція масово переходитиме в коаліцію, ви теж підете?

— Не піду. Обов"язково має бути опозиція. Бо система без контролю може піти врознос. Тоді кров заливає очі і створюється враження, що можна робити все, що завгодно.

Поки коаліція діє, як єдина команда. А від опозиції вустами Тимошенко лише чути про підкуп суддів Конституційного суду.

— Тимошенко ще не відійшла від виборів. Їй потрібен час для реалістичної оцінки ситуації. Тимошенко доведеться шукати новий формат відносин в опозиційному таборі. Лише тоді можна буде говорити про справжню об"єднану опозицію, з якою рахуватиметься влада. І тоді буде менше "чепчиків" на владних посадах.

Партія регіонів здасть своїх?

— Янукович згодом змушений буде виправляти кадрові помилки. Не думаю, що він прийшов на Банкову, щоб рік поцарювати й залишити посаду зі скандалом. Янукович став президентом у дуже важкий час. Він очолив країну, яка розколота. На Заході дуже чутливі до української мови, Табачника, заяв Семиноженка про союз із Росією та Білоруссю. Януковичу треба закрити рота таким чиновникам.

Нова влада готова до непопулярних кроків?

— Якщо уряд не розпочне реформи, то економіка рухне. Це прекрасно розуміють Азаров, Клюєв, Колесніков, Тігіпко, Ахметов — через власний бізнес, принаймні.

Чи зможуть опозиційні сили об"єднатися?

— Не залишилася Тимошенко у своєму кріслі, тим більше, не переїхала на Банкову. Не став Яценюк прем"єром, як він того хотів. Не став Кириленко спікером. Зараз ці амбіції треба відкинути і зрозуміти, що лідерів визнають, а не призначають. Із названих осіб жоден не є лідером опозиції. Для мене Тимошенко ніколи не стане лідером, доки як мінімум не позбудеться корупціонерів, які її обсіли і мали відношення до розкрадання мільярдів. Я їй про це прямо сказав.

Як Тимошенко відреагувала?

— Сказала, що вони скоро самі від неї підуть. Для мене ж головне, щоб вона від них очищалася. От у неї є вже опозиційний уряд. Але всі, хто там записані, це не уряд, а аби щось було.

Дострокових виборів до Верховної Ради не буде?

— У парламенті немає розмов про дострокові вибори. "Регіонали" хочуть закріпитися у владі. А ті, хто приєднався до коаліції — комуністи й Блок Литвина — побачили свої реальні результати на президентських виборах. Вони можуть не потрапити до Верховної Ради.

Але ж Конституційний суд може визнати створення коаліції нелегітимним.

— Його рішення буде таким, яке не зобов"яже президента розпускати парламент. Можна, я закурю?

Йде друга година розмови. Гриценко підходить до робочого столу, бере цигарки "Мальборо" й скляну попільничку. За наступну годину скурює підряд сім цигарок.

Як у вашій сім"ї сприйняли те, що президентом став Янукович?

— Ходили, як пришиблені. Хоча, якби перемогла Тимошенко, теж не було б відчуття щастя.



296 412


виборців віддали свої голоси за Анатолія Гриценка на президентських виборах 2010 року. Це 1,2%. Він посів дев"яте місце серед 18 кандидатів.

Донька називає Степановичем

Анатолій Гриценко одружений вдруге — із журналісткою Юлією Мостовою. Вони виховують спільну 5-річну доньку Ганну та 11-річного Гліба — сина Мостової від першого шлюбу з Олександром Разумковим, нині покійним. Він був першим заступником секретаря Ради національної безпеки та оборони за президента Кучми. Ганна називає тата Степановичем. Для дітей він вигадує казки.

— Головними героями є 4-річна дівчинка і 10-річний хлопчик, потім — 5-річна дівчинка і 11-річний хлопчик. Кожного дня вони старшають на рік. Зрештою я доводжу сюжет до весілля. Розповідаю про стосунки між людьми за допомогою різних персонажів — їжачків, зайців, телят і кошенят.

Від попереднього шлюбу у Гриценка є донька Світлана і син Олексій. Із ними, дружиною і тестем він любить грати у преферанс.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович має закрити рота Семиноженку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути