четвер, 25 лютого 2010 08:35

Ірина Фаріон учила дітей не називати Михайла Мішою

Ірина Фаріон учила дітей не називати Михайла Мішою

Притягнути до кримінальної відповідальності доцента кафедри української мови "Львівська політехніка", депутата львівської облради від "Свободи" 45-річну Ірину Фаріон просить у своєму зверненні до Генпрокуратури народний депутат України "регіонал" Вадим Колесніченко. Закидає їй порушення прав дитини.

19 лютого Ірина Фаріон прийшла до львівського дитсадка N67 проводити урок із нагоди Міжнародного дня рідної мови. Запросила пресу. Аматорський відеозапис уроку поширили в Інтернеті.

Заняття в групі 4-річних малюків Ірина Дмитрівна розпочала зі знайомства.

— Як тебе звати? — цікавиться у дівчинки за другою партою.

— Оленка.

— Красуня, — хвалить депутатка і підходить до 4-річного Михайла Зелінського. — А ти як називаєшся?

— Міша, — відказує хлопчик.

— Ось про Мішу ми і поговоримо, — з уст депутатки зникає усмішка. — Насправді Міша, дітки, це хто? А насправді Міша — це Михайлик. А якби Міша жив в Англії, він би був Майкл, правда? А у Франції він би був Мішель. А якщо він в Україні, то він мав би бути Михайликом. Як вам більше подобається, Михайлик чи Міша?

— Міша! — хором відповідають діти.

Якщо вона Маша — то це форма не наша

— Катастрофа, — Фаріон сплескує руками. Потім звертається до Михайлової сестри Єлизавети, 4 роки. — Знаєте, є такий ужасний женский журнал с названієм "Лиза". Моя дитина запитала: "Мамо, а що таке лиза?", я відповіла: "Якщо ти маєш інфінітив "лизати" і від нього зробити усічення, то це і буде "лиза". — Якщо у вас є подруга Марічка, то ніколи не кличте її Машою. Бо якщо вона Маша — то це форма не наша. Нехай вона їде туди, де ті Маші живуть. Якщо хтось Петрика назвав Пєтьою, це також не український хлопчик. Він повинен або звідси забратися, або навчитися розмовляти українською мовою. Уявіть собі, щоб князя Володимира, який узяв ім"я Василь, удома хтось би кликав Вася. Не обзивайте Миколків Колями, Ганнусь Аннушками, а Володимирів Вовчиками. Бо вовки живуть у лісі й ходять на чотирьох лапах. Не ововчуйте і неоведмежуйте українські імена.

Батьки дітей написали скаргу міському голові. До суду подавати не будуть.

— Цей урок — черговий етап акції "Говорімо правильно!", — розповідає Ірина Дмитрівна "ГПУ". — Торік ми вже проводили схожий урок у дитсадку "Сонечко". Але тоді ще не було бандитів при владі, тому це не набуло розголосу. І цього разу був зразковий педагогічний урок. Якщо і будуть якісь претензії, то вони носитимуть замовний політичний регіональний характер.

У дитсадку про випадок говорять неохоче.

— Завідувач у відпустці, виконувача обов"язків немає, — каже завгосп.

— Діти так і не зрозуміли, що сталося, — говорить батько Михайла і Єлизавети Ігор Зелінський, 31 рік. — Удома вони спілкуються як українською, так і російською. Добре знають англійську. Ніколи через це не було ніяких претензій. Якщо філолог так говорить із дітьми — це тупик.

— Потрібно підтримувати українську мову, учити дітей правильно нею розмовляти, — вважає керівник міського управління освіти Надія Оксенчук, 52 роки. — Інша річ, що здійснювати це повинні спеціалісти, які знають, як говорити з дітьми. У вівторок я спілкувалася з завідувачем, методистом і вихователькою дитячого садка. Вони осуджують ситуацію, що склалася.

Запровадила десятихвилинки української мови для депутатів

Ірина Фаріон — кандидат філологічних наук, депутат Львівської облради від партії "Свобода". На початку своєї роботи в обласній раді заявила, що всі депутати безграмотні. Перед кожним засіданням проводить 10-хвилинку української мови. Розповідає, хто з народних обранців робить помилки у виступах. Також з її ініціативи спершу в маршрутних таксі, а потім у торгових точках міста з"явилися пам"ятки, як правильно говорити українською.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Фаріон учила дітей не називати Михайла Мішою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути